Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Τελική ευθεία

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Τελική ευθεία
Το ταμπλό έχει αρκετές φθηνές μετοχές με καλά μερίσματα και ένα στόρι επενδυτικής αναβάθμισης στο κοντινό μέλλον.
Σχετικά Άρθρα
Η χρονιά τελειώνει δίνοντας μια αίσθηση ότι η αγορά πατάει πλέον καλά στα πόδια της χωρίς να επηρεάζεται δραματικά πλέον από την εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό.
Αφενός η θεμελιώδης διάσταση των αποτελεσμάτων υποστηρίζει απόλυτα τις αποτιμήσεις γεγονός που αρχίζει να αποκτά δυναμική και στις μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει την δημοσίευση των βασικών μεγεθών του εννεαμήνου.

Το ταμπλό έχει αρκετές φθηνές μετοχές με καλά μερίσματα και ένα στόρι επενδυτικής αναβάθμισης στο κοντινό μέλλον.
Αφετέρου υπάρχουν επιχειρηματικές συμφωνίες σε εξέλιξη που υποστηρίζουν υπερτιμήματα δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο ενδιαφέροντος.
Έξω από το ταμπλό η φετινή επιτυχία του τουρισμού και η διαχείριση της ενεργειακών τιμών δεν άφησαν παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση ή ο πληθωρισμός να οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία.
Κοιτώντας μπροστά υπάρχουν ακόμα τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα τραπεζικό σύστημα που έχει σταθεροποιηθεί και υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και ενδείξεις για επανάληψη μιας καλής τουριστικής περιόδου.
Όλα αυτά μπορούν ισορροπήσουν επί του παρόντος την όποια αδράνεια μπορεί να συνεπάγεται η προεκλογική περίοδος η οποία σταδιακά από την αρχή της επόμενης χρονιάς θα αρχίσει να επιδρά πιο έντονα στο χρηματιστηριακό κλίμα.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης απορροφά τις πιέσεις των απαιτητικών επιπέδων πάνω από τις 900 μονάδες.
Δεν είναι εύκολη η διαφυγή και η προσέγγιση της επόμενης αντίστασης τιμών στις 950 μονάδες καθώς οι ταλαντωτές επέμεναν σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένες ζώνες ενώ η προσφορά εντείνεται στις απόπειρες υπέρβασης των 920.
Ένα τέτοιο πισωγύρισμα στην συνεδρίαση της Παρασκευής επανέφερε την αγορά στην ζώνη στήριξης των 900 μονάδων αποφορτίζοντας για τα καλά τους ταλαντωτές στερώντας πλέον για την συνέχεια το «τεχνικό άλλοθι» της διόρθωσης των υπερτιμημένων επιπέδων. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα ικανό περιθώριο μέχρι να υπάρξει αλλαγή πλεύσης της βραχυπρόθεσμης τάσης αφού το σχετικό όριο τοποθετείται στην ζώνη του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών, λίγο ψηλότερα από τις 885 μονάδες.
Τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ακόμα, η επικρατούσα τάση είναι ανοδική, ωστόσο οι αγοραστές θα πρέπει σύντομα να αναλάβουν δράση αφού ο χρόνος πλέον δεν είναι με το μέρος τους λόγω των ανερχόμενων κλίσεων που έχουν οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι.
Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου μπαίνουν προς διαπραγμάτευση στην κύρια Αγορά του ΧΑ οι 271.448.946 κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank που προήλθαν από τη μετατροπή των ισάριθμων warrants που εξέδωσε η τράπεζα στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο.
Σημαντικά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου θα έχουμε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από: Autohellas (1,00 ευρώ αποκοπή 5 Δεκεμβρίου), Παπουτσάνης (0,02 ευρώ αποκοπή 5 Δεκεμβρίου), Ideal (0,12 ευρώ αποκοπή 6 Δεκεμβρίου), Νάκας (0,10 ευρώ αποκοπή 9 Δεκεμβρίου) και Jumbo (0,385 ευρώ αποκοπή 9 Δεκεμβρίου).
Η συνολική αξία των μερισμάτων που θα διανεμηθούν ανέρχεται σε 107 εκατ. ευρώ.
Από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεικτών ξεχωρίζει η ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης.
Τέλος επισημαίνεται ότι την Δευτέρα 5/12 στη συνεδρίασή του το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης