Το βασικό μας σενάριο άπαξ και αυξάνεται και ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα, πέραν από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση είναι ότι η αγορά εξασθενεί και δύσκολα θα ξεπεράσει τις 900 μονάδες
Πιέσεις -14,18% ασκήθηκαν στην Attica Bank, μετά την αποκάλυψη του bankingnews ότι τα πραγματικά NPEs ξεπερνούν το 1 δισεκ. ή το 60% του συνόλου των δανείων.
Οπότε για να μπορέσει να εξυγιανθεί και αναπτυχθεί η Attica bank θα χρειαστεί τουλάχιστον 550 με 600 εκατ συν τα 240 εκατ που έχουν ήδη επενδυθεί συνολικά έως 840 εκατ ευρώ.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 3,69% και το Ιταλικό 10ετές στο 3,49%, με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης.
Το βασικό μας σενάριο άπαξ και αυξάνεται και ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα, πέραν από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση είναι ότι η αγορά εξασθενεί και δύσκολα θα ξεπεράσει τις 900 μονάδες.
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες ανοδικά ξεχώρισε η Πειραιώς +1,89%, αμετάβλητη η Eurobank ενώ ήπια υποχώρησαν Εθνική -0,20% και Alpha Bank -0,02%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +2,68%, ΕΛΠΕ +1,7% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ο Ελλάκτωρ -2,10%..
Στο limit up και στο +9,78% κλείδωσε η μετοχή της Alpha Αστικά Ακίνητα μετά την ανακοίνωση διανομής μερίσματος συνολικού ύψους 3,42 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 38% με βάση την τιμή που έχει τώρα.
Χωρίς εκπλήξεις έκλεισε η λήξη σειράς Αυγούστου στα παράγωγα με μικρές διαφορές στους βασικούς δείκτες.
Σήμερα 18/8, το βράδυ ο FTSE Russell θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση των δεικτών.
Στον δείκτη FTSE All World συμμετέχουν 12 ελληνικές μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 0,065% του δείκτη( Eurobank, ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή ).
Οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου.
Σε επίπεδο εβδομάδος, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη +2,32% και ο FTSE 25 +2,64% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κέρδισε +3,95%.
Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Ο Τραπεζικός Δείκτης ο οποίος ηγήθηκε της πρόσφατης ανόδου έφτασε πλησίον των 600 μονάδων που θεωρούνται κρίσιμη αντίσταση.
Με αφορμή τις καλές επιδόσεις του α΄ 6μήνου 2022 στα κέρδη και στην γενικότερη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών, η HSBC χθες 18/8 αναβάθμισε τις τιμές στόχους δίνοντας ώθηση στην ψυχολογία των επενδυτών .
Ειδικότερα , η νέα τιμή – στόχος για την Alpha Bank είναι 1,45 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,65 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα στα 4,55 ευρώ και την Τρ. Πειραιώς στα 2,70 ευρώ από 1,95 ευρώ.
Το bankingnews θεωρεί τις τιμές στόχους ακατανόητα αδικαιολόγητες ενώ από τον Απρίλιο του 2022 έχει οριοθετήσει το 1 ευρώ για Alpha και Eurobank, τα 1,10 ευρώ για την Πειραιώς και τα 3,35 ευρώ για την Εθνική τράπεζα.
Παραδόξως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα τιμών….
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές στόχοι θα αναιρεθούν πλήρως εάν επικρατήσει το απαισιόδοξο σενάριο για τις αγορές… για την ώρα πάντως το bankingnews κρατάει ως στόχο για τον Γενικό Δείκτη όχι τις 897 ή 900 μονάδες που βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά τις 780 μονάδες που εκτιμούμε ότι θα ξαναδεί η χρηματιστηριακή αγορά….
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,25% ενώ στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με πιέσεις σε Εθνική -1,88% και Eurobank -1,01%, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,13%.
Περί τις 11:45 με ελεγχόμενες πιέσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips όπως ΔΕΗ -2,33%, Τέρνα Ενεργειακή -2,5%, Τιτάν -1,11% ..ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,52%.
Περί τις 15:45 με στηρίξεις από την Πειραιώς +3,68% αλλά και από τις δεικτοβαρείς Coca Cola και ΟΤΕ πάνω από +1%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,65%.
Λίγο πριν τις 16:30 με στηρίξεις από τις πετρελαϊκές εταιρίες Motor Oil και ΕΛΠΕ πλησίον του +2% αλλά και τις τις δεικτοβαρείς Coca Cola και ΟΤΕ πάνω από +1%, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,53%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,17% στις 899 μονάδες έχοντας υψηλό στις 902,37 μονάδες και χαμηλό τις 892,97 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων...
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 37,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 30,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 37,63 εκατ. ευρώ και όγκου 7 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε έξι πακέτα 2,24 εκατ. τεμαχίων συνολικής αξίας 30,88 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank 4,6 εκατ. τεμάχια αξίας 4,56 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 25 χιλ. τεμάχια αξίας 29 χιλ. ευρώ.
Η Motor Oil 92 χιλ. τεμάχια αξίας 1,6 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 25 χιλ. τεμάχια αξίας 198 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 20 χιλ. τεμάχια αξίας 352 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 899 μονάδες πλησίον της κρίσιμης αντίστασης των 900 μονάδων και ακολουθούν οι 920 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθούν οι 867 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ), οι 840 - 830 μονάδες και η βασική στήριξη των 800 μονάδων.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 780 - 770 μονάδες και ακολουθούν οι 750, οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 595 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 620 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη τις 580 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 550 μονάδων, οι 500, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,69% - Κερδοσκοπικοί κύκλοι του Λονδίνου προετοιμάζουν επίθεση στα ελληνικά ομόλογα για να τεστάρουν τον νέο μηχανισμό της ΕΚΤ
Συνεχίζονται και σήμερα 19/8 οι πωλήσεις στα ομόλογα, με το 10ετές ελληνικό στο 3,69% με επίκεντρο το πολιτικό ρίσκο, την ενεργειακή κρίση, τις άβουλες κυβερνήσεις, τις ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία όπου στις 25 Σεπτεμβρίου θα κερδίσουν τα εθνικιστικά κόμματα και το ουκρανικό που συνεχίζει να αποτελεί πόλο αβεβαιότητας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,69% και το 10ετές ιταλικό στο 3,49% με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε δύο κινήσεις νομισματικής πολιτικής στις 21 Ιουλίου 2022 που χρήζουν προσοχής και προσεκτικής ανάλυσης.
Η πρώτη απόφαση ήταν να αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης στο 0,50% από 0% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε 0%... και η δεύτερη ήταν το TPI ο νέος μηχανισμός προστασίας των ομολόγων των αδύναμων κρατών που ουσιαστικά δημιουργήθηκε για χώρες που βρίσκονται υπό πίεση όπως η Ιταλία που και προφανώς η Ελλάδα.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι το επόμενο διάστημα οι αγορές και κερδοσκοπικά κεφάλαια θα επιχειρήσουν τα τεστάρουν τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων της ΕΚΤ.
Οι εύκολοι στόχοι είναι οι δύο πιο αδύναμες χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει αναρριχηθεί στο 3,69% από 2,92% αλλά και με υψηλό έτους το 4,74%.
Δεν αποκλείεται προσεχώς να δούμε το ελληνικό 10ετές ομόλογο πάνω από 4%.
Κερδοσκοπικά κεφάλαια στο Λονδίνο φαίνεται να συντονίζονται ώστε να χτυπήσουν τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα…
Την μεν Ελλάδα λόγω της κλασικής αδύναμης θέσεως της και την Ιταλία λόγω των εκλογών και της νίκης της εθνικιστικής Δεξιάς.
Σημειώνεται ότι ο νέος μηχανισμός έχει μνημονιακές ρήτρες όποια χώρα προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό – υποψήφια είναι η Ελλάδα και η Ιταλία – θα είναι απόδειξη αδυναμίας και πολιτικής αποτυχίας των κυβερνήσεων των χωρών αυτών.
Π.χ. εάν η Ελλάδα προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό της ΕΚΤ είναι σαν να αναγνωρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την οικονομική της αποτυχία και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ο μηχανισμός της ΕΚΤ δημιουργήθηκε όχι για να ενεργοποιηθεί αλλά ως αποτρεπτικός μηχανισμός, εάν ενεργοποιηθεί η ΕΚΤ δεν έχει κανένα πρόβλημα αλλά το κράτος που θα προσφύγει θα έχει καταστραφεί πολιτικά….
Στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων παραμένει η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης, με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να βρίσκεται στο 2,98% και το 2ετές στο 3,28%.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Πολιτικά παιχνίδια… της ΕΚΤ, θα αναγνωρίσει αρχές 2023 την Scope rating για να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade, αντιδρά η Moody’s
Η ΕΚΤ σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει μια φόρμουλα ώστε να διασφαλίσει την Ελλάδα και ένα από τα σενάρια που εξετάζεται… είναι να αναγνωρίσει αρχές 2023 την γερμανική εταιρία αξιολογήσεων Scope Rating – παρά τις κατά καιρούς αντιφάσεις – ως επίσημο οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Σήμερα η ΕΚΤ αναγνωρίζει μόνο τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s όλες από τις ΗΠΑ και την DBRS από τον Καναδά.
Επίσης ένα κριτήριο που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ είναι ότι σταθμίζει στα κριτήρια της μόνο την υψηλότερη και όχι την χαμηλότερη βαθμολογία.
Ο γερμανικός οίκος Scope Rating δεν είναι αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει ότι αξιολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική αξιολόγηση investment grade αλλά η βαθμολογία της δεν προσμετράται από την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι και η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.
Επειδή λοιπόν όλα είναι πολιτική και η ΕΚΤ έχει γίνει όργανο – έως φερέφωνο πολιτικής…ασκώντας νομισματική πολιτική κατά το δοκούν… σχεδιάζει να αναγνωρίσει την Scope Rating αρχές του 2023 ώστε κάποια στιγμή μέσα στο 2023 ο γερμανικός οίκος να αναγνωρίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα…
Μπορεί για τα ομόλογα επί της ουσίας να μην έχει σημασία, γιατί η ΕΚΤ ήδη έχει αγοράσει 39 με 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων αλλά έχει υψηλή συμβολικότητα.
Ωστόσο σε όλα αυτά αντιδρά η Moody’s η οποία σημειωτέον βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές δηλαδή με την χαμηλότερη βαθμολογία από όλους τους οίκους αξιολόγησης.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Moody’s θα είναι ο τελευταίος οίκος που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade… μετά από χρόνια και εάν….
Αποκάλυψη: Στο 60% - ξανά - τα NPEs στην Attica bank – Θα πάρει νέες προβλέψεις 650 εκατ – Έρχεται η «τελική λύση»
Η Attica bank αποτελεί παράδειγμα… δυστυχώς προς αποφυγήν, καθώς είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που αντί να μειώνει αυξάνει τα NPEs τα προβληματικά δάνεια και αυτό γιατί η προηγούμενη διοίκηση Πανταλάκη στην προσπάθεια της να εξυγιάνει την Attica bank ανακάλυψε ένα τρόπο συγκάλυψης του προβλήματος…
Οι 3 μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs ήταν ο μηχανισμός όχι εξυγίανσης αλλά συγκάλυψης και λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα NPEs αλλά και αυτά που συγκαλύφθηκαν… προκύπτει ότι τα πραγματικά NPEs ξεπερνούν το 1 δισεκ. ή το 60% του συνόλου των δανείων.
Όταν η Eurobank έχει NPEs ratio 5,9% η Attica bank εμφανίζει 60% με δείκτη κάλυψης με προβλέψεις των NPEs 46%... όταν οι μεγάλες τράπεζες έχουν φθάσει στο 70% και 80%.
Η αλήθεια είναι ότι η Attica bank θα χρειαστεί γενναίες αποφάσεις και οι βασικοί μέτοχοι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 62,9%, το ΤΜΕΔΕ με 14,7% και η RINOA – Ellington Solutions με 9,9% θα πρέπει να εισφέρουν ακόμη 550 με 600 εκατ για να μπορέσει η Attica bank να ανακεφαλαιοποιηθεί, εξυγιανθεί και αναπτυχθεί…
Η Attica bank διαθέτει 322 εκατ κεφάλαια.
Με βάση την ανάλυση του bankingnews τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank είναι μεταξύ αρνητικής καθαρής θέσης -300 με -350 εκατ ευρώ.
H Attica bank έχει αρνητικά κεφάλαια.
Οπότε για να μπορέσει να εξυγιανθεί και αναπτυχθεί η Attica bank θα χρειαστεί τουλάχιστον 550 με 600 εκατ συν τα 240 εκατ που έχουν ήδη επενδυθεί συνολικά έως 840 εκατ ευρώ.
Υπάρχει τελική λύση για την Attica bank;
Η άποψη μας είναι ότι η λύση που θα εξεταστεί τώρα ελλείψει κεφαλαίων, ο SSM έχει ρητώς αναφέρει ότι για να επενδύσει νέα κεφάλαια το ΤΧΣ θα πρέπει να αποδείξει ότι επενδυτικά είναι βιώσιμη και συμφέρουσα επένδυση.
Το ίδιο ισχύει και για το ΤΜΕΔΕ ενώ έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το σχήμα RINOA - Ellington Solutions θα επενδύσει κεφάλαια…και τι ύψους κεφάλαια.
Εκτιμούμε ότι η βραχυπρόθεσμα θα δοθεί μια λύση ημίμετρο και μετά τις εκλογές θα αναζητηθεί η τελική λύση για την Attica bank.
Οι διοικήσεις της Attica bank ασέλγησαν κατά συρροή πάνω στο πτώμα της τράπεζας.
Έχουν διαπραχθεί εγκλήματα…αλλά όλα αυτά είναι φυσιολογικά τόσο για τις εποπτικές αρχές της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς…
Ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές
Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν σήμερα 19/8 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,04%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,59%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,05%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,61% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,02%.
Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές - Wall Street : Λήξεις παραγώγων 2 τρισ. δολάρια περίπου θα δοκιμάσουν την μέχρι τώρα "ηρεμία" των αγορών.
Απώλειες καταγράφονται σήμερα 19/8 στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό και τις ανησυχίες για την ανάπτυξη..
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στην Wall Street καθώς έχουμε περίπου 2 τρισ. δολάρια λήξεις παραγώγων, που θα δοκιμάσουν την μέχρι τώρα "ηρεμία" των αγορών.
Περίπου 2 τρισ. δολάρια call options πρόκειται να λήξουν, υποχρεώνοντας τους κατόχους είτε να παρακάμψουν τις υπάρχουσες θέσεις είτε να ξεκινήσουν νέες.
Το μηνιαίο γεγονός περιλαμβάνει 975 δισ. δολάρια συμβάσεων που συνδέονται με τον S&P 500 και 430 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράγωγα σε μεμονωμένες μετοχές που πρόκειται να λήξουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Fishman της Goldman Sachs.
Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο του Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ, την επόμενη εβδομάδα.
Οι ομιλίες των αξιωματούχων στο συνέδριο θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των επενδυτών για νέα στοιχεία όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει η ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, την Παρασκευή (26/8/2022).
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +0,21% στα 241,50 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,50% στα 96,11 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,10% στα 90,41 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -0,34% στις 2.186 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,85%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,70%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,95% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,65%, ο S&P500 στο -1%, ο Nasdaq στο -1,6% και το αμετάβλητο το ETF GREC ( 25,01 δολ. ).
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε μέτρια επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 3,45 ευρώ, με πτώση -0,20% με όγκο 835 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,16 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9916 ευρώ, με πτώση -0,02%, με όγκο 10,47 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1350 ευρώ, με άνοδο +1,89% και όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,42 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9900 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,67 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1750 ευρώ, με άνοδο +3,52% και κεφαλαιοποίηση 524 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1210 ευρώ, με πτώση -14,18%, με όγκο 728 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 148 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,10 ευρώ, με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση 320 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Καταιγισμός πακέτων στον ΟΠΑΠ
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές να ενισχύονται από τα πακέτα, ειδικότερα του ΟΠΑΠ .
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -2,1%, ΟΛΠ -1,13%, ΕΛΧΑ -0,94%...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Motor Oil, ΕΛΠΕ, Coca Cola... .
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,80 ευρώ, με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση στα 9,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,09 ευρώ, με πτώση -0,06% και αποτίμηση 7,56 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,95 ευρώ, με πτώση -0,93% και αποτίμηση 2,27 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9260 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 447 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,74 ευρώ, με πτώση -0,15% και αποτίμηση 4,95 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,58 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 985 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,57 ευρώ, με άνοδο +1,7% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,00 ευρώ, με άνοδο +2,68% κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 15,24 ευρώ, με πτώση -0,07% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,10 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,90 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 841 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,47 ευρώ, με πτώση -0,94% και κεφαλαιοποίηση 552 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,029 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,69%
Πωλήσεις καταγράφονται και σήμερα 19/8 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,69%, το 10ετές ιταλικό 3,49% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,98%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 247 μονάδες βάσης από 246 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 168 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,68% ή 168 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης…
Eπιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 19/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 19 Αυγούστου του 2022 στο 3,49%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/8/2022 στο 1,22%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,83% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,28% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,38% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,49% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών