Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιστροφή από 1/1/2023 με αυστηρό πρωτόκολλο των 2.190 ανεμβολίαστων υγειονομικών στα πόστα τους – Πυρά Πλεύρη για ΣτΕ

Επιστροφή από 1/1/2023 με αυστηρό πρωτόκολλο των 2.190 ανεμβολίαστων υγειονομικών στα πόστα τους – Πυρά Πλεύρη για ΣτΕ
Για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις δομές υγείας δρομολογείται η εφαρμογή αυστηρού πρωτοκόλλου
Σχετικά Άρθρα

Πρωτοχρονιά στην εργασία τους θα κάνουν 2.190 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, μετά το «πράσινο φως» για την επιστροφή τους στα νοσοκομεία που «άναψε» σχετική απόφαση του ΣτΕ, κρίνοντας ως αντισυνταγματική την παράταση έως το τέλος του 2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στην Υγεία, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τα κατά διαστήματα lockdown, σειρά μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς όπως και η υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, που πλέον έχουν ανασταλεί, οι εργαζόμενοι στην Υγεία που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοιού παραμένουν εκτός εργασίας μέχρι και σήμερα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιβίωσή τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, τους είχε δώσει τελεσίγραφο για να εμβολιαστούν προκειμένου να μην τεθούν εκτός ΕΣΥ. Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της αναστολής καθηκόντων είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δομές υγείας.
Πλέον, με την πρόσφαση απόφαση του ΣτΕ, όσοι τελικά δεν εμβολιάστηκαν επιστρέφουν στην εργασίας τους, κάτι που όμως έχει προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, ο οποίος μίλησε για «επικίνδυνη» για τη δημόσια υγεία απόφαση και πολλάκις έχει εκφράσει την αντίθεσή του μιλώντας για γιατρούς που δεν πιστεύουν στην επιστήμη.
Την ίδια ώρα, το κλίμα δυναμιτίζει και το νομοσχέδιο για την Υγεία στη Βουλή που πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη 1/12, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρίσκεται  στο στόχαστο των εργαζομένων του κλαδου -που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις-  αλλά και των κομμάτων που κάνουν λόγο για διάλυση του ΕΣΥ.
 
Πλεύρης: Ήττα για τη δημόσια υγεία

Σεβαστή μεν, αλλά «επικίνδυνη» δε, για τη δημόσια υγεία είναι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που δίνει το «πράσινο φως» για την επιστροφή από 1/1/2023 στην εργασία των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις δομές υγείας.
Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την απόφαση του ΣτΕ, υπογράμμισε ότι αποτελεί «ήττα για τη δημόσια υγεία», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς λέγοντας «ποιος εμπιστεύεται γιατρούς που πιστεύουν ότι το εμβόλιο αλλοιώνει DNA;».
Κατά τον ίδιο, «το ΣτΕ κάνει τη συνταγματική του στάθμιση, της ελευθερίας κάποιου να μην εμβολιαστεί και της δημόσιας υγείας και καταλήγει ότι η αναλογία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι υπέρ των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία. Άνθρωπος ο οποίος πιστεύει ότι άμα του κάνει εμβόλιο, έχει το χάραγμα του αντίχριστου ή του αλλοιώνεται το DNA, τον εμπιστεύεστε να είναι ο γιατρός σας αν θα πάτε στο δημόσιο νοσοκομείο; Εγώ δεν τον εμπιστεύομαι.
Εγώ λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους τους θεωρώ επικίνδυνους. Είτε γιατί δεν πιστεύουν την επιστήμη, είτε για κάποιους άλλους λόγους
Όλος αυτός ο κόσμος που φοβόταν, στην πορεία των 16 περίπου μηνών που εφαρμόστηκε, από τον Σεπτέμβριο τον προηγούμενο, άρα των 14 μηνών, πιστέψτε με ότι είδε στην πορεία ότι τα εμβόλια έχουν γίνει σε πληθυσμό και σε δόσεις τεράστιες».
Επανέλαβε πάντως ότι το υπουργείο θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και έτσι, από 1/1/2023 θα επιστρέψουν στην εργασία τους 2.190 άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοιού.
Σημειώνεται ότι ο κ. Πλεύρης σχολιάζοντας προ ημερών την απόφαση του ΣτΕ, είχε δηλώσει ότι θα αναζητήσει τρόπους για να παρακάμψει τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους υγειονομικούς που δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν.
"Το μέτρο αυτό έχει παραταθεί δύο φορές από τότε που ίσχυσε. Τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο και το 3ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η αιτιολογία που είχαμε για την τελευταία παράταση του μέτρου που έγινε τον Απρίλιο, κατά την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αιτιολογείται με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογείται βάσει της αρχής της αναλογικότητας", είχε δηλώσει ο υπουργός.
Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι «εφόσον το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να υπάρχουν στο σύστημα υγείας γιατροί που δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους, θα εφαρμοστεί η απόφαση, αλλά με όρους που η επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία είναι η μικρότερη δυνατή».

Αυστηρό πρωτόκολλο

Ωστόσο, για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δρομολογείται η εφαρμογή αυστηρού πρωτοκόλλου.
Αυτό άλλωστε το έχει προαναγγείλει ο Θ. Πλεύρης μιλώντας για λήψη "μέτρων ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας".
Την επόμενη εβδομάδα , όπως έκανε γνωστό ο κ. Πλεύρης, θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα τεθεί το θέμα ότι πρέπει να συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΣτΕ και να επιστρέψουν οι υγειονομικοί και στην Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει.
Ήδη, ο υπουργός δέχεται εισηγήσεις για την κατάρτιση του πρωτοκόλλου επιστροφής τους και μεταξύ άλλων, προτείνεται η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid Test) πιθανώς 2 φορές την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση, ενώ απαραίτητη θεωρείται η χρήση μάσκας.

Το πράσινο φως από το ΣτΕ - Η απόφαση

Την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση που έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.
Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παράταση μέχρι 31/12/2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.
Η αυξημένη (επταμελής) σύνθεσης του Γ' Τμήματος του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31/12/2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.
Το Γ' Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει ότι κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία πλέον ζητά να καταβληθούν στους υπό αναστολή εργασίας ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι μισθοί από 14/4/2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης