Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο: Αυτοί είναι οι λόγοι που η αγορά «πάτησε» τους short και έπιασε τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Αυτοί είναι οι λόγοι που η αγορά «πάτησε» τους short και έπιασε τις 900 μονάδες

Οι τραπεζικές χρηματιστηριακές φαίνεται πως συμφωνούν ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ισχυρές και καλύτερες των ευρωπαϊκών οικονομιών

Σχετικά Άρθρα

Με μία σειρά θετικών ειδήσεων, η αγορά πάτησε ξανά τις 900 μονάδες, δημιουργώντας μεγάλες υποαξίες στους σορτάκηδες και αναπτερώνοντας το ηθικό των επενδυτών του Χρηματιστηρίου.
Εκτός από τη θετική είδηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ όπου βοήθησε στην κορύφωση της κίνησης της αγοράς, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν δικαιολόγησαν και με το παραπάνω τη μέχρι στιγμής κίνηση της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες κάτι που είχαμε να δούμε από τον Μάρτιο του 2021, όταν η χώρα προσπαθούσε να βγει από το lockdown και να ανοίξει ξανά τις πύλες της στον τουρισμό.
Σήμερα, παρά τις μεγάλες προκλήσεις, οι ελληνικές εισηγμένες έχουν θέσει τις βάσεις για καλύτερη πορεία και δημοσιεύουν αποτελέσματα εννεαμήνου ανώτερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών.
Τα καλά αποτελέσματα και οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων των διοικήσεων αναμένεται να φέρουν αναβαθμίσεις από τα τμήματα αναλύσεων των εγχώριων χρηματιστηριακών και των ξένων οίκων.
Ήδη έχουν δημοσιευτεί οι πρώτες αναβαθμίσεις.
Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τραβάνε τα επενδυτικά βλέμματα και στηρίζουν το χρηματιστηριακό στόρι.
O οίκος MSCI πλέον έχει συμπεριλάβει 9 μετοχές στον Greece Standard (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Jumbo, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank).

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας

Οι τραπεζικές χρηματιστηριακές φαίνεται πως συμφωνούν ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ισχυρές και καλύτερες των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Η Τράπεζα Πειραιώς στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αναφέρει πως αναμένει αύξηση του ΑΕΠ το 2023 περίπου 3,5% από 6% το 2022 και 8,4% το 2021.
Η αγορά εργασίας σημειώνει νέα βελτίωση το 2022 με την ανεργία να υποχωρεί στο 13% από 14,7% το 2021 και να αναμένεται νέα υποχώρηση στο 12% το 2023.
Ο πληθωρισμός από 9% το 2022 περιμένει πως θα υποχωρήσει περίπου στο 2% το 2023.
Η χαμηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, ο τουρισμός αλλά και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομία.

Αναβαθμίσεις εκτιμήσεων από τράπεζες

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της και τώρα περιμένει καθαρά κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ για το 2022 με την προηγούμενη εκτίμηση να είναι στα 480 εκατ. ευρώ περίπου.
Η αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται στο 9% πλέον από 8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Η Eurobank με τη σειρά της περιμένει για το 2022 κέρδη ανά μετοχή 0,17 ευρώ από 0,14 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 11% από 10%.
Η Εθνική Τράπεζα αύξησε την εκτίμηση για την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 10% από 9% που ήταν η προηγούμενη και μείωσε την εκτίμηση για το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5% από 6%.
Επιπλέον περιμένει λειτουργικά κέρδη από βασικές δραστηριότητες 600 εκατ. ευρώ από 490 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Bank έχει δώσει εκτίμηση για αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10%.

Εντυπωσιάζουν και τα μη τραπεζικά αποτελέσματα

Δεν είναι μόνο οι τράπεζες που δημοσίευσαν ισχυρά αποτελέσματα.
Της Τιτάν χαρακτηρίστηκαν από τους αναλυτές ανώτερα των εκτιμήσεων, όπως ανώτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, Aegean Airlines και συνολικά τα περισσότερα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης