Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βουλή οι καταγγελίες Ανδρουλάκη για το Predator - Ακρόαση των επικεφαλής ΕΥΠ και ΑΔΑΕ - Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Στη Βουλή οι καταγγελίες Ανδρουλάκη για το Predator - Ακρόαση των επικεφαλής ΕΥΠ και ΑΔΑΕ - Η παρέμβαση Μητσοτάκη
Mετά τον σάλο που προκλήθηκε, οι καταγγελίες οδήγησαν σε παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
Στη Βουλή έρχεται το θέμα των καταγγελιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το παράνομο λογισμικό Predator.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, οι καταγγελίες οδήγησαν σε παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Aκρόαση των επικεφαλής ΕΥΠ και ΑΔΑΕ, παρουσία Γεραπετρίτη και Πιερράκακη

Αύριο στις 2.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας .
Στην Επιτροπή έχουν κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ θα παρίστανται οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών, για ακρόαση των επικεφαλής της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ, είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση παράνομης παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη «μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα», ενώ με την πρόταση είχαν συνταχθεί και όλα τα υπόλοιπα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα τονίζοντάς του την ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση με τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη και ζητώντας να συγκληθεί το ταχύτερον δυνατόν, ακόμα και αύριο, η Επιτροπή Θεσμών.
Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, το άρθρο 43 Α παρ. 2. του ΚτΒ προβλέπει πως «στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ανήκει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Η κυβέρνηση οφείλει, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτημα της επιτροπής, να ενημερώνει την επιτροπή για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος ή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός εκθέτει στην επιτροπή. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση και τον Διοικητή της ΕΥΠ, παρουσία του αρμόδιου υπουργού. Οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και τα μέλη της δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους. Η επιτροπή μπορεί να δημοσιεύει τα πορίσματα του ελέγχου της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την, κατά τα ανωτέρω, υποχρέωση τήρησης του απορρήτου.
Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική.
Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε 55 λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας. Η επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147. Η επιτροπή στο τέλος κάθε συνόδου υποβάλλει έκθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία καταχωρίζεται στα πρακτικά και για την οποία γίνεται συζήτηση στην Ολομέλεια σε ειδική συνεδρίαση, χωρίς διεξαγωγή ψηφοφορίας, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 137».

Μητσοτάκης για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη: Να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση παρακολούθησης

Να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν, ακόμη και αύριο Παρασκευή 29/7 για αυτό το θέμα.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω Predator. 
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του κ.Ανδρουλάκη η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του έγινε μέσω γραπτού μηνύματος στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών.

Ν. Ηλιόπουλος: «Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούνται αρχηγοί κομμάτων και δημοσιογράφοι»

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο επικεφαλής της ΕΥΠ, είναι ο άνθρωπος που φρόντισε να αλλάξει το νόμο για να διορίσει έναν άνθρωπο χωρίς προσόντα στην υπηρεσία πληροφοριών, είναι ο άνθρωπος που για 48 ώρες τώρα δεν έχει αντιδράσει καθόλου για το θέμα της παρακολούθησης του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Είναι τρομακτικό αυτό», σημείωσε στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.
Όπως ανέφερε, «δυστυχώς δεν είναι η πρώτη καταγγελία αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, έχουμε και την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που όχι απλά δεν διερευνήθηκε, αλλά πέρασε και ολόκληρη τροπολογία ώστε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να μην μπορεί να απαντήσει σε έναν πολίτη για την παραβίαση του απορρήτου του».
«Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και για το ΚΙΝΑΛ φυσικά, που υπερψήφισε αυτή την τροπολογία, αν και έκανε την αυτοκριτική του», σχολίασε, δηλώνοντας πως «καλό σενάριο αυτή τη στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει».
«Ή με δική του ευθύνη συντονίζει παρακολουθήσεις απέναντι σε δημοσιογράφους και πολιτικούς του αντιπάλους, ή έχει διαλύσει τόσο πολύ την ΕΥΠ που η χώρα έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι. Δυο μέρες τώρα ακούμε τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, κυβερνητικό βουλευτή, να μας λέει ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των πολιτικών αρχηγών από ξένη χώρα», υπογράμμισε.
«Εμείς στηρίζουμε το αίτημα για τη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το λογισμικό Predator, που βέβαια δεν τις περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη -τον υπεύθυνο για την παραβίαση του κράτους δικαίου στην χώρα μας. Το μόνο που περιμένουμε είναι η κυβέρνησή του να φύγει για να ανασάνει η χώρα», συνέχισε ο Ν. Ηλιόπουλος, ενώ τόνισε πως «δυστυχώς η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μονάχα μια χώρα που καταγράφει διαρκώς αρνητικά ρεκόρ σε όλους τους οικονομικούς δείκτες και στους δείκτες για την πανδημία. Είναι μια χώρα στην οποία διαρκώς παραβιάζεται κάθε έννοια περί δικαίου και δικαιοσύνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο