Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Eurobank με παραπλήσιους όρους αγοράς… πέτυχε μακράν το καλύτερο επιτόκιο στα senior preferred ομόλογα

Η Eurobank με παραπλήσιους όρους αγοράς… πέτυχε μακράν το καλύτερο επιτόκιο στα senior preferred ομόλογα
Αν και κάθε έκδοση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά - π.χ. διάρκεια ή χρόνος ανάκλησης - εντούτοις η Eurobank πέτυχε τους καλύτερους όρους με επιτόκια στο 4,1875% έναντι 7,25% της Alpha bank, 7,5% της Εθνικής τράπεζας και 8,50% της Πειραιώς

(upd) Η Eurobank με παραπλήσιους όρους αγοράς… πέτυχε μακράν το καλύτερο επιτόκιο στα senior preferred ομόλογα…
Οι εκδόσεις senior preferred ομολόγων αποτελούν μέρος της ενίσχυσης των Ελάχιστων Απαιτήσεων για τα Ίδια Κεφάλαια και τις Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities ή MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών.
Το ενδιαφέρον είναι να συγκρίνουμε την εποχή που η Eurobank εξέδωσε το ομόλογο της ύψους 500 εκατ με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες…
Το συμπέρασμα είναι ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο αρχές καλοκαιριού που έκδωσε η Eurobank το senior preferred σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο όπου Alpha, Εθνική και Πειραιώς εξέδωσαν τις δικές τους εκδόσεις βρίσκεται σε παραπλήσια επίπεδα δηλαδή στην ζώνη του 4,20%... με εξαίρεση την περίοδο έκδοσης της Alpha bank που οι συνθήκες της αγοράς ήταν λίγο χειρότερες.
Αν και κάθε έκδοση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά - π.χ. διάρκεια ή χρόνος ανάκλησης - εντούτοις η Eurobank πέτυχε τους καλύτερους όρους με επιτόκια στο 4,1875% έναντι 7,25% της Alpha bank, 7,5% της Εθνικής τράπεζας και 8,50% της Πειραιώς.

Το senior preferred ομόλογο 500 εκατ ευρώ της Eurobank με επιτόκιο 4,1875%

Το ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης στις 9 Μαρτίου 2025 με δυνατότητα ανάκλησης στις 9 Μαρτίου 2024 (2.75NC1.75) και ετήσιο τοκομερίδιο 4,375%.
Η απόδοση με την οποία εκδόθηκε το senior preferred της Eurobank ήταν 4,1875%.

Στο 7,25% το 3ετές ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της Alpha bank

Στο 7,25% έκλεισε το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank για την έκδοση του τριετούς ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred).
Η Alpha Bank αρχικά αναζητούσε 300 εκατ. ευρώ, αλλά τελικώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των επιλέξιμων υποχρεώσεων, ενώ οι προσφορές που δέχθηκε ξεπέρασαν τα 430 εκατ. ευρώ.

Στο 7,5% η απόδοση του senior preferred της Εθνικής τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα έκδωσε ομόλογο Υψηλής Εξασφάλισης (senior preferred) ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με τοκομερίδιο 7,25% και απόδοση 7,5%.
Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη.
Συμμετοχή πάνω από 100 θεσμικών επενδυτών
Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 1,1 δισ. με τη συμμετοχή πάνω από 100 θεσμικών επενδυτών.
Το 60% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Στο 8,5% η απόδοση του senior preferred της Πειραιώς

Στο 8,5% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στην έκδοση του senior preferred ομολόγου (υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας) της Πειραιώς, από το οποίο η τράπεζα άντλησε 350 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού guidance των 300 εκατ. ευρώ.
Οι προσφορές ήταν διπλάσιες του αντληθέντος ποσού, ήτοι 700 εκατ. ευρώ, ενώ το τοκομερίδιο είναι στο 8,25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης