γράφει : Βασίλης Μεταξάς
Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, το βράδυ της Παρασκευής 4/11, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ανησυχία των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά, καθώς το 47,2% ανησυχεί για πιθανή πρόκληση πολεμικού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, το 48% των ερωτηθέντων πιστέυει πως σε ένα ενδεχόμενο επεισόδιο με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι μας, ενώ ένα 27,1% λέει πως θα μας βοηθήσει η Γαλλία. Το 19,8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως θα μας βοηθήσουν στρατιωτικά άλλες χώρες της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 54,2% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων, ενώ το 38,4% θέλει προσφυγή εκ νέου στις κάλπες.
Υπέρ της κυβέρνησης δύο κομμάτων είναι το 69,3% του ΣΥΡΙΖΑ και από τον χώρο της ΝΔ το 54,2% προτιμούν επαναληπτικές εκλογές.
Όσον αφορά το σενάριο συμμαχίας σε νέα κυβέρνηση, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει το σενάριο να κυβερνήσουν μαζί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ (25,5%), ενώ το 24,3% θέλουν κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με τις συσπειρώσεις των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 70,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 69,9%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, υπάρχει ένα ποσοστό 2,5% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν να μετακινούνται στο κυβερνών κόμμα, ενώ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό δείχνει να φτάνει το 6,2%. Στο 11,1% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος, ενώ το 9,8% σκοπεύουν να ψηφίσουν άλλο κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, στο 1,8% ανέρχεται το ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ που δείχνει να μετακινούνται προς την πλευρά τους, στο 6,1% από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 7,2% θα πάει σε άλλο κόμμα. Το 15% των ψήφων παραμένουν αδιευκρίνιστες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το α' μέρος της δημοσκόπησης της MRB, της πρώτης μετά την υπόθεση Πάτση που οδήγησε τη ΝΔ στη διαγραφή του "γαλάζιου" βουλευτή.
Ο "θόρυβος" για τον Ανδρέα Πάτση στοιχίζει στο κυβερνών κόμμα καθώς υφίσταται απώλειες, ωστόσο εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει "ψαλιδιστεί" κατά 1,2% σε σχέση με το γκάλοπ του Σεπτεμβρίου, ενώ η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών και ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών