Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέγα λάθος η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk - «Καίει» 4 δισ. ετησίως... θα παραιτηθεί;

Μέγα λάθος η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk - «Καίει» 4 δισ. ετησίως... θα παραιτηθεί;
O Elon Musk ρωτάει: Πρέπει να παραιτηθώ από επικεφαλής του Twitter, το 57,5% λέει ναι έναντι 42,5% όχι
Σχετικά Άρθρα
Μια ευρεία πτωτική αγορά (bear market) έχει οδηγήσει τον S&P 500 σε πτώση άνω του 20% φέτος, με τις μετοχές τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης να έχουν υποστεί τη χειρότερη βουτιά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.
Η Tesla του Elon Musk είναι το τέλειο παράδειγμα.
Οι μετοχές του γίγαντα των EV έχουν πέσει περισσότερο από 62% το 2022, εν μέσω φόβων ότι η ζήτηση για οχήματα μπορεί να μειωθεί καθώς η αύξηση των επιτοκίων μειώνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Και η Tesla έχει να αντιμετωπίσει και μια άλλη εστία αβεβαιότητας τον τελευταίο χρόνο -την απόφαση του Musk να αγοράσει το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια και να πουλήσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της Tesla.

Το μεγάλο λάθος

Ο αναλυτής τεχνολογίας της Wedbush, Dan Ives, πιστεύει ότι η εξαγορά ήταν η "πιο υπερτιμημένη" στην ιστορία του τεχνολογικού χώρου και υποστηρίζει ότι ο Musk χρησιμοποιεί την Tesla για να χρηματοδοτήσει αυτό που θα μπορούσε να είναι μια τρύπα 4 δισ. δολαρίων ετησίως στο Twitter.
Αλλά δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα ελπίδα για τον ηγέτη των EV, καθώς ο Musk, ο οποίος έχασε πρόσφατα τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, πιθανότατα θα αποχωρήσει από τη θέση του CEO του Twitter μετά από μια νέα δημοσκόπηση του Twitter που έβγαλε την Κυριακή.
Ο Musk ρώτησε τους περισσότερους από 122 εκατομμύρια ακολούθους του αν θα πρέπει να "παραιτηθεί από επικεφαλής του Twitter", λέγοντας ότι θα "σεβαστεί τα αποτελέσματα".
Και το 57,5% απάντησε "Ναι"...
Εάν ο δισεκατομμυριούχος ακολουθήσει την πρόταση, ο Ives δήλωσε ότι αυτό θα του επιτρέψει να επικεντρωθεί εκ νέου στην Tesla.
"Φαίνεται ότι η βασιλεία του Musk ως CEO του Twitter θα φτάσει στο τέλος της και έτσι θα είναι ένα σημαντικό θετικό στοιχείο για τη μετοχή της Tesla", έγραψε ο Ives.
"Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης ως CEO του Twitter".

Μια δύσκολη διαδρομή ως CEO

Η εξαγορά του Twitter από τον Musk κάθε άλλο παρά βαρετή ήταν.
Μετά από ένα πολύμηνο σήριαλ "θα το κάνει, δεν θα το κάνει", ο Musk αναγκάστηκε να αγοράσει το Twitter στην αρχική τιμή της προσφοράς του, 54,20 δολάρια ανά μετοχή - ή 44 δισεκατομμύρια δολάρια - και γρήγορα φόρτωσε την εταιρεία με χρέη δισεκατομμυρίων.
Τώρα το Twitter πρέπει να καταβάλει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πληρωμές τόκων, και για να το κάνει αυτό ο Musk πρέπει να μειώσει τα έξοδα και να αυξήσει τα έσοδα.
Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος επέλεξε να ξεκινήσει ένα νέο σχέδιο επαλήθευσης 8 δολαρίων το μήνα τον περασμένο μήνα για να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά τα πράγματα πήγαν γρήγορα στραβά.
Τα τρολ εκμεταλλεύτηκαν τη νέα προσφορά, υποδυόμενα εταιρείες και διασημότητες.
Ο Ives δήλωσε ότι το "κακοφτιαγμένο" σχέδιο έκανε τους διαφημιστές να "φύγουν".
Και τώρα ο Musk φέρεται να μην πληρώνει ενοίκιο σε ορισμένα από τα γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο και να πουλάει περιουσιακά στοιχεία, όπως μηχανές εσπρέσο και γλυπτά, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα έξοδα.

Πόλεμος με τους εργαζόμενους

Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις επειδή φαίνεται να πηγαίνει ενάντια στην ατζέντα του για την ελευθερία του λόγου από τότε που αγόρασε το Twitter, απολύοντας υπαλλήλους που τον επικρίνουν στο διαδίκτυο και απειλώντας να μηνύσει όσους διαρρέουν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Musk έθεσε επίσης σε διαθεσιμότητα -και στη συνέχεια επανέφερε- δημοσιογράφους που μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με έναν λογαριασμό στο Twitter που ονομάζεται @ElonJet και παρακολουθεί τις κινήσεις των ιδιωτικών αεροσκαφών.
Ο Ives δήλωσε ότι όλα αυτά ήταν "μια μαύρη στιγμή για τον Musk και αποτέλεσε μια σημαντική επιβάρυνση για τη μετοχή της Tesla".
Αλλά αν ο Musk αποφασίσει να παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος του Twitter, υποστηρίζει ότι θα είναι "ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης