Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Τίναγμα της ψόφιας γάτας οι όποιες αναλαμπές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων – Δεν είναι χειμώνας, αλλά εποχή παγετώνων

Τίναγμα της ψόφιας γάτας οι όποιες αναλαμπές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων – Δεν είναι χειμώνας, αλλά εποχή παγετώνων
Kόκκινο συναγερμό σήμανε ο broker Genesis
Σχετικά Άρθρα

Περισσότερο τίναγμα ψόφιας γάτας, παρά πορεία ανάκαμψης, καταγράφει το πρώτο τη τάξει κρυπτονόμισμα, το Bitcoin, με τους επενδυτές να έχουν μονίμως στραμμένο το βλέμμα στις ζημίες και στην απώλεια χρήματος που θα μπορούσε να επιφέρει η πτώχευση της FTX.
Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για χειμώνα, αλλά για εποχή Παγετώνων…
Eιδικότερα, σύμφωνα με την Coin Metrics, το Bitcoin την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 16.204,92 δολάρια.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα έπεφτε στις 15.480 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 11 Νοεμβρίου 2020.
Από την άλλη, το ether, το εγγενές token του blockchain Εthereum, σημείωνε αύξηση 2,1% στις 1.126,92 δολάρια.
Η ανάκαμψη αυτή καταγράφηκε έπειτα από δηλώσεις του Justin Sun, ο οποίος εξεδήλωσε πρόθεση να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της FTX.
Ο επιχειρηματίας είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του «είναι ανοιχτοί σε κάθε είδους συμφωνία» και «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Σημειώνεται πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει απολέσει περισσότερα από 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια φέτος, καθώς ο κλάδος μαστίζεται από αποτυχημένα έργα και κρίση ρευστότητας, που επιδεινώθηκε μετά την πτώση της FTX, η οποία κάποτε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια στον κόσμο.
Την ώθηση για να πέσει η FTX στον γκρεμό έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, που πούλησε το FTT, το token του ανταλλακτηρίου, το οποίο είχε μπει ως collateral για την εξασφάλιση δανείων, με αποτέλεσμα, όταν η τιμή του λόγω αυξημένης προσφοράς έπεσε, η FTT και ο επικεφαλής της Sam Bankman Fried να μην μπορέσει να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις…
Σημειώνεται πως υπάρχουν υπόνοιες για τεράστιο λογιστικό σκάνδαλο, με τον λόγο να έχει πάρει πλέον η δικαιοσύνη.
Κάπως έτσι, η κίνηση της Binance πυροδότησε την κατάρρευση της FTX, μιας εταιρείας που κάποτε είχε αξία 32 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν χάκερ έκλεψαν κρυπτονομίσματα που άξιζαν περίπου 477 εκατομμύρια δολάρια από το ανταλλακτήριο.
Ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων της FTX «έχει κλαπεί ή λείπει», δήλωσε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την εταιρεία σε πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ την Τρίτη.
«Είμαστε πιθανώς μάρτυρες μιας από τις πιο αιφνίδιες και δύσκολες εταιρικές χρεοκοπίες στην ιστορία της εταιρικής Αμερικής» τόνισε ο James Bromley της Sullivan & Cromwell.
Επισημαίνεται πως η FTX μπορεί να έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο πιστωτές, ενώ μόνο στους 50 κορυφαίους χρωστάει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ιδρυτής του FTX, Sam Bankman-Fried, παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος νωρίτερα αυτό το μήνα και αντικαταστάθηκε από τον John Ray III.
Ο Ray θέλει να πουλήσει ή να αναδιαρθρώσει την εταιρεία.
Νωρίτερα φέτος, η κατάρρευση του λεγόμενου αλγοριθμικού stablecoin terraUSD προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο και συνέβαλε στην πτώση άλλων εταιρειών, όπως το hedge fund Three Arrows Capital.

Nέο «χτύπημα» από την Genesis

Στο μεταξύ, κόκκινο συναγερμό σήμανε ο broker Genesis, που φαίνεται πως οδεύει ολοταχώς για πτώχευση, λόγω του domino effect που προκάλεσε η χρεοκοπία της FTX του άλλοτε wunderkind του οικοσυστήματος Sama Bankman Fried.
Μοιραία, η ανησυχία για το Genesis και άλλες προβληματικές εταιρείες κρυπτογράφησης, όπως η BlockFi Inc., ενοχλούν τους επενδυτές, που σπεύδουν να ρευστοποιήσουν.
Και ενώ οι πωλήσεις Bitcoin σταμάτησαν την Τρίτη, το token παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2020, όντας στο -70% από τα ιστορικά υψηλά του, κινούμενο κάτω από τις 16.000 δολ.
Στο μεταξύ, η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι η Genesis ζήτησε χρηματοδότηση από την Binance και την Apollo Global Management και ότι η Binance αρνήθηκε να επενδύσει, επικαλούμενη conflict of interest.
Σημειώνεται πως η Genesis αναζητεί 1 δισεκ. δολ.
«Δεν σχεδιάζουμε να καταθέσουμε αίτημα πτώχευση», δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της Genesis. «Στόχος μας είναι να επιλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση συναινετικά, χωρίς την ανάγκη οποιασδήποτε αίτησης πτώχευσης. Η Genesis συνεχίζει να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με τους πιστωτές».
Η Genesis έχει ως μητρική εταιρεία τον κολοσσό Digital Currency Group, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που εστιάζει στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων. Βρίσκεται στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ.
Η εταιρεία έχει πέντε θυγατρικές, τις CoinDesk, Foundry, Genesis, Grayscale Investments και Luno.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης