Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάνει την υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ το 2024 ο Trump; - Διχασμένοι οι νομικοί, αλλά ορατός ο κίνδυνος φυλάκισης

Χάνει την υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ το 2024 ο Trump; - Διχασμένοι οι νομικοί, αλλά ορατός ο κίνδυνος φυλάκισης

Μέχρι τώρα δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα και δεν είναι σαφές εάν θα του απαγγελθούν κατηγορίες

Σχετικά Άρθρα
Το ένταλμα έρευνας του FBI στην οικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump αναφέρει την παραβίαση νόμων που μπορεί να επισύρει πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Αυτό αναφέρει ο νομικός κόσμος των ΗΠΑ, ο οποίος όμως είναι διχασμένος για το κατά πόσο αυτές οι έρευνες μπορεί να οδηγήσουν στο να μην μπορεί ο Trump να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ το 2024.

Τρία επίμαχα άρθρα

Το ένταλμα έρευνας του FBI κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ απαριθμούσε τρία άρθρα που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την κατάσχεση κουτιών και εγγράφων από το ακίνητο του, μερικά από τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως άκρως απόρρητα.
Υπό τον τίτλο «Ιδιοκτησία προς κατάσχεση», το ένταλμα αναφέρεται σε: «Όλα τα φυσικά έγγραφα και αρχεία που αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία για λαθρεμπόριο, προϊόντα εγκλήματος ή άλλα αντικείμενα που κατέχονται παράνομα κατά παράβαση του 18 U.S.C. §§ 793, 2071 ή 1519."
Ειδικότερα:

  • 18 U.S.C. §§ 793: Συγκέντρωση, μετάδοση ή απώλεια αμυντικών πληροφοριών, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.
  • 18 U.S.C. §§ 2071: Απόκρυψη, απομάκρυνση ή υπεξαίρεση γενικά, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών και αποκλεισμό από το αξίωμα
  • 18 U.S.C. §§ 1519: Καταστροφή, τροποποίηση ή παραποίηση αρχείων σε ομοσπονδιακές έρευνες και πτώχευση, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι πράκτορες του FBI έκαναν έφοδο στο σπίτι του Trump στο Mar-A-Lago της Φλόριντα.
Ο πρώην πρόεδρος και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο Trump αποχαρακτήρισε τα έγγραφα πριν από τη λήξη της θητείας του.
Μέχρι τώρα δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα και δεν είναι σαφές εάν θα του απαγγελθούν κατηγορίες.
Ο ίδιος αποκάλεσε την κατάσταση «κυνήγι μαγισσών», επαναλαμβάνοντας την κριτική του για προηγούμενες έρευνες για τις πράξεις του.

Διαβάστε το ένταλμα έρευνας εδώ
govuscourtsflsd617854170_12.pdf

Χάνει την υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ το 2024 ο Trump;

Είναι απίθανο να απαγορευθεί στον Trump να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία εάν καταδικαζόταν όντως για παραβίαση του νόμου που αναφέρεται παραπάνω, επειδή το Σύνταγμα θα υπερισχύει του εντάλματος, είπαν νομικοί εμπειρογνώμονες.
«Δεν μπορώ να επιβάλλω προσόντα για την ανάληψη της προεδρίας βάσει εντάλματος — τα προσόντα ορίζονται στο Σύνταγμα.
Ο ισχυρισμός για «ένα κόλπο» για να διώξει τον Trump από την πολιτική δεν θα πρέπει να συνεχιστεί», έγραψε στο Twitter ο νομικός αρθρογράφος της Washington Post, Jason Willick, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πριν αποσφραγιστεί και δημοσιευτεί το ένταλμα.
Ο Willick απάντησε στον Marc Elias, έναν βετεράνο δικηγόρο που έχει ευθυγραμμιστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα εδώ και χρόνια.
«Ναι, αναγνωρίζω τη νομική πρόκληση που θα είχε η εφαρμογή αυτού του νόμου σε έναν πρόεδρο (καθώς τα προσόντα ορίζονται στο Σύνταγμα)», έγραψε ο Elias στο Twitter αργά τη Δευτέρα.
«Αλλά η ιδέα ότι ένας υποψήφιος θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας είναι κατά την άποψή μου «μπλόκμπαστερ στην αμερικανική πολιτική»».
Οι νομικοί εμπειρογνώμονες διίστανται σχετικά με το εάν τα άρθρα που επικαλείται το FBI θα οδηγήσουν στη δίωξη του Trump.
Ο Bradley Moss, δικηγόρος που ειδικεύεται στην εθνική ασφάλεια και την ομοσπονδιακή απασχόληση, σημείωσε ότι το πρώην μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Reality Winner, «φυλακίστηκε για πέντε χρόνια επειδή διέρρευσε ένα έγγραφο κατά παράβαση του 18 USC 793», ένα από τα ίδια άρθρα που αναφέρονται στο ένταλμα να κάνει έφοδο στο σπίτι του Trump στη Φλόριντα.
Ο John Coffee, επί σειρά ετών καθηγητής στη Νομική Σχολή του Κολούμπια, είπε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές δεν χρειάζεται να διώξουν τον Trump εάν ανακτήσουν όλα όσα έψαχναν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης