Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόβλεψη σοκ από Ρωσία: H τιμή του φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί το 2022 - Περαιτέρω μείωση ροών

Πρόβλεψη σοκ από Ρωσία: H τιμή του φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί το 2022 - Περαιτέρω μείωση ροών
Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας προβλέπει υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου το 2022 στα 730 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα
Σχετικά Άρθρα

Σε κατάσταση συναγερμού θέτει την Ευρώπη, η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας της Ρωσίας περί υπερδιπλασιασμού της τιμής του εξαγώγιμου φυσικού αερίου αλλά και περαιτέρω μείωσης των ροών. Κι όλα αυτά τη στιγμή, που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρέχουν να γεμίσουν τις αποθήκες αερίου ενόψει του χειμώνα, με τη Γερμανία να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τελείως τη στρόφιγγα, το αέριο θα επαρκεί για το πολύ 30 ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία τρέχουν σε μειωμένα επίπεδα φέτος, αφού ένας αγωγός έκλεισε όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια και ξέσπασε διαμάχη για τις επισκευές σε μια τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Η πρόβλεψη του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί το 2022 πριν να αρχίσει η σταδιακή μείωση του έως το τέλος του 2025, καθώς οι εξαγωγές μέσω του αγωγού περιορίζονται.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας προβλέπει οι εξαγωγές μέσω της Gazprom θα υποχωρήσουν σε 170,4 δισ. κυβικά μέτρα το 2022, έναντι πρόβλεψης που δημοσιεύθηκε τον Μάιο για εξαγωγές 185 κυβικών μέτρων και 205,6 κυβικών μέτρων που ήταν η πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε το 2021.
Το υπουργείο αναμένει ότι οι όγκοι αερίου θα συνεχίσουν να υποχωρούν και μετά το 2022, χωρίς ωστόσο να παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ως αποτέλεσμα των ήδη μειωμένων ροών, η τιμή για την εξαγωγή αερίου από την Gazprom προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 730 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2022, υπερδιπλάσια από τα 304,6 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2021 και αντιστοιχεί σε αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για τιμή 523,3 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς λόγω κυρώσεων, καθώς οι Ασιάτες αγοραστές έχουν αυξήσει τις αγορές τους, με αποτέλεσμα η Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της για την παραγωγή και τις εξαγωγές μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της Ρωσίας.
Η Gazprom έχει επίσης αναφέρει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξάνονται, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες, ενώ η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο υψηλότερος όγκος εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει τη Ρωσία να κερδίσει 337,5 δισ. δολάρια και 255,8 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας, η χώρα κέρδισε 244,2 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας, ανέφερε το υπουργείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης