Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κάλεσμα να φέρουν στο Χρηματιστήριο οι εφοπλιστές τις εταιρείες τους από τον Αλέξη Πιλάβιο

Κάλεσμα να φέρουν στο Χρηματιστήριο οι εφοπλιστές τις εταιρείες τους από τον Αλέξη Πιλάβιο
Μία ακόμα λύση που προτείνει η διοίκηση της ΕΧΑΕ είναι και η δεύτερη εισαγωγή εταιρειών από την ποντοπόρο ναυτιλία.
Σχετικά Άρθρα
Στις εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας σκοπεύει το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως είχε γράψει το ΒΝ από τις πρώτες μέρες που εξελέγη νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος.
Σύμφωνα τότε με πληροφορίες που υπήρχαν ο κ.Κοντόπουλος προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο που παίζει το Χ.Α. στην Ελληνική Οικονομία, είχε σκοπό να καταβάλει προσπάθειες ώστε να έρθουν στο χρηματιστήριο εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας.
Χθες, και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο, για την είσοδο του ομολόγου της Capital Shipping του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, Αλέξης Πιλάβιος, εξέφρασε την ευχή να έρθουν και άλλες εταιρείες του κλάδου στην αγορά.
Ανέφερε μάλιστα πως στην κατηγορία των εταιρικών ομολόγων έχουν γίνει αρκετές εισαγωγές, αλλά το παράδειγμα της Capital πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, τονίζοντας μάλιστα όχι μόνο με έκδοση εταιρικών ομολόγων αλλά και με έκδοση μετοχών.
Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει προχωρήσει κάποια εισαγωγή εταιρείας από την ποντοπόρο.
Να σημειωθεί πως μία ακόμα λύση που προτείνει η διοίκηση της ΕΧΑΕ είναι και η δεύτερη εισαγωγή.
Μία εταιρεία δηλαδή που είναι εισηγμένη για παράδειγμα στην Νέα Υόρκη να εισαχθεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο (dual listing).
Η θυγατρική της Capital, CPLP Shipping Holdings άντλησε μέσω εταιρικού ομολόγου 100 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο ομόλογο

Να σημειωθεί πως είναι το δεύτερο ομόλογο της Capital, καθώς πριν λίγους μήνες (Οκτώβριος 2020) εταιρεία του ομίλου είχε αντλήσει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.
Εταιρικό ομόλογο έχει εκδώσει επίσης η Safe Bulkers Participation αλλά και η Costamare Participations.
Το ομόλογο της CPLP καλύφθηκε 3,6 φορές και η συνολική ζήτηση από επενδυτές ανήλθε στα 359,49 εκατ. ευρώ και συνολικά 7.257 επενδυτές δήλωσαν συμμετοχή.
Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν βάσει της έγκυρης ζήτησης που εκδηλώθηκε επί της απόδοσης 4,40% ως εξής: α) 78.000 Ομολογίες (78,0% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) σε Ιδιώτες Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 229.289 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 34,0% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών και στη συγκεκριμένη απόδοση) και β) 22.000 Ομολογίες (22,0% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) σε Ειδικούς Επενδυτές επί συνολικού αριθμού 127.200 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 17,3% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών και στη συγκεκριμένη απόδοση).
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,4%.
Οριακά κάτω από το 100 κινήθηκε στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης