Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υβριδικός πόλεμος Τουρκίας σε Ελλάδα - Δύο ναυάγια με 18 νεκρούς μετανάστες - «Καρφιά» Μητσοτάκη σε Erdogan από την Πράγα

Υβριδικός πόλεμος Τουρκίας σε Ελλάδα - Δύο ναυάγια με 18 νεκρούς μετανάστες - «Καρφιά» Μητσοτάκη σε Erdogan από την Πράγα

Ο υπουργός Μετανάστευσης ζητά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει επικοινωνήσει και με την τουρκική κυβέρνηση - 18 νεκροί ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου στη Λέσβο

Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Αυτό για το οποίο όλοι ανησυχούσαν φαίνεται πως άρχισε. Η Τουρκία άρχισε να σκληραίνει τη στάση της και στο πεδίο θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο ενός υβριδικού πολέμου κατά της Ελλάδας. Στόχος είναι η δυσφήμιση της χώρας στη διεθνή κοινότητα.
Τα δύο ναυάγια με μετανάστες, που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (6/10/2022) -με διαφορά λίγων ωρών- σε Κύθηρα και Λέσβο δημιουργούν πλήθος ερωτημάτων, ενώ είναι αυτονόητη η σύνδεση τους με το τουρκικό αφήγημα των τελευταίων ημερών περί «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας»: «Παρακολουθούμε με δέος τα ελληνικά οχηματαγωγά να θάβουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» δήλωσε λίγα 24ωρα πριν, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία για «την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων», ενώ ζήτησε και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, ο υπουργός υποστήριξε -επικαλούμενος πληροφορίες από το Λιμενικό- ότι γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσουν λέμβοι από τα τουρκικά παράλια.
Κι όλα αυτά  με φόντο τις εργασίες της πρώτης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (θα προηγηθεί της άτυτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της Παρασκευής), όπου το παρών δίνει και ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan. Στην τσεχική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απήθυνε νέο μήνυμα στην Τουρκία για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

«Καρφιά» Μητσοτάκη στον Erdogan από την Πράγα

«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος» που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην έναρξη της Συνόδου, στέλνοντας νέο μήνυμα στην Τουρκία.
«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι.
Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. 
Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.
Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού.
Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα δύο πολύνεκρα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (6/10/2022) σημειώθηκαν δύο ναυάγια με μετανάστες. Το πρώτο στα Κύθηρα (βούλιαξε ιστιοφόρο με περίπου 95 άτομα) και το δεύτερο στη Λέσβο (έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άτομα, 16 γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, ένα αγόρι κι ένας άνδρας). Ειδικά, για το ναυάγιο στη Λέσβο, εκτιμάται ότι αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης (5/10/2022) από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί.

Έκκληση Μηταράκη σε Τουρκία

Των ναυαγίων ακολούθησε μια ανάρτηση από τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία και ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Επείγουσα κλήση στην Τουρκία για λήψη άμεσων μέτρων για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα πολλές ζωές χάνονται στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη. Η ΕΕ πρέπει να δράσει» αναφέρει ο κ. Μηταράκης στην ανάρτηση του στο twitter.

 

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι υπάρχει πληροφόρηση από το λιμενικό ότι ακόμα και τώρα που επικρατούν άσχημες συνθήκες στο Αιγαίο, γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσουν λέμβοι από τα τούρκικα παράλια.
Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει επικοινωνήσει με την τουρκική κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποια αντίδραση.

Οικονόμου: Θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις

Αιχμές κατά της Τουρκίας εκτόξευσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη του για τα δύο ναυάγια. «Οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία , ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ' τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες.
Παρά την οργάνωση και τις ηρωϊκές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών αρχών οι οποίες συνεχίζονται είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το διεθνές Δίκαιο».

Στους 18 οι νεκροί στη Λέσβο

Τουλάχιστον 18 νεκροί είναι ο τραγικος απολογισμός του ναυαγίου στη Λέσβο. Πρόκειται για 16 γυναίκες, ένα παιδί και ένα άνδρα, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά της Λέσβου, μετά τη βύθιση λέμβου στην οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επέβαιναν περίπου 40 άτομα.

Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι 10 διασωθείσες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες. Σημειώνεται ότι τρεις εξ αυτών είχαν εγκλωβιστεί σε βραχώδη, απόκρημνη περιοχή.


Η επιχείρηση διάσωσης στα Κύθηρα

Τουλάχιστον 95 άτομα επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε στα Κύθηρα. Τουλάχιστον 80 άτομα έχουν διασωθεί.

«Είδαμε τη βάρκα να χτυπάει στα βράχια και ανθρώπους να σκαρφαλώνουν και να προσπαθούν να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι οι κάτοικοι πήγαν κάτω να τους βοηθήσουν», είπε στο Associated Press η Μάρθα Σταθάκη, κάτοικος του νησιού.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε σχολείο της περιοχής.

Δήμαρχος Κυθήρων: Μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα

Για πέντε νεκρούς στο ναυάγιο των Κυθήρων κάνει λόγο ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Χαρχαλάκης, ο οποίος προχώρησε σε μία σοκαριστική περιγραφή για τις τραγικές στιγμές που έλαβαν χώρα στα παράλια του νησιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους μετανάστες να χαροπαλεύουν με τα κύματα, προσπαθώντας να βγουν στη στεριά και να σκαρφαλώσουν στους απότομους βράχους.
Ο δήμαρχος Κυθήρων μιλώντας στον Σκάι, κάνει λόγο για 5 νεκρούς μετανάστες από το ναυάγιο στα Κύθηρα, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Λιμενικό, καθώς η τελευταία ενημέρωση έκανε λόγο για 15 αγνοούμενους, ενώ η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «τι να σας πω, μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα».
Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα.
«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ναυάγιο στο Διακόφτι Κυθήρων, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 μετανάστες μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή.

Ύπατη Αρμοστεία: Εκτιμούμε τις προσπάθειες διάσωσης αλλά δεν αρκούν

Την «εκτίμησή» της για τις προσπάθειες «όλων όσων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις διάσωσης των προσφύγων εν μέσω αντίξοων συνθηκών» στα δύο πολύνεκρα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ωστόσο υπογραμμίζει και την ανάγκη για πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλέστερες οδούς.
Όπως σημειώνει ο διεθνής οργανισμός σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, τα δύο ναυάγια αποτελούν «ακόμη μία τρομερή υπενθύμιση της ανάγκης για πρόσβαση σε ασφαλέστερα, εναλλακτικά μονοπάτια για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πέφτουν θύματα λαθροδιακινητών και να καταφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια, τα οποία βλέπουν ως τη μόνη τους επιλογή».
Επίσης, αναφέρει ότι «απαιτείται επειγόντως περισσότερη περιφερειακή και διεθνής συνεργασία» και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων χάθηκαν.

Και... πολεμικές ιαχές με αναφορές στα Ίμια


Σε κλιμάκωση των απειλών του κατά της Ελλάδας, προχώρησε χθες (5/10/2022) ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar. «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε βήμα πίσω ούτε χιλιοστό. Ό,τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό έχει γίνει και γίνεται. Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους (σ.σ. από τους Έλληνες), είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στην Κρίση των Ιμίων κάνοντας λόγο για... ορόσημο. «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 με τη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα. Όπου κι αν φτάσει, αν πεθάνουμε, αν γίνουμε μάρτυρες, είμαστε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό», τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης