Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση φωτιάς, σκηνές Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Bakhmut - Putin: Τροφή για κανόνια οι Ουκρανοί - Πιθανή μαζική επίθεση

Κόλαση φωτιάς, σκηνές Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Bakhmut - Putin: Τροφή για κανόνια οι Ουκρανοί - Πιθανή μαζική επίθεση
Επτά μήνες συγκρούσεων για λίγα μέτρα γης - Τεράστιες απώλειες των Ουκρανών
Σχετικά Άρθρα
(upd) Κόλαση φωτιάς και μάχες που παραπέμπουν στις συγκρούσεις του Α’ Παγκοσμίου πολέμου διεξάγονται στην πόλη Bakhmut, στα ανατολικά της Ουκρανίας, εκεί όπου Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες συγκρούονται εδώ και μήνες σε μια προσπάθεια να κερδίσουν μερικά μέτρα γης.
Αναλυτές και στρατιωτικοί ειδικοί υποστηρίζουν πως η έκβαση της μάχης στο Bakhmut θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του πολέμου, καθώς εκεί θα κριθεί εν πολλοίς και το εάν οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να κάνουν τη μεγάλη χειμερινή τους αντεπίθεση, η οποία – όπως επισημαίνει ακόμα και το αμερικανικό περιοδικό Newsweek – μπορεί να φέρει το ρωσικό στρατό να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη της Kherson, του Kharkiv και του Donbass έως το καλοκαίρι του 2023.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου Zelensky, ο οποίος πριν λίγες ημέρες είπε πως στο Bakhmut διεξάγονται οι πιο κρίσιμες μάχες για όλη την Ουκρανία, αλλά και του προέδρου Putin, ο οποίος υποστήριξε σήμερα, πως η Δύση ωθεί την Ουκρανία στην αυτοκτονία, αναγκάζοντας τους Ουκρανούς να γίνονται... τροφή για τα κανόνια.

Κόλαση από σφαίρες

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν με αμείωτη ένταση όλη την πρώτη γραμμή του μετώπου στο Donetsk, με τις σκληρότερες συγκρούσεις να γίνονται κοντά στις πόλεις Bakhmut και Avdiivka.
Ενδεικτικό της έντασης των μαχών είναι το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο κάνει λόγο για ομηρικές μάχες προκειμένου οι δύο στρατοί να εξασφαλίσουν μερικά μέτρα γης στην περιοχή του Bakhmut.
Όπως αναφέρεται, οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις θέσεις των Ουκρανών στο ανατολικό άκρο της Bakhmut με πυραύλους και όλμους, ενώ κατόπιν αναλαμβάνουν οι πεζικές δυνάμεις, οι οποίες εξαπολύουν επιθέσεις σε μια περιοχή γεμάτη κρατήρες και κατεστραμμένα δέντρα, με τους Ουκρανούς να αντεπιτίθενται από τα χαρακώματα και να αντιστέκονται με πολυβόλα και χειροβομβίδες.
Ενδεικτικό της ματαιότητας των μαχών αυτών, είναι οι μαρτυρίες Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι διερωτώνται προς τι όλες αυτές οι συγκρούσεις που καταλήγουν συνεχώς και διαρκώς σε ολοένα και περισσότερους νεκρούς.
«Και όλο αυτό γιατί;
Για ένα γ… μέτρο γης» διερωτάται ο Ουκρανός στρατιώτης.

Επτά μήνες συγκρούσεων για λίγα μέτρα γης

Αν και οι μάχες γύρω από την πόλη του Bakhmut άρχισαν τον περασμένο Μάιο και κλιμακώθηκαν τον Αύγουστο, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση έως και σήμερα χωρίς να έχει καταγραφεί κάποια ιδιαίτερη πρόοδος από τα δύο στρατόπεδα.
Ρώσοι και Ουκρανοί σκοτώνονται καθημερινά με τίμημα να κατακτήσουν λίγα μέτρα γης.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ουκρανοί στρατιώτες κάνουν λόγο για τις χειρότερες μάχες και για ότι πιο εφιαλτικό έχουν βιώσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τη στιγμή που το Κίεβο επιβεβαιώνει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους τόσο στο Donetsk όσο και στο Luhansk..
Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος υποστήριξε πως «μια πολύ σκληρή σύγκρουση είναι σε εξέλιξη εκεί, κάθε μέτρο μετράει».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Zelensky, όταν επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη 6/12 την περιοχή του Bakhmut, είπε ότι «οι μάχες γίνονται στην πιο δύσκολη περιοχή που προστατεύει όχι μόνο την ανατολή αλλά και ολόκληρο το κράτος μας».

Putin: Τροφή για κανόνια οι Ουκρανοί

Το επισήμανε ακόμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του στη συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας των κρατών μέλων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.
«Η Δύση έχει μετατρέψει την Ουκρανία σε αποικία.
Χρησιμοποιεί τους Ουκρανούς ως τροφή για κανόνια, ως κριάρι κατά της Ρωσίας.
Για αρκετά χρόνια η Δύση καταβροχθίζει ξεδιάντροπα και εκμεταλλεύεται τους πόρους της Ουκρανίας, ενθάρρυνε τη γενοκτονία και τον τρόμο στο Donbass» είπε ο Putin κατηγορώντας τη Δύση ότι εξοπλίζει με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία, στέλνοντας παράλληλα μισθοφόρους.
«Ωθούν την Ουκρανία σε ένα μονοπάτι αυτοκτονίας» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
321_6.JPG
Ορόσημο η Bakhmut

Πράγματι η Bakhmut θεωρείται ως ορόσημο για την εξέλιξη του πολέμου.
Η Ουκρανία δεν έχει δυνάμεις και η εγκατάλειψη του Bakhmut σημαίνει απώλεια πόρων.
Η πόλη έχει γίνει ένα σημαντικό ψυχολογικό ορόσημο.
Προσπαθώντας να κρατήσει το Bakhmut το Κίεβο επιδιώκει να σταθεροποιήσει την πρώτη γραμμή με τη βοήθεια των αποκαλούμενων ταξιαρχιών.
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, αναγκάζει την Ουκρανία να διεξαγάγει έναν πόλεμο φθοράς με αποτέλεσμα οι ουκρανικές δυνάμεις να έχουν υποστεί τερατώδεις απώλειες.
Ο ουκρανικός στρατός υποχωρεί μέτρο προς μέτρο καθώς Ουκρανοί στρατιώτες πολεμούν για κάθε σπίτι.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σημείο καμπής ολόκληρης της χειμερινής εκστρατείας μπορεί να έρθει στο Bakhmut, εκτιμώντας μάλιστα ότι όταν η Ρωσία καταλάβει την πόλη, θα εκδιώξει τον στρατό του εχθρού μέχρι το Κίεβο και περαιτέρω στα πολωνικά σύνορα.

Δεν θα «παγώσει» ο πόλεμος τον χειμώνα

Εκτιμάται μάλιστα πως η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν πρόκειται να «παγώσει» τον χειμώνα, με αρκετούς να εκτιμούν πως αυτήν την περίοδο θα κριθεί το αποτέλεσμα της ειδικής επιχείρησης..
Τη μάχη θα κερδίσει όποιος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για τον χειμώνα, σημειώνει το κανάλι Anti-Maidan, ενώ ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vladislav Shurygin επισημαίνει ότι έχει ιδιαίτερη σημασία εάν οι στρατιώτες θα είναι ζεστοί, εξοπλισμένοι και αν θα λειτουργήσουν η επιμελητεία και οι προμήθειες.
Όπως λέει, αυτό είναι σημαντικό, γιατί τη μάχη θα την κερδίσει όποιος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για τον χειμώνα.

Εκτιμήσεις για μαζική επίθεση

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και άρθρο γνώμης στο περιοδικό Newsweek, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μαζική επίθεση.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως μόλις παγώσει το έδαφος της Ουκρανίας, εκτιμάται πως θα αρχίσει μια νέα, μαζική επίθεση της Ρωσίας.
Όπως αναφέρεται, έχει ήδη αρχίσει στο σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο της Bakhmut.
«Περιμένουμε το Bakhmut να πέσει και προβλέπουμε ότι χωρίς πολύ περισσότερη δυτική βοήθεια, η Ρωσία θα ανακαταλάβει το Kharkiv, την Kherson και ότι έχει απομείνει στο Donbass έως το καλοκαίρι του 2023» αναφέρει το δημοσίευμα.
Μάλιστα επισημαίνεται πως η Ρωσία έχει βάλει την οικονομία της σε πολεμικούς ρυθμούς, έχει καλέσει εφεδρείες και έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων στρατευσίμων και εθελοντών.
«Αυτός ο στρατός είναι εξοπλισμένος με τα πιο εξελιγμένα όπλα της Ρωσίας, και αντίθετα με πολλές δυτικές αναφορές, απέχει πολύ από το να έχει αποθαρρυνθεί.
Η Ουκρανία από την άλλη πλευρά έχει εξαντλήσει τα οπλοστάσιά της και εξαρτάται πλήρως από τη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης για να συνεχίσει τον πόλεμο.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Mark Milley την περασμένη εβδομάδα, «η Ουκρανία έχει κάνει ότι μπορεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης