Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το άγνωστο παρασκήνιο του πυραύλου στην Πολωνία – O Zelensky εξόργισε το Πεντάγωνο και είναι πλέον «αγκάθι» για τις ΗΠΑ

Το άγνωστο παρασκήνιο του πυραύλου στην Πολωνία – O Zelensky εξόργισε το Πεντάγωνο και είναι πλέον «αγκάθι» για τις ΗΠΑ
Το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την έκρηξη του ουκρανικού S-300 στο έδαφος της Πολωνίας για να εμπλέξει επίσημα το ΝΑΤΟ σε έναν πλήρη πόλεμο με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ αποκρούουν πλέον τις προσπάθειες της ουκρανικής ηγεσίας να εξελιχθεί η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας σε άμεση αντιπαράθεση της Μόσχας με το ΝΑΤΟ.
Το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την έκρηξη (παραμένει άγνωστο αν ήταν ατύχημα ή επίθεση) του ουκρανικού S-300 στο έδαφος της Πολωνίας για να εμπλέξει επίσημα το ΝΑΤΟ σε έναν πλήρη πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Αμέσως μετά την έκρηξη πυραύλων στο πολωνικό χωριό στις 15 Νοεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο.
Έσπευσε να κατηγορήσει τη Ρωσία για «εξάπλωση εχθροπραξιών στο έδαφος του ΝΑΤΟ».

Ο επίμονος Zelensky

Ήταν επίμονος σε αυτό ακόμη και όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και ακόμη και της Πολωνίας αναγνώρισαν ότι ο αντιπυραυλικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από ένα ουκρανικό σύστημα αεράμυνας σε μια προσπάθεια αναχαίτισης ενός ρωσικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί ως μέρος ενός μαζικού χτυπήματος με στόχο το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα στις 15 Νοεμβρίου.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν ο πύραυλός μας, ούτε δική μας πυραυλική επίθεση. Δεν έχει νόημα να μην τους εμπιστεύομαι (τον στρατό).
Έχω περάσει έναν πόλεμο μαζί τους», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, αναφερόμενος σε αναφορές από τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Mykola Oleshchuk και τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.

Θυμωμένος ο Biden

Σύμφωνα με το CNN, ο Zelensky προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, αλλά η συνομιλία δεν πραγματοποιήθηκε.
Ο Biden υπογράμμισε ότι τα σχόλια του Zelensky για τον «ρωσικό πύραυλο» που εξερράγη στην Πολωνία δεν μπορούν να αποδειχθούν στην πραγματικότητα.
«Δεν είναι αυτά στοιχεία», είπε ο Biden.
Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο Biden ήταν θυμωμένος με τον Zelensky όταν είπε ότι εμπιστευόταν περισσότερο τους στρατηγούς του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν θυμωμένος γιατί ο Zelensky τον ταπείνωσε δημόσια.

Οι ρωγμές μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου θα μεγαλώσουν

Δυτικά δημοσιεύματα σημειώνουν ότι η σύγκρουση ήταν πράγματι εκρηκτική.
Το Politico, επικαλούμενο πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση, ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες, η Ουάσιγκτον βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με χώρες της ΕΕ (που πιθανώς υποστήριξαν τις απόψεις του Zelensky για την έκρηξη πυραύλων στην Πολωνία) και το Κίεβο και τις προέτρεψε να απόσχουν από κατηγορηματικές δηλώσεις μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας στην Πολωνία.
Οι αντικρουόμενες δηλώσεις επεξηγούν έτσι μια από τις πρώτες σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου, και τέτοιες διαφωνίες μπορεί να αυξηθούν σε αριθμό, κατέληξε το Politico.
Οι New York Times χαρακτήρισαν την κατάσταση ένα σπάνιο παράδειγμα δημοσίων διαφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων της.
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda σημείωσε ότι η Ουκρανία θα έχει πρόσβαση στην έρευνα μόνο εάν συναφθεί διεθνής συμφωνία για το θέμα αυτό.

Η Μόσχα ωθεί την Ουάσιγκτον προς τη Realpolitik

Φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον στράφηκε στην Realpolitik ακόμη και πριν από τις εκλογές για το Κογκρέσο.
Η Δύση δεν βλέπει πλέον την Ουκρανία ως θύμα βίας που έχει πάντα δίκιο.
Αναμφίβολα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατοιμικής Ενέργειαςαναφέρει την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia και τα δεδομένα δορυφορικής παρακολούθησης τα οποία δείχνουν ποιος κρύβεται πίσω από αμάχους.
Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ευχαριστημένες με τον Zelensky ως πρόεδρο που ψεύδεται, γίνεται αγενής και δεν σέβεται την ενίσχυση που του προσφέρουν.

Κέρδη για όλους;

Ρώσοι διπλωμάτες κατάφεραν να πείσουν την Ουάσιγκτον ότι θα ήταν καλύτερο για όλους να διαμοιράσουν την Ουκρανία:
Η Ευρώπη θα λάβει πίσω τη φθηνή ενέργεια, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να σκέφτονται μια πραγματική πυρηνική απειλή.
Η Πολωνία θα λάβει πίσω νέα -παλαιά εδάφη,
Η Ρωσία θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, που δεν θα είναι κενά περιεχομένου, αλλά κατακτημένα ιστορικά εδάφη.
Φυσικά, το Λονδίνο θα παραμείνει δυσαρεστημένο.

Πολιτική η σύγκρουση Ρωσίας - ΗΠΑ

Το κέντρο λήψης αποφάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει λάβει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ρωσικοί πόροι και το στρατιωτικό δυναμικό είναι πολύ πιο ισχυρά από ό,τι εκτιμήθηκε.
Θα είναι πολύ αργά για διαπραγματεύσεις το επόμενο φθινόπωρο, γιατί η Ρωσία δηλώνει αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της στρατιωτικά.
Η έκβαση της σύγκρουσης Ρωσίας - ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας πλησιάζει και όλα δείχνουν πως θα είναι πολιτική.

Εμφανής η αλλαγής στάσης από ΗΠΑ

Εξάλλου ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την Παρασκευή (18/11/2022) ότι μόνο ο Zelensky είναι σε θέση να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας αλλά ζήτησε με έμφαση διπλωματική λύση.
«Συμφωνούμε όλοι ότι μια διπλωματική λύση έπειτα από διαπραγμάτευση είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση, εκτός από μια απόφαση του Putin να αποσύρει τα στρατεύματά του» από την Ουκρανία, δήλωσε με νόημα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας John Kirby.
Ο αξιωματούχος ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Mark Milley, ο οποίος επανειλημμένα ανέφερε πρόσφατα ότι ίσως υπάρχει μια ευκαιρία να αρχίσουν συνομιλίες για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι μερικοί Αμερικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι άρχισαν να προτρέπουν την Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων, κάτι που ο πρόεδρος Zelensky αρνείται έως τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης