Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομισματικός πόλεμος: Σορτάρουν το δολάριο για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021 – Οι φόβοι για comeback του πληθωρισμού και ο χρησμός της Goldman

Νομισματικός πόλεμος: Σορτάρουν το δολάριο για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021 – Οι φόβοι για comeback του πληθωρισμού και ο χρησμός της Goldman

Η τριμηνιαία πρόβλεψη της Goldman επισημαίνει ότι το ευρώ θα φτάσει τα 0,94 δολάρια έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας πτώση περίπου 9% από το τρέχον επίπεδο

Σχετικά Άρθρα

Η καθαρή θέση του δολαρίου κατέστη αρνητική (ήτοι η πωλητές ήταν περισσότεροι των αγοραστών) την τελευταία εβδομάδα για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουλίου 2021, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters και στοιχεία συναλλαγών της αγοράς εμπορευμάτων που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022.
Η αξία της καθαρής θέσης short σε δολάρια ανήλθε στα 10,5 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 18 Νοέμβριου, από καθαρές long θέσεις 2,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι επενδυτές έχουν στοιχηματίσει πτωτικά για το δολάριο μετά από μια χειρότερη του αναμενόμενου επίδοση όσον αφορά τον πληθωρισμό για τον Οκτώβριο που δημοσιοποποιήθηκε τον στις 10 Νοεμβρίου 2022, υποστηρίζοντας τις τα σενάρια ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιξής της.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Αυτή η έκθεση ήταν η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι τώρα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επιστρέψει, επισήμαναν ορισμένοι αναλυτές.
Όσον αφορά το Νοέμβριο, το δολάριο έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής 4%, με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Η καθαρή θετική θέση του ευρώ, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε στα 112.666 συμβόλαια, το μεγαλύτερο από τον Ιούνιο του 2021.
«Οι πρόσφατες τάσεις έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την επιθετική κάλυψη των short θέσεων για το ευρώ - ιδιαίτερα στον απόηχο της επαναφοράς του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ πάνω από το μηδέν», επισήμανε η Scotiabank σε σχετικό σημείωμά της.
Η Barclays, σε πρόσφατο σημείωμα, αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους σε ευρώ/δολάριο σε 1,03 δολάρια, από την προηγούμενη εκτίμηση των 0,97 δολαρίων.
Η Barclays υπογράμμισε ότι η ισοτιμία του ευρώ υποστηρίζεται από επαρκώς βελτιωμένες προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου, με τις ελλείψεις «δεν αποτελούν πλέον παράγοντα κινδύνου που περιορίζει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας».

Goldman Sachs: Σε… κάποια τρίμηνα τα υψηλά για το δολάριο

Οι επενδυτές που αγωνιούν να προσδιορίσουν πότε το δολάριο θα φτάσει τα υψηλά του μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μερικά ακόμη τρίμηνα, ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμά της την Παρασκευή 18 Νοεμβερίου 2022.
Βάσει των ιστορικών κύκλων, επισήμανε η Goldman, οι κορυφές του δολαρίου συνδέονται συνήθως με θετικά στοιχεία για την αμερικανική και παγκόσμια  ανάπτυξη» και την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της Federal Reserve.
Το άνω άκρο της ισοτιμίας του δολαρίου φαίνεται να είναι «αρκετά τρίμηνα μακριά», σημείωσε η Goldman, συνπληρώνοντας ότι δεν αναμένει η Fed να ξεκινήσει χαλάρωση της νομισμαατικής πολιτικής μέχρι το 2024.
Πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑο κύκλος της ανάπτυξη δεν αναμένεται να εκκινήσει σύντομα.
Η επενδυτική τράπεζα σημείωσε ότι το ακριβό δολάριο έχει αντλήσει υποστήριξη από της σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και  τον υψηλό πληθωρισμό παρά τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.
Η Fed έχει αναγνωρίσει ότι η έννοια της επίτευξης «περιοριστικού» επιτοκίου πολιτικής είναι ένας κινούμενος στόχος για τους εξωματουχους της FEd και οι εκτιμήσεις για επίτευξη κυκλικά ουδέτερου επιτόκιου έχουν αυξηθεί.

Ισοτιμία δολαρίου 

United States Dollar - 2022 Data - 1971-2021 Historical - 2023 Forecast -  Quote
Οι προκλήσεις για το ευρώ

Η ζώνη του ευρώ, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σκληρές προκλήσεις από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ οι μικρότερες οικονομίες της G10 είναι πιο ευαίσθητες στα υψηλότερα επιτόκιας, εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.
Αντίθετα, η Goldman είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει πιο φωτεινές οικονομικές προοπτικές και μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητη σε υψηλότερα επιτόκια, τα οποία θα πρέπει να διατηρήσουν υψηλά την ισοτιμία του δολαρίου.
Η τριμηνιαία πρόβλεψη της Goldman επισημαίνει ότι το ευρώ θα φτάσει τα 0,94 δολάρια έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση περίπου 9% από το τρέχον επίπεδο.
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,0356 δολάρια.

Η Goldman υπογραμμίζει ότι η ενδεχόμενη νέα άνοδος του δολαρίου θα πρέπει να συμπέσει με καλύτερες προοπτικές  για τηνπαγκόσμια  ανάπτυξη και νέες ροές κεφαλαίων.
Carlyle Sees Worst of Yen Losses Over as Peak Dollar Looms - BNN Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης