Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η Προοδευτική βρίσκει μετά από 15 χρόνια στρατηγικό επενδυτή και… πέφτουν τα τσιμέντα!

Η Προοδευτική βρίσκει μετά από 15 χρόνια στρατηγικό επενδυτή και… πέφτουν τα τσιμέντα!
Πρώτη αναφορά για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή από την Προοδευτική γίνεται το 2007
Σχετικά Άρθρα

Στο ποδόσφαιρο μία μεγάλη μεταγραφή συνήθως συνοδεύεται από τίτλους όπως «έπεσαν τα τσιμέντα».
Κάτι ανάλογο συνέβη χθες στο χρηματιστήριο στο άκουσμα της είδησης πως η Προοδευτική βρήκε στρατηγικό επενδυτή που θα βάλει 20 εκατ. ευρώ!
Μάλιστα όχι όποιος κι όποιος στρατηγικός αλλά ένα μεγάλο fund από την Αμερική όπου αν κάποιος δει τις τελευταίες του ανακοινώσεις τοποθετεί κεφάλαια σε εναλλακτικές επενδύσεις με κάποιες από αυτές να είναι σε εταιρείες που φτιάχνουν αυτοκίνητα με καύσιμο υδρογόνο, ή σε εταιρείες παραγωγής αγαθών στην Ινδονησία για να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ στις εγκαταστάσεις τους.
Στις ΑΠΕ αναμένεται να επενδύσει και στην Ελλάδα μέσω της Προοδευτικής.
Υπενθυμίζεται πως πρώτη αναφορά για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή από την Προοδευτική γίνεται το 2007 όταν προσπαθούσε να μειώσει έξοδα και μεταβίβαζε συμμετοχές, ενώ ετοίμαζε και αύξηση κεφαλαίου.
Για πολλά χρόνια συνεχιζόταν η ίδια αναφορά για «συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι, παρά το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία, πέραν από την συνεισφορά τους σε οικονομικούς πόρους, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και σε άλλους τομείς για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, λόγω της χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης και της αναξιοπιστίας της Χώρας από τις αξιολογήσεις των ξένων Οίκων δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση Στρατηγικού Επενδυτή και κατ’ επέκταση νέου κεφαλαίου».
Κάποια χρόνια μετά η εταιρεία αλλάζει στρατηγική, μετά και το θάνατο του βασικού της μετόχους και αναφέρει στη λογιστική κατάσταση πως «εντείνει τις προσπάθειές της για την είσπραξη των απαιτήσεών της (περιλαμβανομένων και των δικαστικά διεκδικούμενων) και τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσής της, ώστε να μειωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι υποχρεώσεις της, να αυξηθεί η ρευστότητά της και με τον τρόπο αυτό να μπορέσει να αποκτήσει ικανοποιητικό κεφάλαιο κίνησης για να επαναδραστηριοποιηθεί στον κατασκευαστικό τομέα».
Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και στη χρήση του 2021, ενώ και στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης κατάφερε δίνοντας λίγα κεφάλαια να μηδενίσει τραπεζικές υποχρεώσεις και να γράψει κέρδος, ενώ έχει σημαντικό ύψος απαιτήσεων που θα μπορούσαν να καθαρίσουν περαιτέρω τον ισολογισμό.
Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε πως είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως έχει συνάψει συμφωνία με την LDA Capital, παγκόσμιο όμιλο εναλλακτικών επενδύσεων για χρηματοδότηση έως 20 εκατ. ευρώ που θα προκύψει μέσω σταδιακών αυξήσεων κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση σε βάθος τριετίας.
Η τιμή διάθεσης θα καθορίζεται στο χρονικό διάστημα κάθε αύξησης.
Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να υποστηρίξει να εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα στον τομέα των ΑΠΕ.
Σημειώνεται πως σήμερα η Προοδευτική έχει μηδενικό τζίρο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης