Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδικό γύρισμα στη Wall, με ώθηση από τα πρακτικά της Fed - Στο +0,36% ο S&P 500, o Νasdaq +0,35%

Ανοδικό γύρισμα στη Wall, με ώθηση από τα πρακτικά της Fed - Στο +0,36% ο S&P 500, o Νasdaq +0,35%
Αρνητικό γύρισμα στη Wall...

Θετικά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 6 Ιουλίου, με ώθηση από τα πρακτικά της Federal Reserves, που αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί policy makers θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων με σκοπό την τιθάσευση του πληθωρισμού, ακόμα και αν η οικονομία σημειώσει επιβράδυνση.
Σε κάθε περίπτωση, τo αν η οικονομία των ΗΠΑ περιπέσει σε ύφεση συνεχίζει να απασχολεί τους επενδυτές, καθώς μάλιστα η απόδοση του δεκαετούς είναι μικρότερη από την απόδοση του 2ετούς, κάτι το οποίο αποτελεί σαφή δείκτη συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Υπενθυμίζεται πως ο κανόνας λέει ότι, εφόσον γνωρίζουμε λιγότερα για το μέλλον από ό,τι για το τι θα συμβεί αύριο, τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας θα τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Έτσι, όταν η διαφορά μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων συρρικνώνεται, ο όρος αναφέρει ότι η καμπύλη τείνει στο να γίνει μια ευθεία γραμμή (flattens).
Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις γίνονται μικρότερες από τις βραχυπρόθεσμες, αυτό είναι γνωστό ως ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης (inverted yield curve).
Σε αυτό το πλαίσιο, το 2ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,83% ενώ στο 2,81% το 5ετές και το 10ετές ομόλογο...  

Στο μεταξύ, νέα, μεγάλη πτώση στον S&P 500 «βλέπει» με πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley. 
«Η αγορά προετοιμάζεται για [ύφεση] και τώρα μπορεί στην πραγματικότητα να την αγκαλιάζει, η ιδέα είναι: ας το ξεπεράσουμε, θα έχουμε ύφεση, ας το κάνουμε.
Ας ξεκαθαρίσουμε τις υπερβολές και ας ξεκινήσουμε από την αρχή», είπε ο Ed Yardeni από τη Yardeni Research στην εκπομπή «Closing Bell: Overtime» του CNBC.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η βουτιά στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα αγγίξει το -22% ή τις 3.000 μονάδες.
Φυσικά, η ζοφερή αυτή πρόβλεψη του οίκου έχει να κάνει με το γεγονός της επικείμενης ύφεσης, η οποία επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών…
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,23%, στις 31.037 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε αύξηση 0,36%, στις 3.845 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 0,35%, στις 11.361 μονάδες  
φδσα_5.JPG
Στα μάκρο, με την ψυχολογία των επενδυτών σε ελεύθερη πτώση και τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ να εκπλήσσουν αρνητικά, οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης υπηρεσιών θα ακολουθούσε τη Μεταποίηση, προς χαμηλότερα επίπεδα τον Ιούνιο. 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης ISM σημείωσε επίσης πτώση, στις 55,3 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 55,9 μονάδων τον Μάιο. 
Ο δείκτης PMI της S&P παρουσίασε μείωση τον Ιούνιο στις 51,6 μονάδες έναντι 53,4 μονάδων τον Μάιο… 

 


Μικρή μείωση κατέγραψε τον Μάιο ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, παραμένοντας ωστόσο σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, καθώς υπολογίζεται πως για κάθε άνεργο Αμερικανό αντιστοιχούν περίπου δύο κενές θέσεις εργασίας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, τον Μάιο υπήρχαν 11,3 εκατ. κενές θέσεις εργασίας, σημειώνοντας μείωση κατά περίπου 400.000 θέσεις σε σχέση με την αναθεωρημένη μέτρηση του Απριλίου.
Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στα 11 εκατ. κενές θέσεις εργασίας.

Με θετικό πρόσημο οι ευρωαγορές

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν σήμερα (6/7/2022), τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη βουτιά της Τρίτης (5/7/2022) λόγω των ανησυχιών για ύφεση.
Ειδικότερα:
Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,17%, στις 7.107 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,56%, στις 12.594 μονάδες
Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,03%, στις 5.912 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,04%, στις 20.920 μονάδες.
Καταγραφή_261.JPG
Όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, ανοδικά κινήθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Μάιο του 2022, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και αντιστρέφοντας την τάση έπειτα από τρεις διαδοχικούς μήνες πτώσης. Οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη πτώση κατά 1,8% τον Απρίλιο.

Οριακές απώλειες για το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,04% και διαμορφώνεται στα 1,0266 δολάρια.
Το ευρώ βρίσκεται στα 139,0670 γεν, στο 0,8570 με τη στερλίνα και στο 0,9937 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,24% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 135,5100 γεν.
Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,1971 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης