Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αδιαφορούν για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως είναι φθηνή

Αδιαφορούν για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως είναι φθηνή

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, πάλι δεν έγινε κάποια ερώτηση από την πλευρά των αναλυτών

Σχετικά Άρθρα

Συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές πως η μετοχή της ΕΧΑΕ, είναι φθηνή, αλλά στο χρηματιστήριο δεν μπορεί να δει υψηλότερες τιμές και στις τηλεδιασκέψεις δεν γίνονται ερωτήσεις.
Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο ήταν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σημειώνουν την αύξηση των λειτουργικών εξόδων, αλλά και το όφελος από επιστροφή φόρου στην κερδοφορία.
Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, πάλι δεν έγινε κάποια ερώτηση από την πλευρά των αναλυτών, που επιβεβαιώνει αυτό που δείχνει και το χρηματιστηριακό ταμπλό, ότι δηλαδή η μετοχή είναι εκτός της ζώνης ενδιαφέροντος των επενδυτών.
Από τη διοίκηση ειπώθηκε πως οι αυξήσεις που έγιναν στους μισθούς θα φανούν πιο έντονα στα δεύτερο εξάμηνο, ενώ αναμένεται σταδιακή αύξηση τιμών παροχής δεδομένων.
Εκτός όμως, από την εκτιμώμενη επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία στις αρχές του 2023, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τους όγκους στο Χ.Α. η μετοχή διαπραγματεύεται με βαθύ discount έναντι του ιστορικού μέσου που είναι στις 12,1x σε όρους EV/EBITDA για τη χρήση 2022.

Οι απόψεις των αναλυτών

Η Piraeus Securites τοποθετεί το discount στο 46,5% και σημειώνει επίσης πως η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο και διατηρεί τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς με τιμή στόχο τα 5,20 ευρώ.
Η Euroxx από την πλευρά της αναφέρει πως και η αποτίμηση του χρηματιστηρίου και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών είναι καλύτερη από τα αντίστοιχα περσινά νούμερα και κοντά στις εκτιμήσεις της.
Παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο, η ελληνική αγορά αποσυνδέθηκε από τις διεθνείς αγορές λόγω των προσδοκιών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να της αρέσει ο υγιής ισολογισμός της ΕΧΑΕ και οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που αφήνουν χώρο για γενναίες επιστροφές, σημαντικά ανώτερες των ομοειδών.
Επιπλέον η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές (μάλλον μεσοπρόθεσμο στόρι) παραμένει θετικός καταλύτης κατά την άποψή της.
Η αποτίμηση σε όρους EV/EBITDA είναι στις 7,6 φορές έναντι 14,1 φορών του ιστορικού μέσου όρου της.
Και η Beta διατηρεί τη σύσταση ίσης απόδοσης με τιμή στόχο τα 5,1 ευρώ και σημειώνει πως το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι σημαντικό καθώς οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και η επενδυτική βαθμίδα δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στην τιμή της μετοχής.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου, το 2022 ο Όμιλος συνεχίζει να υλοποιεί την νέα στρατηγική του, η οποία βασίζεται σε 5 βασικούς πυλώνες: α) ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, β) αύξηση εσόδων από υφιστάμενες υπηρεσίες και διερεύνηση νέων, γ) βέλτιστη εξυπηρέτηση των διεθνών πελατών του, δ) βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου του Ομίλου και ε) ψηφιακή καινοτομία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης