Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναφορές για χτύπημα στην Πολωνία από ρωσικούς πυραύλους - Διαψεύδει ανάμειξη η Ρωσία: Προβοκάτσια με στόχο την κλιμάκωση

Αναφορές για χτύπημα στην Πολωνία από ρωσικούς πυραύλους - Διαψεύδει ανάμειξη η Ρωσία: Προβοκάτσια με στόχο την κλιμάκωση
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δημιουργεί τον κίνδυνο να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 για την υποχρέωση παροχής άμυνας σε μέλος που δέχεται επίθεση
Σχετικά Άρθρα
Δύο ρώσικοι πύραυλοι που θα χτυπούσαν στόχους στην Ουκρανία έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα πολωνικά ΜΜΕ, τα οποία η ρωσική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει καταγγέλλοντας προβοκάτσια...
Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.
To Visegrad24 αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Morawiecki και ο πρόεδρος της χώρας Andrei Dunda συγκάλεσαν εκτάκτως το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας.
Επιπλέον αναφέρει ότι η πολωνική Πολεμική Αεροπορία σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο κοντά στο Tomaszów Lubelski. 
Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών επιβεβαίωσε στο Bloomberg και στο Associated Press ότι οι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν σε πολωνικό έδαφος, συγκεκριμένα στο χωριό Przewodów, που βρίσκεται κοντά στην ουκρανική πόλη Lviv, η οποία νωρίτερα σήμερα σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, έγινε στόχος ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.
Και στην Ουγγαρία, συνεκλήθη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την υποχρέωση παροχής άμυνας σε μέλος που δέχεται επίθεση.

Αντίδραση των χωρών της Βαλτικής: Πρέπει να υπερασπίσουμε το έδαφος του ΝΑΤΟ

«Πρέπει να υπάρξει υπεράσπιση για κάθε σπιθαμή (σ.σ. εδάφους) του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Gitanas Naucenta.
Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Artis Pambriks εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τόνισε ότι η Λετονία στέκεται δίπλα στους «Πολωνούς Φίλους»
«Τα συλλυπητήριά μου στους Πολωνούς αδερφούς μας στα όπλα.
Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά και προσγειώθηκαν στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αποφασιστικό μήνυμα έστειλε και η Εσθονία, τονίζοντας πως είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».
«Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».
polandstrikes.png

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνείται ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολωνικό έδαφος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε την Τρίτη τις αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολωνικό έδαφος, χαρακτηρίζοντάς τις εν λόγω αναφορές μια "σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης", μεταδίδει το Reuters.
"Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε με ρωσικά μέσα", αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας.
Τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο σημείο "δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα", προσθέτει.

Δεν επιβεβαιώνει η Ουάσιγκτον

Πάντως, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πτώση πυραύλων στην Πολωνία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική εφαρμογής του πέμπτου άρθρου του καταστατικού του ΝΑΤΟ, προέτρεψε να μην κάνουμε εικασίες για αυτό το θέμα χωρίς να τεκμηριωθούν τα γεγονότα.
Το στρατιωτικό τμήμα τόνισε ότι σκοπεύουν να μάθουν την αλήθεια και θα προσπαθήσουν να παράσχουν πληροφορίες το συντομότερο δυνατό. 

Την ανάληψη δράσης από το ΝΑΤΟ ζητά ο Zelensky

Δύο ώρες μετά τις αναφορές των πολωνικών media ότι «αδέσποτοι» ρωσικοί  πύραυλοι έπληξαν πολωνικό έδαφος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προχώρησε σε διάγγελμα με το οποίο υιοθέτησε την είδηση που μετέδωσαν τα πολωνικά media και δήλωσε ότι το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί μια «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης.
«Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία. Όσο περισσότερο η Ρωσία νιώθει ότι μπορεί να συνεχίζει χωρίς να τιμωρείται, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται στην εμβέλεια των ρωσικών πυραύλων. Το να εκτοξεύει πυραύλους σε έδαφος του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική μας ασφάλεια! Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Μαζικοί βομβαρδισμοί...

Yπενθυμίζεται πως η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα μαζικούς βομβαρδισμούς κατά ουκρανικών πόλεων.«Η κατάσταση είναι κρίσιμη.
Οι περισσότερες εκρήξεις καταγράφηκαν στο κέντρο και στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά δύσκολη, εισάγονται ειδικά προγράμματα διακοπής λειτουργίας του ρεύματος στο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο Oυκρανός πρόεδρος Zelensky.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία Ukrenergo αναγκάζεται να λάβει τέτοια έκτακτα μέτρα προκειμένου να εξισορροπήσει το ενεργειακό σύστημα και να αποτρέψει ατυχήματα στον εξοπλισμό.
Η Ρωσία «δεν θα επιτύχει τον στόχο της» να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Zelensky σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.
«Είναι προφανές τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα επιτύχει τον στόχο του», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τον Zelensky, «100 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σήμερα από τον ρωσικό στρατό κυρίως κατά ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας». 

Διακοπές ρεύματος στη Μολβαδία

Στην Μολδαβία άρχισαν να σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση μετά τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Ρωσία σε πόλεις της Ουκρανίας, όπως μεταδίδουν μολδαβικά μέσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες των εν λόγω μέσων ενημέρωσης (Agora , TCV Pridnestrovye και Sputnik Moldova), τέθηκε εκτός λειτουργίας η «εξαγωγική» γραμμή Βουκανέστι –Ισάτσκ, μέσω της οποίας η Μολδαβία εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ρουμανία.
Σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν στις πόλεις Καχούλ, Σορόκα, Ουνγκένι, Γιέντινετ, Καντεμίρ, Αννένι Νόι, Ρεζίνα και σε μερικές περιοχές της πρωτεύουσας Κισινάου.
Οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και πτώση της τάσης ενδέχεται να υπάρξουν σε όλη την χώρα. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι καλούνται να κλείσουν τις ηλεκτρικές συσκευές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης