Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι συνέβη στο α’ εξάμηνο 2022 σε λιμάνια και νερά; - Ποια εισηγμένη εταιρία έχει τώρα το προβάδισμα;

Τι συνέβη στο α’ εξάμηνο 2022 σε λιμάνια και νερά; - Ποια εισηγμένη εταιρία έχει τώρα το προβάδισμα;
Η πορεία των μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. από την αρχή του έτους δείχνει πως ο ΟΛΠ έχει απώλειες 15%, ο ΟΛΘ 7%, η ΕΥΔΑΠ 7% και η ΕΥΑΘ 26%
Σχετικά Άρθρα

Ανάμεικτα συναισθήματα αφήνουν τα εξάμηνα των «λιμανιών» και των «νερών» Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Η σύγκριση των 4 εισηγμένων, που το ΒΝ έχει παρουσιάσει κατ’ επανάληψη, πάντα ήταν μεταξύ ισχυρών εταιρειών με εξαιρετική διάρθρωση ισολογισμού.
Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε σε αυτή τη σύγκριση, πλην το βαρύ αποτύπωμα που αφήνει το ενεργειακό κόστος κυρίως στις εταιρείες ύδρευσης.
Για καμία ωστόσο, εταιρεία δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι θα δει τον ισολογισμό της να χειροτερεύει καθώς όλες έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Μάλιστα το καθαρό ταμείο αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό της αποτίμησης που προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές σε οικονομικές συγκυρίες όπως η τρέχουσα.
Κάποιες έχουν δεχθεί πάντως δυσανάλογη πίεση με τις υπόλοιπες, εξέλιξη που έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην αγορά.
Ξεκινώντας από την πορεία των μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. από την αρχή του έτους παρατηρούμε πως ο ΟΛΠ έχει απώλειες 15%, ο ΟΛΘ 7%, η ΕΥΔΑΠ 7% και η ΕΥΑΘ 26%.

Ο ΟΛΠ έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο προβληματισμό
καθώς παρά τα εξαιρετικά μεγέθη εξαμήνου δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί και να ανατρέψει την πτωτική πορεία της μετοχής.
Με βάση τα κέρδη του 2021 παίζει με p/e 9,9 φορές και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 είχε καθαρά κέρδη 25,9 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ που δίνουν ισχυρό σήμα για ακόμα χαμηλότερο p/e το 2022 με δεδομένη την αποτίμηση των 365 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον έχει καθαρό ταμείο 155,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 31% της αποτίμησης.
Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά παρά τα αυξημένα έξοδα λόγω ενέργειας και προβλέψεων, ενώ εντυπωσιακές ήταν και οι λειτουργικές ταμειακές ροές (εισροές 39,3 εκατ. ευρώ).

Ο ΟΛΘ από την άλλη
έδειξε και αυτός βελτίωση αν και μικρότερης έντασης αυξάνοντας τα καθαρά κέρδη στα 9,5 εκατ. ευρώ από 8,06 εκατ. ευρώ με το καθαρό ταμείο να αντιστοιχεί στο 36% της αποτίμησης.
Τα καθαρά κέρδη του 2021 δίνουν p/e μόλις 12 φορές, επομένως το εξάμηνο θέτει βάσεις για χαμηλό p/e, ίσως όχι στα επίπεδα του ΟΛΠ.
Οι δυνατότητες για υψηλές διανομές στους μετόχους παραμένουν πάντως υψηλές και για τις 2 εταιρείες.

Στις εταιρείες ύδρευσης η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΥΑΘ έ
φερε μεγάλη πτώση στη μετοχή, μία πτώση που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως είχε ξεκινήσει με ηπιότερο ρυθμό από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΥΔΑΠ.
Τότε φάνηκε η σημαντική επίδραση του ενεργειακού κόστους, αν και η διοίκηση το είχε επικοινωνήσει σε ενημέρωση που είχε κάνει και συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΒΝ.
Η ΕΥΑΘ είχε καθαρά κέρδη μόλις 9 χιλ. ευρώ αλλά πλέον στην αποτίμηση των 126 εκατ. ευρώ το ταμείο αντιστοιχεί στο 71% της αποτίμησης!
Επιπλέον ο δείκτης p/bv είναι στις 0,67 φορές έναντι 0,92 της ΕΥΔΑΠ.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως τα κέρδη των 16,6 εκατ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνουν έκτακτα από αναστροφή προβλέψεων.
Ωστόσο τα EBITDA της ΕΥΑΘ μειώθηκαν 71% και της ΕΥΔΑΠ 2%.

Το ταμείο της ΕΥΔΑΠ
παρά τη μείωση λόγω πληρωμής του δημοσίου με βάση τη σύμβαση, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 36% της αποτίμησης, με τη διοίκηση να επαναλαμβάνει πως θα εξετάσει πρόσθετη διανομή χρημάτων στους μετόχους το επόμενο διάστημα.
Το p/e και των δύο εταιρειών μάλλον θα είναι αυξημένο σε όρους καθαρής κερδοφορίας και χωρίς τα έκτακτα.
xa_1.JPG

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης