Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και η Γερμανία δηλώνει κατά της επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου - Δεν είναι «έξυπνη κίνηση»

Και η Γερμανία δηλώνει κατά της επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου - Δεν είναι «έξυπνη κίνηση»
Είναι πιθανό να οδηγήσει σε διακοπή των ροών φυσικού αερίου και μέσω της Ουκρανίας προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης

Όχι μόνον η Τσεχία που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο αλλά και η Γερμανία δεν είναι καθόλου πεπεισμένη ότι η επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν μια «έξυπνη κίνηση», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, επικαλούμενο εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.
«Παραμένουμε δύσπιστοι όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η ιδέα να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου διατυπώθηκε πριν λίγες μέρες και ξανά σήμερα από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι η ώρα να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δήλωσε η von der Leyen πριν λίγες μέρες, σε συνάντηση με βουλευτές του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
«Μπορεί να προταθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπάρχει επίσης μια νομική βάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσωρινή μείωση των κερδών ως μέτρο έκτακτης ανάγκης σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.
Η ιδέα υιοθετήθηκε και από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους και αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των Υπουργών ενέργειας της ΕΕ που θα γίνει την Παρασκευή 9/9.
Υπάρχει επίσης και μια δεύτερη παραλλαγή της ιδέας του πλαφόν: η Πολωνία συγκεκριμένα ζητά την επιβολή πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο στην ΕΕ, ανεξαρτήτως προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του LNG.
Το Politico αναφέρει ότι, σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, το Βερολίνο έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου όχι επειδή φοβάται για τις δικές του προμήθειες αλλά επειδή ανησυχεί για τις προμήθειες της Κεντρικής Ευρώπης.
Η Ρωσία μπορεί κάλλιστα, όπως έχει απειλήσει, μόλις επιβληθεί το πλαφόν, να κόψει τις ροές φυσικού αέριου μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία, και καταλήγει σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, φέρεται να εκτιμούν δικαιολογημένα οι Γερμανοί .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης