Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική απεργία στο βρετανικό σύστημα υγείας - Ζητούν αύξηση των μισθών

Ιστορική απεργία στο βρετανικό σύστημα υγείας - Ζητούν αύξηση των μισθών
Ιστορική απεργία στο βρετανικό σύστημα υγείας
Θα περίμενε κανείς να δει αυτή τη περίοδο στους δρόμους ανθρώπους που γυρνούν από τα ψώνια τους, γεμάτοι με τσάντες.
Όμως το πιθανότερο είναι να πετύχει εργαζομένους που κρατούν πανό διαμαρτυρίας, ζητώντας αύξηση μισθών. Αυτή είναι η εικόνα των δρόμων του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Σήμερα ήρθε η σειρά των νοσηλευτών του σωματείου Royal College of Nursing (RCN) να απεργήσουν. Από τις οκτώ το πρωί, παρά τις υπό του μηδενός θερμοκρασίες, πάνω από 100.000 νοσηλευτές έχουν κλείσει τους δρόμους σε Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Νιούκαστλ και Γουέστμινστερ.
Είναι η μεγαλύτερη απεργία νοσηλευτικού προσωπικού που έχει γίνει στο Εθνκό Σύστημα Υγείας και παράλληλα η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση του συγκεκριμένου σωματείου στα 106 χρόνια της λειτουργίας του. Το σωματείο εκπροσωπεί περίπου τα δύο τρίτα του ανθρώπινου δυναμικού του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS).

Αύξηση 19% ώστε να απορροφηθεί ο πληθωρισμός

Βασικό αίτημα του νοσηλευτικού προσωπικού είναι μία "ικανή" αύξηση στους μισθούς. Δεν είναι οι μόνοι άλλωστε που το ζητάνε. Ο αυξημένος πληθωρισμός, γύρω στο 11%, έχει δυσκολέψει την καθημερινότητα για όλους τους Βρετανούς και πολύ περισσότερο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν βιώσει μειώσεις την τελευταία δεκαετία, ενώ η πίεση λόγω πανδημίας έφτασε τον κλάδο στα όριά του.
Συγκεκριμένα ζητούν αύξηση 5% πέρα από το 14% του δείκτη RPI (πληθωρισμός λιανικής). Όμως η κυβέρνηση δεν δείχνει να ενστερνίζεται το αίτημα. Μόλις τη Δευτέρα οι δύο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς να δώσουν τα χέρια. Αντίθετα φαίνεται πως συγκρούστηκαν περισσότερο. Όπως δήλωσε η Πατ Κουλέν, η γενική γραμματέας του σωματείου RCN, ο υπουργός υγείας Στιβ Μπάρκλει "γυρίζει την πλάτη στους νοσηλευτές και διακρίνεται από μία επιθετικότητα". Η θέση της κυβέρνησης δια στόματος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ παλαιότερα, αλλά και σήμερα το πρωί στο BBC από την υφυπουργό υγείας Μαρία Κόλφιλντ, είναι ότι το ποσό αυτό "είναι εξωπραγματικό", καθώς πρέπει "να υπάρχει μια ισορροπία σε όλους" μετά τις περικοπές που έχει αποφασίσει να κάνει ήδη η κυβέρνηση.

Θα βρεθεί λύση στο 7,5%;

Αν και σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας υπολειτουργούν, υπάρχουν υπηρεσίες για επείγουσα περίθαλψη, όπως άλλωστε επιβάλλει ο νόμος. Επισημαίνεται ότι το νοσηλευτικό προσωπικό στη Σκωτία δεν συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς είχε δεχτεί μία αύξηση της τάξης του 7,5% τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει αύξηση 2.205 λίρες ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι μία λύση που επεξεργάζεται και το Royal College of Nursing. Σημειώνεται ότι ο μισθός για αρχάριους νοσηλευτές βρίσκεται κοντά στις 27.000 ετησίως, ενώ για τους υψηλόβαθμους αγγίζει τις 55.000 λίρες.
Μένει να δούμε αν οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μία βιώσιμη λύση, καθώς οι νοσηλευτές έχουν προγραμματίσει και δεύτερη απεργία στις 20 Δεκεμβρίου, καταλήγει η Deutsche Welle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης