Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι 31 εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών με καθαρό ταμείο 2 δισ. ευρώ – Ποιες ξεχωρίζουν

Οι 31 εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών με καθαρό ταμείο 2 δισ. ευρώ – Ποιες ξεχωρίζουν
Να σημειωθεί πως το ΒΝ έχει επεξεργαστεί τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων για το πρώτο εξάμηνο και στον δανεισμό έχει συμπεριλάβει και τις χρηματοδοτικές μισθώσεις.
Σχετικά Άρθρα
Συνολικά 31 εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρείες έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό, δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα είναι περισσότερα από τα δάνεια που έχουν.
Σε μία δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τις τιμές να σκαρφαλώνουν υψηλότερα και τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια, οι εταιρείες που παρουσιάζει το ΒΝ δεν έχουν να ανησυχούν καθώς είτε δεν έχουν δανεισμό, είτε έχουν ταμείο μεγαλύτερο από τα δάνεια και άρα τα χρηματοοικονομικά κόστη είναι χαμηλά και μπορούν ακόμα και να μηδενιστούν.
Να σημειωθεί πως το ΒΝ έχει επεξεργαστεί τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων για το πρώτο εξάμηνο και στον δανεισμό έχει συμπεριλάβει και τις χρηματοδοτικές μισθώσεις.
Οι παρακάτω εταιρείες έχουν αθροιστικά 2 δισ. ευρώ αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Μετά την αφαίρεση του όποιου δανεισμού η Καρέλιας έχει τα περισσότερα μετρητά συν επενδύσεις που ρευστοποιούνται εύκολα ύψους 582,9 εκατ. ευρώ!
Το εκπληκτικό με τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι πως η επιχειρηματική δραστηριότητα έδωσε καθαρά κέρδη 50,3 εκατ. ευρώ από 41,1 εκατ. ευρώ και το p/e αναμένεται μονοψήφιο για το σύνολο της χρήσης.
Αν αφαιρεθεί το ταμείο από την αποτίμηση, τότε η επιχειρηματική δραστηριότητα αποτιμάται περίπου 200 εκατ. ευρώ!
Η Jumbo είναι στη δεύτερη θέση με καθαρό ταμείο 435,4 εκατ. ευρώ και κέρδη 78,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.
Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε μειωμένη κερδοφορία και πλήρωσε στο ελληνικό δημόσιο το ποσό που είχε ανακοινώσει λόγω της συμφωνίας για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος.
Τώρα με δάνεια μόλις 1,2 εκατ. ευρώ έχει ταμείο 280,2 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ εντυπωσίασε με την αύξηση κατά 71% της κερδοφορίας του (25,9 εκατ. ευρώ), ενώ διαθέτει 114 εκατ. ευρώ καθαρό ταμείο, που σημαίνει πως μπορεί η διοίκηση να προβεί ακόμα και σε έκτακτη διανομή προς τους μετόχους αν το αποφασίσει (υπάρχει η φήμη στην αγορά).
Η ΕΥΑΘ απογοήτευσε με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε (καθαρά κέρδη 9 χιλ. ευρώ), με αποτέλεσμα η μετοχή να βυθιστεί.
Ωστόσο έχει καθαρό ταμείο 90,2 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο ποσοστό της αποτίμησης.
Αρνητικό καθαρό δανεισμό 88,2 εκατ. ευρώ έχει ο ΟΛΘ και 80 εκατ. ευρώ η Alpha Αστικά Ακίνητα.
Η τελευταία υπολογίζεται πως θα διαθέτει περισσότερα μετά την πώληση των ακινήτων και παρά τη μεγάλη διανομή μερίσματος που έγινε πριν λίγες εβδομάδες.
Η Interlife έχει ταμειακά διαθέσιμα 72,4 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ 64,5 εκατ. ευρώ και η Πλαστικά Κρήτης, η οποία δημοσίευσε εξάμηνο με εντυπωσιακές αντοχές 49,4 εκατ. ευρώ.
Η Τεχνική Ολυμπιακή παρά τις κάποιες επενδύσεις έχει ακόμα αρνητικό καθαρό δανεισμό 28,2 εκατ. ευρώ, η Phoenix Vega Mezz έχει 21,9 εκατ. ευρώ και αναμένεται η επιστροφή κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε μεγάλη απόδοση, ο ΑΔΜΗΕ έχει 20,7 εκατ. ευρώ, η Centric 16,6 εκατ. ευρώ, η AS Company 15,8 εκατ. ευρώ και η Μπλε Κέδρος 15,7 εκατ. ευρώ.
Η Intracom μετά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 12,1 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς δεν έχει υπολογιστεί η πώληση της Intrakat.
Η Profile είναι στα 9,1 εκατ. ευρώ και η Performance στα 7 εκατ. ευρώ περίπου.
Χαμηλότερα κινείται ο καθαρός δανεισμός στην Ευρωπαϊκή Πίστη, η οποία βέβαια αποχώρησε από το Χ.Α. μετά την πετυχημένη δημόσια πρόταση και ακολουθούν Mevaco, Mermeren, Epsilon Net, Byte (σύντομα θα αποχωρήσει και αυτή), Μουζάκης, Cairo Mezz, Entersoft, Optronics, Κρι-Κρι, ΕΚΤΕΡ και Ίλυδα.
Καθαρός_δανεισμός.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης