Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden υπογράφει τα πρωτόκολλα ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία - Η επόμενη ημέρα

Ο Biden υπογράφει τα πρωτόκολλα ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία - Η επόμενη ημέρα
Τώρα και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών για να γίνουν δεκτές, με τον Biden να υπογράφει τα πρωτόκολλα ένταξης καθιστώντας τις ΗΠΑ την 20η χώρα που το κάνει
Σχετικά Άρθρα

Ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε τα πρωτόκολλα ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία  την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022.
Στην τελετή που έλαβε χώρα στο Λευκό Οίκο παραβρέθηκαν οι πρεσβευτές των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Ουάσιγκτον.
«Ο Putin σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να μας χωρίσει», είπε ο Biden από το Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου.
«Η συμμαχία μας είναι πιο στενή από ποτέ, είναι πιο ενωμένη από ποτέ και μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ», πρόσθεσε.
Είχε προηγηθεί σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα 
Η προηγούμενη συντριπτική έγκριση (95-1 ψήφοι) ήταν μια πολύ σπάνια επίδειξη δικομματικής ενότητας, με το μοναδικό «όχι» να είναι ο Ρεπουμπλικανός J. Howly από το Μιζούρι.
Ενώ ο γερουσιαστής R. Paul είχε ψηφίσει «παρών».
«Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ενέκριναν σθεναρά την ένταξη για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, περιγράφοντάς τις ως σημαντικούς συμμάχους των οποίων οι σύγχρονοι στρατοί συνεργάζονταν ήδη στενά με το ΝΑΤΟ», γράφει το Reuters.

Η επόμενη μέρα 

Τώρα και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών για να γίνουν δεκτές, με τον Biden να υπογράφει τα πρωτόκολλα ένταξης καθιστώντας τις ΗΠΑ την 20η χώρα που το κάνει.
Η Ρωσία έχει δεσμευτεί ότι εάν ενταχθεί η Φινλανδία, θα αρχίσει να στρατιωτικοποιεί τα σύνορα άνω των 800 μιλίων που μοιράζονται και οι δύο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Putin φάνηκε πρόσφατα να υποβαθμίζει την πιθανότητα σύγκρουσης, παρά τη δραματική ανατροπή από το Ελσίνκι της ιστορικής του ουδετερότητας ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Το χρονικό

Το ΝΑΤΟ επισημοποίησε την πρόσκλησή του προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία για ένταξη στη συμμαχία στα τέλη Ιουνίου και η απόφαση έπρεπε να πάει στα κοινοβούλια και τα νομοθετικά σώματα των 30 κρατών μελών για τελική επικύρωση. Μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από 23 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με τελευταία τις ΗΠΑ.
«Αυτή η ιστορική ψηφοφορία στέλνει σημαντικό μήνυμα για τη διαρκή και διακομματική δέσμευση των ΗΠΑ στο NATO, και τη βούληση να εξασφαλιστεί ότι η Συμμαχία μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο», ανέφερε τότε με ικανοποίηση ο Αμερικανός πρόεδρος Biden στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
Η κυβέρνησή του ήθελε διακαώς την έγκριση αυτή, ώστε να επιδειχθεί η ενότητα της στρατιωτικής συμμαχίας έναντι του επεκτατισμού της Ρωσίας, όπως έλεγε.

Θα απαντήσει η Ρωσία;

Οι δυτικοί δεν πιστεύουν στην πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής απάντησης της Ρωσίας στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αν και οι δημοσκοπήσεις πέρυσι έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Σουηδών και των Φινλανδών ήταν κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά τη θέση τους.
Τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών των δύο χωρών υποστηρίζει πλήρως την πρόωρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, ακόμη και στη χώρα της «υποδειγματικής ουδετερότητας» - την Ελβετία - άρχισαν συζητήσεις για το ίδιο θέμα.
Σταθερά στην Ευρώπη, μόνο η Αυστρία διατηρεί το καθεστώς της ουδετερότητας.

Τα πρώτα «χλιαρά» αντίμετρα

Τόσο η ηγεσία του ΝΑΤΟ όσο και ανεξάρτητοι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν περιμένουν καμία στρατιωτική απάντηση από τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον.
Υποστηρίζουν ότι η Μόσχα είναι πλέον πολύ απασχολημένη με την Ουκρανία και πρέπει ήδη να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.
Έτσι, οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί μπορούν να περιμένουν από τη Ρωσία μόνο… συχνότερες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών κοντά στα σύνορά τους, αύξηση της δραστηριότητας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Βαλτική και κινήσεις οικονομικής πίεσης.
Μεταξύ αυτών πλήρη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να απαντήσει σκληρά και έγκαιρα στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας και αυτή η κατάσταση είναι μακροπρόθεσμης φύσης.
Γεγονός είναι ότι οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί, ακόμη και πριν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είχαν αρκετά ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Με το να γίνουν μέλη της Συμμαχίας, η Φινλανδία και η Σουηδία μπορούν να είναι σίγουρες ότι θα λάβουν τη βοήθεια των συμμάχων σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί. Αλλά αυτό δεν απαιτεί καθόλου τη δημιουργία υποδομών του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους.
Εκεί λοιπόν, σε αντίθεση με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, είναι απίθανο να εμφανιστούν μονάδες του αμερικανικού στρατού, κίνηση που θα εκνεύριζε ιδιαίτερα το Κρεμλίνο.
Επομένως, η συγκρατημένη αντίδραση της Μόσχας στην τελευταία επέκταση του ΝΑΤΟ δεν προκαλεί έκπληξη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει προβλήματα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και ότι η ίδια η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για αυτήν.

Κλιμάκωση

Ωστόσο, εάν, για παράδειγμα, εμφανιστούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, επιθετικά όπλα ή στοιχεία ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στο έδαφος της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι διαφορετική.
Ταυτόχρονα, η Μόσχα τονίζει ότι η προοπτική της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα θεμελιωδώς διαφορετικό ζήτημα, καθώς έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ρωσίας, οι οποίες δυνητικά θα δημιουργούσαν απειλή σύγκρουσης με ολόκληρο αυτό το στρατιωτικό μπλοκ.

Το Καλίνινγκραντ

Αναλυτές στρατηγικής στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι απλοί κανόνες ασφαλείας υπαγορεύουν στη Ρωσία να αναδιατάξει ορισμένες από τις στρατιωτικές της μονάδες στα βορειοδυτικά για να καλύψει με μεγαλύτερη ασφάλεια την Αγία Πετρούπολη, για την οποία ο θεωρητικός κίνδυνος αυξάνεται. Είναι προφανές ότι τα μέτρα ασφαλείας σε σχέση με την περιοχή του Καλίνινγκραντ και το επίπεδο προστασίας των θαλάσσιων διαδρόμων που οδηγούν εκεί θα ενισχυθούν επίσης.
Ωστόσο, ακόμη και αυτό θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού κόστους. Έτσι, ορισμένοι δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να αποφύγει την επιδείνωση των σχέσεων με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για όσο το δυνατόν περισσότερο. Φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η γενική κατάσταση στον κόσμο για άλλη μια φορά δεν αλλάξει δραματικά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης