Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Aνατιμολόγηση στις ενεργειακές εταιρείες λόγω Τέρνα Ενεργειακής; - «Μάχη» μεταξύ Μυτιληναίου - Motor Oil στο ταμπλό

Aνατιμολόγηση στις ενεργειακές εταιρείες λόγω Τέρνα Ενεργειακής; -  «Μάχη» μεταξύ Μυτιληναίου - Motor Oil στο ταμπλό
Tο σύνολο των ενεργειακών εταιρειών οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκια, κυρίως Αιολικών Πάρκων, πρόκειται να ανατιμολογηθούν
Σχετικά Άρθρα
Aν και το τελευταίο διάστημα διεξάγεται εμφανής μάχη στις κεφαλαιοποιήσεις μεταξύ Μotor Oil και Mυτιληναίου , το σύνολο των ενεργειακών εταιρειών οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκια, κυρίως Αιολικών Πάρκων, πρόκειται να ανατιμολογηθούν με βάση την επικείμενη συμφωνία Τέρνα Ενεργειακή – First Sentier.
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία 9μηνου και τα όσα έχουν διαρρεύσει αρμοδίως, η συναλλαγή κινείται μεταξύ 2,2-2,3 δισ. ευρώ με πιθανό δανεισμό 800 εκατ. ευρώ.
Η εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα είναι 895 MW, εκ των 866 MW αφορούν Αιολικά Πάρκα. Στο πρώτο 9μηνο, τα έσοδα από τις ΑΠΕ ανήλθαν σε 175 εκατ. ευρώ και την εμπορία ενέργειας 230 κατ. ευρώ.
Με την καθοδήγηση της Τέρνα, για λειτουργικά κέρδη το 2022, μεταξύ 170- 180 εκατ. ευρώ, το Ebidta από τις ΑΠΕ εκτιμάται σε 160 -170 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων των κερδών απο έργα και ΣΔΙΤ).
Η συναλλαγή για την πώληση της Άνεμος πρός την Μotor Oil με συνολική αξία περίπου 1 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκε 12,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη της Άνεμος, η ισχύ της οποίας είναι 493MW ή περίπου η μισή σε σύγκριση με την Τέρνα Ενεργειακή.
Με αποτίμηση 2,3 δισ. ευρώ η συναλλαγή υποδεικνύει ότι πιθανότατα να πραγματοποιηθεί με 14 φορές τα λειτουργικά κέρδη έτους (170 εκατ. ευρώ), ένας κερδών πολλαπλασιαστής ο οποίος έχει δοθεί προ πολέμου σε συναλλαγές ΑΠΕ στο εξωτερικό.
Όμως, με την αύξηση των επιτοκίων και τον πληθωρισμό, τα funds απαιτούν αποδόσεις άνω του 12% στις επενδύσεις τους, όπως αναφέρουν στο bankingnews ξένοι επενδυτές. Αυτό θα λάβει υπόψιν του και το First Sentier στην συναλλαγή.
Πάντως,οι τιμές οι οποίες θα δοθούν άνα MW, αναπόδραστα θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες.
Ήδη εν μέσω ανακοινώσεων για νέες επενδύσεις, εκθέσεων, αποτελεσμάτων σ ένα μήνα η μετοχή των ΕΛ.ΠΕ σημειώνει άνοδο 15,1%, η Μotor Oil 13,7%, H Mυτιληναίος 10,41% και η μετοχή της ΔΕΗ 5,63%.

MOH: 2,2 δισ. ευρώ – Με 1GW η θυγατρική More το 2023

Aπό τα τέλη του έτους, η Μotor Oil θα φθάσει εγκατεστημένη ισχή 1 GW μέσω της ενσωμάτωσης του 75% της Άνεμος και του κλάδου ΑΠΕ της Motor Οil (493 MW), επενδυδεμένα κεφάλαια 1,6 δις. ευρώ και λειτουργικά κέρδη θα ανέρχονται άνω των 130 εκατ. ευρώ.
Με την σημερινή κεφαλαιοποίηση του Ομίλου στα 2,2 δισ. ευρώ, αποδίδει, εκ των πραγμάτων στο διυλιστήριο χαμηλότερη αποτίμηση, ανεξάρτητα από τα ιστορικά κέρδη του 1 δισ. ευρώ.

Helleniq Energy: 340MW Φ/Β

Η σημερινή εγκατεστημένη ισχύ ανέρχεται σε 340MW εκ των οποίων, τα περισσότερα είναι φωτοβολταϊκά και η εκτίμηση για τα λειτουργικά κέρδη είναι 50 εκατ. ευρώ. Επίσης η εισηγμένη διαθέτει και έργο βιομάζας.
Από τα συνολικά 340MW, τα περισσότερα αφορούν την εξαγορά στην Κομοτηνή ( 204ΜW) ενω αυτό το διάστημα προετοιμάζεται ακόμα μια εξαγορά.
H κεφαλαιοποίηση των 2,3 δισ. ευρώ, επίσης, αποδίδει χαμηλότερη αποτίμηση στα διυλιστήρια λόγω ιστορικών κερδών.

Μυτιληναίος: 233MW – 100 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη

H εταιρεία διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 233 MW, και 951MW υπο κατασκευή με το μοντέλο Βuild, operate, transfer.
Σύμφωνα με την Citigroup, η ετήσια δυνατότητα κατασκευής έργων ΑΠΕ φθάνει το 1GW, συνολικής αξίας 1 δις. ευρώ συνεισφέροντας πάνω απο 100 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών τον χρόνο.
Η σημερινή κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ, η υψηλότερη μεταξύ των ενεργειακών.
Επίκειται μετασχηματισμός στην δομή και πιθανή εισαγωγή μετοχών στο LSE.

ΔΕΗ: Η Ρουμανία θα αλλάξει άρδην την εικόνα

Η ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται προ εξαγοράς και εταιρείας ΑΠΕ στη Ρουμανία, ισχύος 543 ΜW, εκ των οποίων τα 498MW είναι Αιολικά Πάρκα. Σήμερα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 280 ΜW και σ ένα εξάμηνο η ισχύ θα ανέλθει σε 569MW. H σημερινή κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης