O Elon Musk ως διευθύνων σύμβουλος του SpaceX απέρριψε προσωπικά το αίτημα της Ουκρανίας για επέκταση της δορυφορικής διαδικτυακής του υπηρεσίας στην Κριμαία φοβούμενος ότι αν οι Ουκρανοί επιχεiρήσουν να ανακαταλάβουν την χερσονήσο, μπορεί να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, αναφέρει δημοσίευμα του Businnes Insider.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Musk, - και η αμερικανική κυβέρνηση - παρείχαν στο Κίεβο χιλιάδες συστήματα Starlink, τα οποία επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις να επικοινωνούν σε περιοχές που προηγουμένως ήταν «νεκρές ζώνες».
Οι χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις των δορυφορικών δεκτών της StarlinkX της επέτρεπαν να συνδεθεί με αναγνωριστικά drones, ανέφερε το Yahoo News, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις ρωσικές κινήσεις και τη δυνατότητα στόχευσης τους.
Όμως πρόσφατα υπήρξαν προβλήματα.
Πώς ο Musk άλλαξε τις δυνατότητες πληροφοριών των Ουκρανών
Την περασμένη εβδομάδα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η υπηρεσία υπέστη «καταστροφικές» διακοπές στην πρώτη γραμμή, δίνοντας βάση σε εικασίες ότι είχε κλείσει σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία - ενδεχομένως, ανέφερε το δημοσίευμα για να μην εκμεταλλευτεί το δίκτυο η Ρωσία.
Στο Twitter, ο Musk είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τις συνθήκες στο πεδίο της μάχης, δεδομένου ότι «αυτό είναι απόρρητο».
Όμως, μιλώντας στον πολιτικό αναλυτή του Eurasia Group, Ian Bremmer, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι η δορυφορική του υπηρεσία απενεργοποιήθηκε σκόπιμα.
Ούτε η SpaceX ούτε το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.
Mιλώντας στον Bremmer, συγκεκριμένα ο Musk είπε ότι του ζητήθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας να ενεργοποιήσει το Starlink στην Κριμαία, όμως ο ίδιος «αρνήθηκε δεδομένης της πιθανότητας κλιμάκωσης».
Σύμφωνα με τον Bremmer ο Musk ισχυρίστηκε ότι μίλησε πρόσφατα με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, υποστηρίζοντας ότι είναι «έτοιμος να διαπραγματευτεί».
Στη συγκεκριμένη συνομιλία, πάντα κατά τον Bremmer, ο Putin φέρεται να απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ουκρανία προσπαθήσει να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία χρησιμεύει ως βάση για τις ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Στο Twitter, ωστόσο, ο Musk αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε πρόσφατη συνομιλία με τον Ρώσο ηγέτη, γράφοντας ότι «είχε μιλήσει με τον Putin μόνο μία φορά και αυτή πριν από περίπου 18 μήνες», με «θέμα το διάστημα».
«Αυτή είναι η λύση για να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία»
Πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο σενάριο περί επικοινωνίας του Musk με τον Putin έχει την αφετηρία του στην ενόχληση που έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ και την Ουκρανία το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία που κατέθεσε μέσω twitter ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla.
Ο Musk συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα πρέπει να διευθετήσουν ειρηνικά τις διαφορές τους και ενθάρρυνε τους ακολούθους του στο twitter να ψηφίσουν εάν πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα ή όχι, προτείνοντας ότι το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερις όρους
Πρώτον, τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για τα ρωσόφωνα εδάφη της Ουκρανίας που έχουν περάει στον έλεγχο των ρώσων υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ,
Δεύτερον την αναγνώριση της Κριμαίας ως τμήματος της Ρωσίας που από λάθος του Khrushchev, πέρασε στην Ουκρανία.
Τρίτον, η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Τέταρτον, τη διασφάλιση της υδροδότησης της Κριμαίας.
www.bankingnews.grUkraine-Russia Peace:
— Elon Musk (@elonmusk) October 3, 2022
- Redo elections of annexed regions under UN supervision. Russia leaves if that is will of the people.
- Crimea formally part of Russia, as it has been since 1783 (until Khrushchev’s mistake).
- Water supply to Crimea assured.
- Ukraine remains neutral.
Σχόλια αναγνωστών