Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Ποιες ποινές προβλέπονται για τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο ακριβότερο από το πλαφόν

ΕΕ: Ποιες ποινές προβλέπονται για τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο ακριβότερο από το πλαφόν
Οι συνέπειες για την ασφάλιση των ναύλων και τη χρηματοδότηση
Η ΕΕ σκοπεύει να στερήσει την ασφάλιση και τη χρηματοδότηση για 90 ημέρες πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή που υπερβαίνει την καθορισμένη οριακή τιμή, όπως προκύπτει από τη δημοσιευμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022.
Οι χώρες της G7, η ΕΕ και η Αυστραλία, από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου εισάγουν ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι χώρες της ΕΕ θα επανεξετάζουν τακτικά το «ταβάνι», η αλλαγή του θα απαιτήσει ομόφωνη απόφαση όλων των μελών της ένωσης.
Το ανώτατο όριο τιμών έρχεται παράλληλα με την έναρξη τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 του embargo της ΕΕ στην αγορά ρωσικού αργού πετρελαίου που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια.
Ειδικότερα, στις ευρωπαϊκές εταιρείες θα απαγορευτεί για 90 ημέρες η ασφάλιση, η χρηματοδότηση και η εξυπηρέτηση πλοίου που διαπιστώνεται ότι μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή που υπερβαίνει το καθορισμένο όριο.

Η απάντηση

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες : «Όσον αφορά τις τρίτες χώρες, εάν τέτοια πλοία φτάσουν στην Ευρώπη , μπορούν να τεθούν σε κυρώσεις, συγκεκριμένα, αυτοί οι φορείς εκμετάλλευσης θα στερηθούν τις υπηρεσίες ασφάλισης και χρηματοδότησης.
O αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak ανέφερε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα προμήθευε πετρέλαιο σε χώρες που θα ορίσουν ανώτατο όριο τιμών, ούτε στα 60 δολάρια το βαρέλι, ούτε με οποιοδήποτε άλλο κόστος.
Πρόσθεσε ότι τέτοιοι περιορισμοί είναι παρέμβαση στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς, η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με εκείνους τους καταναλωτές που είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τους κανόνες της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης