Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με επιλεκτικές κινήσεις κοιτάζει πάνω από τις 900 μονάδες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με επιλεκτικές κινήσεις κοιτάζει πάνω από τις 900 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η χθεσινή φήμη που αναφέραμε για την Alpha Bank και υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ σήμερα στο ΒΝ βοηθάει την αγορά. Επίσης τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται είναι πολύ καλά και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Το κλίμα στο εξωτερικό είναι επίσης καλό με τις αγορές να έχουν ανοίξει σταθεροποιητικά. Πέριξ των 900 μονάδων στα πρώτα λεπτά με βοήθειες από ΤΕΝΕΡΓ, Jumbo και ΕΤΕ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δοκιμάζει το 1 ευρώ η Alpha Bank και έχει κάνει καλό τζίρο στο ξεκίνημα. Καλή ανοδική κίνηση και από την Εθνική.

ΔΕΗ: Σε επαναλαμβανόμενο επίπεδο τα αποτελέσματα μας δείχνουν ανάλογα των εκτιμήσεων. Παρατηρούμε ότι συνεχίζει να καίει χρήμα η επιχείρηση σε λειτουργικό και όχι επενδυτικό επίπεδο, αλλά κάπως καλύτερη η εικόνα στο τρίτο τρίμηνο. Αυξήθηκε έτσι ο καθαρός δανεισμός λόγω και κάποιων επενδύσεων. Επίσης έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από χρηματοοικονομικά έξοδα. Στα 254 εκατ. ευρώ στο φετινό εννεάμηνο από 181,1 εκατ. ευρώ στο περσινό. Η τελική γραμμή δείχνει μειωμένες ζημιές στο τρίτο τρίμηνο έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών γιατί υπάρχει μία υπεραξία που καλύπτει μέρος της έκτακτης φορολογίας.

Μεγάλη η επιβάρυνση από έξοδα για φυσικό αέριο (1,38 δισ. ευρώ από 452 εκατ. ευρώ) αλλά και για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και δικαιώματα εκπομπών αερίων. Το 2023 βλέπει υψηλότερο EBITDA η διοίκηση και κέρδη που θα οδηγήσουν σε διανομή μερίσματος. Επαναλαμβάνουμε την άποψη πως από μία τέτοια επιχείρηση θα θέλαμε να βλέπαμε λογιστική κατάσταση που να «πετάει»... Υποχωρεί 2% η μετοχή στα πρώτα λεπτά.
ΔΕΗ_6.jpg
ΟΠΑΠ: Εδώ έχουμε μία πρώην κρατική επιχείρηση με τελείως διαφορετική λογιστική κατάσταση. Εδώ όλες οι γραμμές «πετάνε». Τί να σχολιάσουμε; Εξαιρετικά όλα. Πωλήσεις +34% και καθαρά κέρδη 288,6 εκατ. ευρώ (+60,7%). Τρομερές λειτουργικές ταμειακές ροές, γεμίζει χρήμα τους μετόχους και ελάχιστη μόχλευση. Βάζουμε και κάποια στοιχεία από τη δημοσίευση που έκαναν για καλύτερη σύγκριση. Με μικρή άνοδο και λίγο πάνω από τα 13 ευρώ η μετοχή.
ΟΠΑΠ_5.jpg
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και η πλευρά των αγοραστών είχε μόλις δύο εντολές και αυτές κάτω από το -7,7%. Και είναι μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

REVOIL: Έχουμε και ξεχωριστό θεματάκι για τα μεγέθη της στη στήλη, αλλά επαναλαμβάνουμε πως για ένα ακόμη τρίμηνο η βελτίωση της πορείας των οικονομικών μεγεθών είναι εμφανής και μας υπενθυμίζει πως η αποτίμηση που έχει στο χρηματιστήριο, την αδικεί. Με αποτίμηση 28 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 5,36 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, η τιμή της μετοχής θα έπρεπε να ήταν υψηλότερη. Πρέπει να ανοίξει σιγά-σιγά το δρόμο για μέρισμα η διοίκηση. Ανοδικά ξεκίνησε η μετοχή.

LAVIPHARM: Έχουν τεθεί οι βάσεις για να γίνει μία άλλη εταιρεία. Αν πετύχει η αύξηση και βγει από την επιτήρηση θα έχει άλλα μεγέθη. Εφόσον βέβαια φέρουν αποτελέσματα οι σχεδιασμοί της διοίκησης. Όμως με κέρδη προ φόρων και τόκων 4,15 εκατ. ευρώ έστω και αν είναι μειωμένα κατά 22,6% έναντι του περσινού εννεαμήνου, η βάση είναι καλή. Η αποτίμηση είναι κάτω από 9 εκατ. ευρώ.

EXAE: Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν ακόμα λίγη άνοδο, σύμφωνα με την τηλεδιάσκεψη και θα δούμε και στην επόμενη χρήση την τάση να συνεχίζεται. Από κάπου βέβαια πρέπει να βρει έσοδα για να καλύψει τις αυξήσεις. Επίσης κάποια έσοδα από OTC συναλλαγές βοήθησαν τις προμήθειες στο τρίτο τρίμηνο και δεν επαναλαμβάνονται στο τέταρτο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης