Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ουκρανία εξάντλησε το «οπλοστάσιο της Δημοκρατίας» - «Η λογική στέρεψε, η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία»

Η Ουκρανία εξάντλησε το «οπλοστάσιο της Δημοκρατίας» - «Η λογική στέρεψε, η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία»

«Ας μην ελπίζουμε σε κάποιες φωνές λογικής που μπορούν να ακουστούν στο κοινό ή στα παρασκήνια…» λένε Ρώσοι αναλυτές στο πρακτορείο Τass

Σχετικά Άρθρα

Τα διευθυντήρια της Ευρώπης έχουν αποφασίσει και προετοιμάζονται για πόλεμο κατά της Ρωσίας, ερήμην των Ευρωπαίων πολιτών…
Αυτό τουλάχιστον διατείνονται Ρώσοι αναλυτές, οι οποίοι αρθρογραφούν χάριν του πρακτορείου Tass.
Και αν ακόμη η άποψή τους μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολική, σίγουρα απηχεί μια κοινώς παραδεδεγμένη οπτική, η οποία δύναται να αλλάξει τους γεωπολιτικούς και διπλωματικούς συσχετισμούς…
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, «αυτό για το οποίο προτιμούσαν να μη μιλήσουν, γουρλώνοντας τα μάτια τους, προσποιούμενοι τους μπερδεμένους για το τι ψιθυρίζουν στο περιθώριο διάφορων Συνόδων Κορυφής έχει πάψει να είναι μυστικό.
Η ΕΕ, τουλάχιστον δύο ιδρυτικά μέλη, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων και επεξεργάζονται το ενδεχόμενο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Ειδικά για το Βερολίνο και το Παρίσι δεν είναι πλέον μια γεωπολιτική υπόθεση, αλλά μια γεωπολιτική πραγματικότητα.
Το γεγονός ότι η Γερμανία σκοπεύει να μετατρέψει την Bundeswehr στον ισχυρότερο στρατό στην ήπειρο έγινε σαφές από τα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες.
Το Βερολίνο σκοπεύει να δαπανήσει τουλάχιστον εκατό δισεκατομμύρια ευρώ για τον επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών του ενώ η ενεργειακή κρίση σοβεί, ο πληθωρισμός μαίνεται και οι φτωχοί Γερμανοί παλεύουν... να ζεσταθούν…
«Όπλα αντί για βούτυρο» (Kanonen statt Butter) είναι ένα σύνθημα που δεν είναι επιβλαβές να υπενθυμίζουμε πού, από ποιον και πότε ειπώθηκε.
Ειπώθηκε ακριβώς πριν από 86 χρόνια από τον αναπληρωτή του Αδόλφου Χίτλερ για το NSDAP, Rudolf Hess.
Ο Hess, παρεμπιπτόντως, δικαιολόγησε αυτή την επιλογή των ναζιστικών αρχών ως εξής: «Πριν αποκτήσουμε περισσότερο βούτυρο, πρέπει να έχουμε περισσότερα όπλα, διαφορετικά μια μέρα θα μας πάρουν και το τελευταίο βούτυρο».
Αλλά και το Παρίσι δεν πάει πίσω…
Οι δαπάνες για τον στρατό, αν και αυξήθηκαν φέτος «λαμβάνοντας υπόψη τις νέες απειλές», ανέρχονται σε περίπου 44 δισεκατομμύρια ευρώ.
Φυσικά, δεν υπάρχει σύγκριση με τις γερμανικές δαπάνες, αλλά η ρητορική είναι σημαντική.
Και η ρητορική έχει ως εξής: "Ο στρατός προετοιμάζεται για πόλεμο".
Αυτή είναι ο τίτλος που βάζει η Le Figaro (ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την εφημερίδα που αντικατοπτρίζει τη θέση του δεξιού πολιτικού φάσματος, ανήκει στην Dassaut Aviation, τον κατασκευαστή των διάσημων μαχητικών Rafale και άλλων στρατιωτικών προϊόντων, και κύριος πελάτης των προϊόντων Dassaut Aviation είναι το γαλλικό αμυντικό τμήμα).
Ας δούμε τον κόσμο με τα μάτια της πραγματικότητας: Κάποιοι προετοιμάζονται…
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για αυτό το σενάριο.

Kλιμάκωση…

Ας μην ελπίζουμε σε κάποιες φωνές λογικής που μπορούν να ακουστούν στο κοινό ή στα παρασκήνια…
Αυτές οι φωνές, τουλάχιστον προς το παρόν, αν κρίνουμε από την ομιλία του Macron στην κύρια γαλλική ναυτική βάση στην Τουλόν, δεν θα ακουστούν.
Πώς, όμως, με τι και, κυρίως, γιατί ο Macron αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της κλιμάκωσης;
Αυτή τη στιγμή ο γαλλικός στρατός δεν είναι πολύ διαφορετικός σε δύναμη και εξοπλισμό από αυτόν που περιπλανήθηκε κατά μήκος του δρόμου Σμολένσκ προς την κατεύθυνση του Παρισιού, λένε όσοι γνωρίζουν την κατάσταση με την ίδια προμήθεια ενός πολύ μικρό γαλλικό σώμα σταθμευμένο στη Ρουμανία .
Εκεί, για να προστατεύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, τον Φεβρουάριο, αποβίβασαν στρατεύματα.
Βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που επισκέφθηκαν τη βάση στη Ρουμανία, είπαν ότι «οι στρατιώτες ζουν ακόμα σε σκηνές, ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν, είναι αδύνατο να κοιμηθούν τη νύχτα επειδή τα στρώματα έχουν κοριούς και το φαγητό που προσφέρεται απλώς δεν «τρώγεται».
Οι βουλευτές στο έγγραφο που υποβλήθηκε προς εξέταση θέτουν το εξής ερώτημα: «Με αυτόν τον τρόπο, έχοντας τον στρατό σε αυτή την κατάσταση, σκοπεύουμε να συγκρατήσουμε τη Ρωσία;».
Πολύ πιο σοβαρή είναι η ανάλυση της κατάστασης στον γαλλικό στρατό από τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της χώρας, στρατηγό Pierre de Ville.
Ο Pierre de Ville είπε κάποτε ευθέως στον Macron όλα όσα σκέφτεται για τον προϋπολογισμό του στρατού, προσθέτοντας, όπως ψιθύριζαν στους διαδρόμους της εξουσίας, μερικές έντονες εκφράσεις που απευθύνονταν σε όσους απλώνουν το χέρι πέρα από όσο φτάνουν, προσπαθώντας να υπηρετήσουν τις Βρυξέλλες .
Ο απόστρατος στρατηγός είπε ότι «η σημερινή όξυνση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι επωφελής αποκλειστικά και μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες: η Ευρώπη δεν έχει και δεν μπορεί να έχει συμφέροντα εκεί, εκτός από προβλήματα».
Αν πας στο μέτωπο, πρέπει να καταλάβεις τι και ποιον θα υπερασπιστείς.
Πρόσθεσε επίσης ότι για δεκαετίες η ιδέα της ανάπτυξης των ενόπλων δυνάμεων βασιζόταν στην ιδέα μιας «εκστρατευτικής δύναμης», η οποία δεν συνεπαγόταν σύγκρουση και, το πιο σημαντικό, όπως το έθεσε ο στρατηγός de Villiers , «σύγκρουση με ισχυρό εχθρό και στρατιωτικές επιχειρήσεις υψηλού βαθμού έντασης».
Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο και πολύ ενημερωμένο (αν και πρώην) στρατιωτικό ηγέτη, οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν αρκετά πυρομαχικά και οπλοστάσια.
Αξίζει επίσης να προσθέσουμε εδώ ότι ορισμένες χώρες στην ΕΕ σήμερα μπορούν να αυξήσουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς κατά μια τάξη μεγέθους (για παράδειγμα, η Γερμανία), άλλες μπορούν να ρίξουν μερικά δισεκατομμύρια στον στρατό και άλλες στερούνται εντελώς την οικονομική δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο.

Κρίσεις...

Οι κρίσιμες ελλείψεις πυρομαχικών μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες τόσο εντός όσο και εκτός του πεδίου της μάχης.
Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η κρίση των οβίδων του 1915 οδήγησε τους Βρετανούς όχι μόνο σε μια καταστροφική ήττα στη μάχη του Aubers, αλλά και στην ανατροπή της κυβέρνησης.
Το ΝΑΤΟ αντιμετώπισε ελλείψεις πυρομαχικών στη Λιβύη το 2011.
Και το 2016, οι ελλείψεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση ορισμένων εταίρων στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αφήσει τον εαυτό τους -και ενδεχομένως τους συμμάχους τους- ευάλωτους στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με πολλές χιλιάδες αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα;
Και αν ναι, τι θα αντιμετώπιζε μια πιθανή συμπίεση πυρομαχικών, εάν μια άλλη μεγάλης κλίμακας σύγκρουση ξεσπούσε αλλού στον κόσμο;
Κατεστραμμένα τανκς και επιθετικά ελικόπτερα.
Νεκροί στρατιώτες.
Αυτές οι σκοτεινές εικόνες από την Ουκρανία είναι γνωστές μέχρι στιγμής και είναι θετική απόδειξη της επίδρασης των όπλων που προμήθευσε η Δύση στις ρωσικές δυνάμεις.
Αυτά τα όπλα —από τους αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικούς πυραύλους Javelin μέχρι το πυραυλικό σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς HIMARS έως τα διάφορα αυτοκινούμενα πυροβολικά που δωρήθηκαν από ευρωπαϊκά οπλοστάσια— επέτρεψαν στο Κίεβο να αποσυρθεί από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Αλλά οι προσπάθειες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα δυτικών πυρομαχικών, αφήνοντας τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τις ευρωπαϊκές χώρες ευάλωτες στο ίδιο πρόβλημα: έλλειψη πόρων.
Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ σέρνουν την Ευρώπη στον όλεθρο… όχι κατ' επιλογήν των Ευρωπαίων πολιτών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης