Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζοφερή έρευνα για μάσκες: Τα μωρά των lockdown έχουν λιγότερες πιθανότητες να μιλήσουν πριν από τα πρώτα τους γενέθλια

Ζοφερή έρευνα για μάσκες: Τα μωρά των lockdown έχουν λιγότερες πιθανότητες να μιλήσουν πριν από τα πρώτα τους γενέθλια
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μάσκες προσώπου περιόρισαν την ικανότητα των παιδιών να βλέπουν το στόμα των ανθρώπων και να εξοικειώνονται με τις εκφράσεις του προσώπου, οδηγώντας σε αυξημένες δυσκολίες στην εκμάθηση της ομιλίας
Σχετικά Άρθρα

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στην Ιρλανδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID ήταν λιγότερο πιθανό να μπορούν να μιλήσουν πριν από τα πρώτα τους γενέθλια σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν προηγουμένως.
Η μελέτη, με επικεφαλής το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών στην Ιρλανδία, διαπίστωσε ότι τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να φτάσουν στα λεγόμενα ορόσημα ανάπτυξης, όπως το να κουνάνε «αντίο» και να δείχνουν προς τα αντικείμενα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Archives of Disease in Childhood, επικεντρώθηκε σε 309 μωρά που γεννήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του lockdown στην Ιρλανδία μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020 και δοκιμάστηκε για δέκα ορόσημα συμπεριφοράς στα πρώτα τους γενέθλια, με τα αποτελέσματα να συγκρίνονται με 2000 μωρά που γεννήθηκε μεταξύ 2008 και 2011.
Η μελέτη, με τίτλο «Επίτευξη δεξιοτήτων κοινωνικής επικοινωνίας σε μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», διαπίστωσε ότι τα μωρά που είχαν αποκλειστεί είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να πουν την πρώτη τους λέξη, εννέα τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αρχίσουν να δείχνουν και έξι τοις εκατό λιγότερες να χαιρετήσουν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μάσκες προσώπου περιόρισαν την ικανότητα των παιδιών να βλέπουν το στόμα των ανθρώπων και να εξοικειώνονται με τις εκφράσεις του προσώπου, οδηγώντας σε αυξημένες δυσκολίες στην εκμάθηση της ομιλίας.
Επιπλέον, η απαγόρευση σε συγγενείς και φίλους των γονέων να επισκέπτονται τα παιδιά πιστεύεται ότι συνέβαλε στην καθυστέρηση της κοινωνικής ανάπτυξης.
«Τα μέτρα lockdown μπορεί να έχουν μειώσει το εύρος της γλώσσας», αναφέρει μια δήλωση ερευνητών.
Συνεχίζει, «Μπορεί επίσης να έχει περιορίσει τις ευκαιρίες να συναντήσουν νέα αντικείμενα ενδιαφέροντος, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάδειξη, και τη συχνότητα των κοινωνικών επαφών για να τους επιτρέψει να μάθουν να κουνάνε αντίο».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης