Άμυνα – Διπλωματία

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και η επιθετική ρητορική

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και η επιθετική ρητορική

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στην Εσθονία με την πρωθυπουργό της χώρας, στο πλαίσιο των ταξιδιών σε χώρες της Βαλτικής

Σχετικά Άρθρα

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε -από την Εσθονία- αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.
«Πρέπει να πείσουμε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είναι αποτελεσματικές» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το ελληνοτουρκικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία: το Διεθνές Δίκαιο» ενώ δήλωσε ότι ενημέρωσε την Εσθονή πρωθυπουργό, Kaja Kallas, για την τουρκική προκλητικότητα.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι «απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και η επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας».

Το μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταδικάζονται χώρες που εργαλειοποιούν τους μετανάστες, «δείχνοντας» εκ νέου προς την Τουρκία.

Η ενεργειακή κρίση

Οι δύο πρωθυπουργοί ερωτήθηκαν και για την ενεργειακή κρίση με την Kallas να κάνει λόγο για καλές αποφάσεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα πρέπει να έχουμε μακροπρόθεσμες λύσεις για να επιβιώσουμε και τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα» τόνισε η ίδια.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι σοβαρολογούμε όσον αφορά το θέμα αυτό. Τώρα είναι η ώρα της δράσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα κινηθούν βραχυπρόθεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου. Όλες οι χώρες έχουν συμβάλει στη λήψη μέτρων για μείωση της κατανάλωσης».
«Στην Ελλάδα φορολογήσαμε τα υπερκέρδη και τα χρήματα αυτά τα δώσαμε για την στήριξη των νοικοκυριών ώστε να αποφύγουμε σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις. Αυτό το σχήμα βασίζεται και στον προϋπολογισμό και υπάρχουν όρια στο πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι κυβερνήσεις τους πολίτες τους» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το ρωσικό πετρέλαιο

Όσον αφορά το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως αν υπάρξει απαγόρευση μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου, τότε η ελληνική πλευρά θα συμμορφωθεί με αυτό. Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να "πυροβολήσουμε στα πόδια" την ευρωπαϊκή ναυτιλία προς όφελος άλλων χωρών, εκτός ΕΕ, που θα πάρουν τη δουλειά αν υπάρξουν τέτοιες κυρώσεις. Πρέπει να φροντίσουμε μέτρα που θα πονέσουν τη Ρωσία αλλά πρέπει να τηρήσουμε την ισορροπία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης