Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρύ «πλήγμα» της Ρωσίας στη Γερμανία - Ζημιές 12 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022 για τη Uniper

Βαρύ «πλήγμα» της Ρωσίας στη Γερμανία - Ζημιές 12 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022 για τη Uniper
Περισσότερο από το ήμισυ της καθαρής απώλειας οφείλεται σε σημαντικά μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Μόσχα
Σχετικά Άρθρα
Βαρύ «πλήγμα» από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε μετά τις μειώσεις στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου, έχει δεχθεί η γερμανική ενέργειας Uniper.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία, που εξασφάλισε κρατική επιδότηση 15 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε καθαρές ζημιές ύψους 12,3 δισ. ευρώ για το α' εξάμηνο του 2022, κυρίως λόγω των χαμηλότερων ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου που την ανάγκασαν να αγοράζει σε υψηλότερες τιμές από άλλες πηγές.
«Η Uniper παίζει, εδώ και μήνες, κρίσιμο ρόλο στη σταθεροποίηση της παροχής φυσικού αερίου της Γερμανίας, με κόστος δισεκατομμυρίων σε απώλειες που προκύπτουν από την απότομη πτώση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach.
Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, είπε ότι περισσότερο από το ήμισυ της καθαρής απώλειας οφείλεται σε σημαντικά μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Μόσχα, που μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μόλις στο ένα πέμπτο.
Στη ζημιά, η εταιρεία συμπεριλαμβάνει επίσης 2,7 δισ. ευρώ σε απομειώσεις που σχετίζονται με τον ακυρωμένο αγωγό Nord Stream 2, τον οποίο η Uniper υποστήριξε οικονομικά.
Ως μέρος του κρατικού προγράμματος διάσωσης, η Γερμανία έχει δεσμευτεί για στήριξη ύψους 9 δισ. ευρώ μέσω της κρατικής τράπεζας επενδύσεων και ανάπτυξης KfW, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ έχουν ήδη αντληθεί.
«Αυτό θα αποτρέψει μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Η κορυφαία προτεραιότητά μας τώρα είναι να εφαρμόσουμε γρήγορα το πακέτο σταθεροποίησης», δήλωσε ο Maubach. Η Uniper αναμένει ότι το πακέτο θα εγκριθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση το φθινόπωρο.

Οι προοπτικές

Η Uniper είπε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει τις προοπτικές για το 2022, λέγοντας μόνο ότι περιμένει απώλειες. Τα κέρδη προβλέπεται να βελτιωθούν το επόμενο έτος και ο στόχος είναι να φύγουμε από τη «ζώνη των ζημιών» στις αρχές του 2024, δήλωσε η οικονομικη διευθύντρια, Tiina Tuomela.
Η Uniper ανέφερε ακόμα ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει, στο χειρότερο σενάριο, σε απώλεια ελέγχου της Unipro, στην οποία κατέχει το 83,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης