Διεθνή

Ισπανία – Ενεργειακή φτώχεια: Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού για περιορισμό των τιμών

Ισπανία – Ενεργειακή φτώχεια: Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού για περιορισμό των τιμών
Την εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση ενέκρινε τη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, η κατανάλωση ρεύματος στην Ισπανία μειώθηκε κατά 3,7%, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες
Σχετικά Άρθρα

Τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υιοθετούν οι κυβερνήσεις της ΕΕ και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές καταναλωτή – καθώς σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό η μειωμένη προσφορά εξαιτίας του Ουκρανικού κυρίως στη Γηραιά Ηπειρο μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με τη μείωση της ζήτησης.

Έκτακτα μέτρα

Την εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση ενέκρινε τη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, η κατανάλωση ρεύματος στην Ισπανία μειώθηκε κατά 3,7%, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που συνήθως αναγκάζουν τους πολίτες να ενεργοποιούν τα κλιματιστικά, ανέφερε η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Teresa Ribera, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 17 Αυγούστου.

Σβηστά φώτα…

Πάνω από τη μισή εξοικονόμηση ενέργειας που υποσχέθηκε η Ισπανία, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, μπορεί να προέλθει από τον αυστηρό έλεγχο της θερμοκρασίας και το σβήσιμο των φώτων στα δημόσια κτίρια και στις βιτρίνες, πρόσθεσε η υπουργός.
«Θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε από κοινού στον ενεργειακό εκβιασμό του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin», συνέχισε.
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγούμενου έτους και λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες, όπως τη θερμοκρασία και τις εργασιακές συνθήκες εκείνης της περιόδου, η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 6%, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο στόχος 

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% και να συγκεντρώσουν αποθέματα, προετοιμαζόμενες για μια ενδεχόμενη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία παρείχε το 40% των καυσίμων που προμηθευόταν η ΕΕ.
Καθώς έχει περιορισμένες δυνατότητες να εξάγει το τυχόν πλεόνασμα φυσικού αερίου στις γειτονικές της χώρες, η Ισπανία συμφώνησε σε μείωση 7%.

Επιδοτήσεις

Η Ribera δήλωσε επίσης ότι ο μηχανισμός που έθεσαν σε λειτουργία τον Ιούνιο η Ισπανία και η Πορτογαλία και αφορά την προσωρινή επιδότηση του κόστους παραγωγής των μονάδων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και μείωσε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Χάρη στον μηχανισμό αυτόν, οι καταναλωτές οι λογαριασμοί των οποίων συνδέονται με την τιμή χονδρικής ή εκείνοι που ανανέωσαν πρόσφατα τα συμβόλαιά τους στην ελεύθερη αγορά, εξοικονόμησαν 1,38 δισεκ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης