Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλεύρης: Σε πτώση το εκτο πανδημικό κύμα - Το 75% των αγωγών κατά γιατρών του ΕΣΥ καταλήγει ότι δεν έχει γίνει ιατρικό λάθος

Πλεύρης: Σε πτώση το εκτο πανδημικό κύμα - Το 75% των αγωγών κατά γιατρών του ΕΣΥ καταλήγει ότι δεν έχει γίνει ιατρικό λάθος
"Είμαστε περίπου πάνω από μία εβδομάδα που υπάρχει πτώση στα κρούσματα. Η μεγαλύτερη πτώση στην Αττική", σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη
Σχετικά Άρθρα

Το έκτο πανδημικό κύμα έφτασε στην κορύφωσή του και τώρα βρίσκεται σε μια πτώση, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, εξηγώντας ότι "έβγαλε αρκετές έως πολλές νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά δεν μεταφέρθηκαν αυτές οι νοσηλείες σε κλίνες εντατικής θεραπείας".
Ο κ. Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN ανέφερε πως "αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου πάνω από μία εβδομάδα που υπάρχει πτώση στα κρούσματα. Η μεγαλύτερη πτώση στην Αττική. Η Αττική ήταν κι αυτή που είχε ανέβει περισσότερο, δηλαδή η πτώση της Αττικής τις τελευταίες τέσσερις-πέντε μέρες κάθε μέρα είναι από 25%".

Για τον προσωπικό γιατρό

"Από 1η Αυγούστου ανοίγει η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό και για τους πολίτες. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία σε κάποιες περιφέρειες, θα βγει και ανακοίνωση", ανέφερε σχετικά ο κ. Πλεύρης.

Σε αναστολή 2.148 άτομα - Οι 1.000 νοσηλευτές

Προφανώς υπάρχει κόπωση. Είναι το προσωπικό το οποίο αυτή τη στιγμή δίνει τη μάχη δύο χρόνια, μια μάχη με την πανδημία, δεν υπάρχει κανένα φωτεινό διάλειμμα για το ΕΣΥ, δηλαδή όταν η πανδημία βρίσκεται σε πτώση αυτομάτως αυξάνονται οι τακτικές ιατρικές πράξεις που όταν είναι σε έξαρση η πανδημία μπαίνουν σε αναστολή, οπότε εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει και οι γιατροί και οι νοσηλευτές του εθνικού συστήματος υγείας βρίσκονται σε μια πίεση", υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος και σημείωσε πως "προσπαθούμε μέσα στο καλοκαίρι να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες άδειες γίνεται, έχουμε μειώσει αρκετά κλίνες covid γιατί δεν έχουμε πίεση στις ΜΕΘ, οι ΜΕΘ είναι γύρω στους 130 όταν η δυνατότητα που είχαμε για ΜΕΘ covid ήταν 650 και άλλες τόσες για non covid περιστατικά".
Για τα άτομα που είναι σε αναστολή, ξεκαθάρισε πως "η αναστολή είναι μέχρι τις 31/12 και μέχρι τότε δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μέτρο. Το μέτρο θα επανεξεταστεί, όπως κάνουμε πάντοτε όταν λήγει το πλαίσιο της αναστολής και προσκαλούμε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν".
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο αριθμός με τα τελευταία στοιχεία Ιουλίου που είναι σε αναστολή είναι 2.148 άτομα, εκ των οποίων περίπου οι 1.000 είναι διοικητικό λοιπό προσωπικό, γύρω στους 200-250 γιατρούς και γύρω στους 1.000 νοσηλευτές.
Εξήγησε ότι στους γιατρούς δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί οι γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπηρετούν 27.000 γιατροί, 25.000 γιατροί και το συνολικό προσωπικό είναι γύρω στις 105.000 και επομένως, "η απουσία της αναστολής είναι ένα 2%".
"Όποιος δεν πιστεύει, λοιπόν, στο εμβόλιο δεν πιστεύει στην ιατρική επιστήμη", είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως από τους νοσηλευτές και τους γιατρούς δεν έχει ζητηθεί ούτε τρίτη δόση.

Περί εμβολιασμού

Την 1η Σεπτεμβρίου ήμασταν στο 55% εμβολιασμένος πληθυσμός και οι θάνατοι ξεπερνούσαν τους 100 καθημερινά, ενώ με την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς φτάσαμε στο 75% γενικό πληθυσμό, 85% ενήλικο και άνω του 90% στους άνω των 60.

Για τις υποθέσεις στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη

"Η εντολή, η οποία υπάρχει είναι να διερευνώνται πλήρως οι υποθέσεις αυτές και πραγματικά έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα, όχι μόνο στο σκέλος ότι είναι η κατεξοχήν επαγγελματική μου ενασχόληση, αλλά και ο ίδιος έχω βρεθεί σε μια θέση να κινδυνεύσει η ζωή μου επειδή δεν είχε γίνει σωστή διάγνωση της κατάστασής μου", ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Ξεκαθάρισε ότι η εντολή είναι ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης διερεύνηση.
"Ειδικά στην Πάτρα, όπως είδατε, μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε μία πρώτη εκτίμηση και μάλιστα η μία νοσηλεύτρια, η οποία ήταν επικουρική, διεκόπη η σύμβασή της και η άλλη νοσηλεύτρια θα περάσει πειθαρχικό και θα κριθεί. Διότι εκεί πέρα είχαμε το χαρακτηριστικό ότι υπήρξε ένας πολίτης ο οποίος μπήκε μεν σε ένα νοσοκομείο που δεν εφημερεύει, αλλά από τη στιγμή που έχει βρεθεί σε ένα νοσηλευτικό χώρο τα πρωτόκολλα είναι ότι γίνεται εκτίμηση και η εκτίμηση γίνεται από γιατρό.
Το άλλο περιστατικό που λέτε υπάρχει μία διαφορετική εκτίμηση από την πλευρά του νοσοκομείου, αλλά έχουμε ζητήσει να διερευνηθεί πλήρως", σημείωσε.
"Μπορεί να υπάρχουν περιστατικά ιατρικής αμέλειας και το θέμα είναι να διερευνώνται πλήρως. Και να σας πω κάτι, υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες αυτή τη στιγμή", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως "η ουσία είναι και να προστατεύονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές, ώστε αν υπάρχει μια καταγγελία που δεν ευσταθεί να διερευνηθεί γρήγορα και να φτάσει σε αποτέλεσμα, αλλά φυσικά και πρωτίστως οι πολίτες και οι ασθενείς η εντολή η οποία έχουμε δώσει είναι ότι δεν είμαστε σε αντιδικία μαζί τους.
Όταν κάνουν μια καταγγελία θα πρέπει πλήρως να διερευνάται γιατί μόνο έτσι θα πάει και μπροστά το Εθνικό Σύστημα Υγείας".
"Το θέμα είναι αν αυτή τη στιγμή έχουμε θάνατο ο οποίος συνδέεται με ιατρική αμέλεια.
Το γεγονός ότι κάποιος καταγγέλλει ότι εξετάστηκε και η εξέτασή του δεν ήταν σωστή και ήταν λάθος, είναι κάτι προς διερεύνηση", συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι "υπάρχουν πολλές αγωγές και μηνύσεις κατά γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το 70% με 75% τελικά καταλήγει ότι δεν έχει συμβεί ιατρικό λάθος. Όμως πρέπει όλα να διερευνώνται".
Μάλιστα, το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με αναισθησιολόγους, καθώς βγήκαν προκηρύξεις, δεν υπήρξαν θέσεις και αυτή τη στιγμή έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο που ψηφίστηκε πριν τρεις μήνες, όπου οι ιδιώτες πλέον που εργάζονται στις δομές υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες και στο δημόσιο σύστημα υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης