Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνάντηση Δένδια με Αμερικανούς βουλευτές - Ενδελεχής ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις

Συνάντηση Δένδια με Αμερικανούς βουλευτές - Ενδελεχής ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής βουλής
Σχετικά Άρθρα
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής (House of Representatives) Gregory Meeks, καθώς και μέλη της εν λόγω Βουλής, είχε σήμερα (7/7/2022) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Παρών ήταν επίσης ο Αμερικανός Πρέσβης George Tsunis.
Ο υπουργός Εξωτερικών προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και την απειλή πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε και σχετικούς χάρτες, που απεικονίζουν τις παράνομες τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις.
Τόνισε ότι οι θέσεις μας εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να επιλύσει την μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι διμερείς σχέσεις

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αρχικά ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, τονίζοντας την σημασία των τροποποιητικών πρωτοκόλλων στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης, τόσο ως ενεργειακό κόμβο σε μια κρίσιμη, όπως αποδείχθηκε συγκυρία, καθώς και στην σημασία της για την ασφάλεια και άμυνα των Νατοϊκών Συμμάχων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχήμα «3+1», για την οποία η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, καθώς και τον μετασχηματισμό σε ένα σχήμα πολυμερούς συνεργασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τα μέλη της αντιπροσωπείας για τις θέσεις που λαμβάνει το Αμερικανικό Κογκρέσο, μέσω της σχετικής νομοθεσίας, αναφερόμενος για παράδειγμα στο East Med Act 2019.
Αναφέρθηκε στην ελληνική στήριξη στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί στάση αρχής, καθώς και στην στήριξη της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς, όπως, υπογράμμισε, οι εν λόγω χώρες είναι δημοκρατίες με βαθιές ρίζες, με σεβασμό στο Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στον αντίποδα, η αμερικανική πλευρά υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ένα πραγματικό φίλο και εταίρο και έδειξε κατανόηση για τις θέσεις μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης