Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Θεαματική και ταχύτατη η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου - Επίκειται συνάντηση υπουργών

Erdogan: Θεαματική και ταχύτατη η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου - Επίκειται συνάντηση υπουργών
Ο Erdogan είπε πως αυτός και ο Sisi είχαν συνομιλήσει για περίπου μισή ώρα έως 45 λεπτά σε εκείνη τη συνάντηση στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ
Σχετικά Άρθρα

Ως ταχεία και θεαματική περιέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Αίγυπτο, που πριν κάποια βρέθηκαν σε εχθρικό επίπεδο.
Όπως είπε η διαδικασία σχέσεων με την Αίγυπτο θα ξεκινήσει με τη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών και οι συνομιλίες θα εξελιχθούν από εκεί.
Μετά από χρόνια έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ο Erdogan είχε θερμή χειραψία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Abdel Fattah - al Sisi
στο Κατάρ στις 20/11/2022, κάτι που χαρακτηρίστηκε σε δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας ως μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ τους.
Ο Erdogan είπε πως αυτός και ο Sisi είχαν συνομιλήσει για περίπου μισή ώρα έως 45 λεπτά σε εκείνη τη συνάντηση στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, όπως αναφέρει το Reuters.

Βελτίωση σχέσεων

Είχαμε στενά εστιασμένες συνομιλίες με τον Sisi στο Κατάρ και ακολουθεί η συνάντηση υπουργών σε χαμηλότερο επίπεδο, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας πως θα ακολουθήσει η διεύρυνση των συνομιλιών και σηματοδοτώντας επίσης τη δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων με την αντίπαλη Συρία.
«Ακριβώς όπως αυτή η επιχείρηση βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο με την Αίγυπτο, τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά και με τη Συρία», είπε χαρακτηριστικά.
Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο ήταν τεταμένες από τότε που ο Sisi, τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου, οδήγησε το 2013 την ανατροπή του Mohammed Morsi της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον Erdogan.
Οι δύο χώρες ξεκίνησαν διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών πέρυσι εν μέσω ώθησης της Τουρκίας να μειώσει τις εντάσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης