Η Γερμανία έχει γίνει εξαιρετικά εξαρτημένη από το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για να διατηρήσει ζωντανό τον βιομηχανικό της τομέα και την οικονομία της.
Μετά τις εκρήξεις του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, η Γερμανία έχει γίνει ακόμα πιο εξαρτημένη.
Η έκρηξη του αγωγού αλλάζει ολόκληρη τη γεωπολιτική θέση της Γερμανίας, καθώς διέκοψε κάθε ελπίδα που είχε η Γερμανία για επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία και την ανάκτηση πρόσβασης σε φθηνές προμήθειες φυσικού αερίου, που έχουν χρησιμεύσει ως το θεμέλιο του βιομηχανικού τομέα της χώρας.
Δεδομένων των συνθηκών, η Γερμανία εξοργίζεται για τις «υψηλές» τιμές του φυσικού αερίου που πρέπει να πληρώσει από τις λεγόμενες «φιλικές χώρες».
Οι.. «φιλικές χώρες»
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck επέκρινε το υψηλό κόστος παράδοσης υγρού αερίου στη Γερμανία.
Aκόμη και «φιλικές χώρες» έχουν απαιτήσει μερικές φορές «αστρονομικές τιμές», είπε ο Habeck στην Osnabrücker Zeitung.
Είπε ότι χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.
«Πιστεύω ότι μια τέτοια αλληλεγγύη θα ήταν επίσης καλή για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου», τόνισε ο πολιτικός των Πρασίνων απευθυνόμενος κυρίως στην Ουάσιγκτον.
Η ΕΕ πρέπει επίσης «να ομαδοποιήσει την ισχύ της στην αγορά και να ενορχηστρώσει μια έξυπνη και συγχρονισμένη αγοραστική πρακτική για τα κράτη της ΕΕ, έτσι ώστε τα μεμονωμένα κράτη μέλη να μην υπερβαίνουν το ένα το άλλο και να μην ανεβάζουν τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς.
Η ισχύς στην αγορά των κρατών μελών είναι «τεράστια».
Κριτική και στην Ευρώπη
Εκτός από την κριτική του για τις ΗΠΑ, ο Habeck άφησε ανοιχτό το ποιες χώρες κατηγορούσε για εκτίναξη των τιμών.
Αφού η Ρωσία έπαψε να είναι κρίσιμος προμηθευτής φυσικού αερίου, η Γερμανία εισήγαγε φυσικό αέριο κυρίως από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι επί του παρόντος κατά 90% γεμάτες, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ακόμη και αν η χώρα περάσει τον χειμώνα με αρκετό φυσικό αέριο, οι τιμές θα αυξηθούν σε μη βιώσιμα επίπεδα, οδηγώντας σε αποβιομηχάνιση τη χώρα και σοβαρή ύφεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ευημερίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών