Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden (ΗΠΑ): Δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά ο Putin – Μπορώ να αναμετρηθώ ξανά με τον Trump

Biden (ΗΠΑ): Δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά ο Putin – Μπορώ να αναμετρηθώ ξανά με τον Trump
Πιστεύω ότι ο Putin έκανε λάθος υπολογισμούς όσον αφορά την εισβολή στην Ουκρανία είπε ο Biden
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Putin είναι ένας λογικός παίκτης που όμως έκανε λάθος υπολογισμούς όσον αφορά την εισβολή.
Σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNΝ και ερωτηθείς για το εάν ο Putin θα δώσει διαταγή να χρησιμοποιηθεί τακτικό πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, o Biden απάντησε «δε νομίζω ότι θα το κάνει».
Όπως είπε, ο Putin είναι ένας λογικός «παίκτης» που έχει κάνει όμως λάθος υπολογισμούς όσον αφορά την Ουκρανία.
«Οι απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικά λάθη και λάθος υπολογισμούς» είπε ο Αμερικάνος πρόεδρος, αναφερόμενος στο πώς θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ σε περίπτωση χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Biden, είναι ανεύθυνο ένας ηγέτης μιας πυρηνικής δύναμης να μιλά για χρήση τέτοιου είδους όπλων, επισημαίνοντας πως οι απειλές αυτές έχουν ένα αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα.
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ, ο Biden είπε ότι έχουν γίνει συζητήσει για αυτό, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερα.

Παράλογοι στόχοι

Αναφερόμενος στο διάγγελμα Putin σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, χαρακτήρισε παράλογους τους στόχους που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Αν ακούσετε την ομιλία που εκφώνησε μετά τη λήψη αυτής της απόφασης…
Μίλησε για τη μεγάλη ιδέα… ότι έπρεπε να γίνει ο ηγέτης της Ρωσίας που θα ενώσει όλους τους ρωσόφωνους. Απλώς θεωρώ ότι είναι παράλογο» είπε ο Biden υποστηρίζοντας πως ο Putin έκανε λάθος εκτιμήσεις, καθώς θεώρησε ότι οι Ουκρανοί θα τον υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες και ότι θα τον καλωσόριζαν.

Θα εξαρτηθεί…

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της G20 το Νοέμβριο στην Ινδονησία, ο Biden είπε πως θα εξαρτηθεί από το τι θα ήθελε να μιλήσει ο Putin και ιδίως από το εάν ο Putin εκδηλώσει την πρόθεση να συζητήσει την απελευθέρωση Αμερικανίδας που παραμένει φυλακισμένη στη Ρωσία.
«Δεν έχω πρόθεση να τον συναντήσω.
Αλλά θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να συζητήσουμε» είπε ο Biden αναφέροντας πως αν θέλει να συζητήσουμε για την απελευθέρωση της Brittney Griner, της διάσημης Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας που είναι κρατούμενη στη Ρωσία, θα τον συναντήσει.
Ωστόσο, επισήμανε ότι ο Putin έχει συμπεριφερθεί πολύ βάναυσα στην Ουκρανία και έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Ήπια ύφεση

Αναφερόμενος στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας ο Biden υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει ύφεση.
«Δεν νομίζω πως θα έχουμε ύφεση.
Αν υπάρξει, θα είναι πολύ ελαφριά ύφεση.
Είναι πιθανό», αλλά δεν το προβλέπω» υποστήριξε ο Biden.

Μπορώ να αναμετρηθώ με τον Trump

Επιπλέον, ο Biden αναφέρθηκε και στις προεδρικές εκλογές του 2024 αναφέροντας πως θα μπορούσε να είναι ξανά υποψήφιος και να αναμετρηθεί εκ νέου με τον Donald Trump.
«Πιστεύω πως θα μπορέσω να αναμετρηθώ ξανά με τον Donald Trump» είπε ο Biden σημειώνοντας πως δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική του απόφαση για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Όπως είπε, αφού ολοκληρωθούν οι ενδιάμεσες εκλογές σε περίπου έναν μήνα, τον Νοέμβριο, «θα μπω στη διαδικασία λήψης απόφασης».

Συνέπειες για τη Σαουδική Αραβία

Ο Αμερικάνος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη Σαουδική Αραβία, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την απόφαση του ΟΠΕΚ+, που ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα πως θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιες αποφάσεις μπορεί να λάβει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης