Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο φόβος του ...Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε σε ναυάγιο το Ramstein – Γερμανικό «Nein» στην αποστολή τανκς στην Ουκρανία

Ο φόβος του ...Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε σε ναυάγιο το Ramstein –  Γερμανικό «Nein» στην αποστολή τανκς στην Ουκρανία
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε πως η πολυαναμενόμενη συνάντηση στο Ramstein στις 20/1/2023 δεν κατάφερε να συμφωνήσει για την αποστολή των τανκς στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Δεν επιτεύχθηκε τελικά η επιδιωκόμενη συναίνεση στην αποστολή αρμάτων μάχης και βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία, καθώς τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ρωσικές προειδοποιήσεις για επικίνδυνη κλιμάκωση με τη Γερμανία προεξάρχουσα αλλά και τις ΗΠΑ να ακολουθούν, όπως φάνηκε με τα Abrams.
Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Boris Pistorius στη συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε πως οι υπουργοί Άμυνας και οι στρατηγοί που συγκεντρώθηκαν για την πολυαναμενόμενη συνάντηση στο Ramstein στις 20/1/2023 στην ομώνυμη αμερικανική βάση δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την αποστολή των τανκς στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin ήταν παρών στη Σύνοδο στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από περίπου 50 χώρες, οι περισσότεροι από το ΝΑΤΟ, που συναντήθηκαν για να συντονίσουν την πορεία προς τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.
Υπήρξε έντονη, ανήσυχη ανταλλαγή απόψεων αυτή την εβδομάδα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον σχετικά με το ζήτημα της προμήθειας βαρέων αρμάτων μάχης δυτικής κατασκευής στο Κίεβο, συγκεκριμένα των Leopard καθώς και των M1 Abrams.
Οι ιέρακες του ΝΑΤΟ κατηγορούν το Βερολίνο ότι, στέκεται ουσιαστικά εμπόδιο στην αποστολή των αρμάτων μάχης ενώ από την πλευρά της η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει, πως η αποστολή τέτοιου οπλισμού - από τον οποίο μπορεί να πληγεί η ρωσική επικράτεια -  στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Άγνωστος ο χρόνος της αποστολής του οπλισμού

«Σήμερα, δεν μπορούμε ακόμη να πούμε όλοι πότε θα ληφθεί απόφαση για τa Leopard και πώς θα μοιάζει αυτή η απόφαση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius στο τέλος της συνάντησης της αεροπορικής βάσης Ramstein.

Γερμανία: Θα υπάρξουν συνέπειες


Εν μέσω κατηγοριών πως η Γερμανία αποδυναμώνει την αποφασιστικότητα των δυτικών συμμάχων, ο Pistorius τόνισε:
«Δεν διστάζουμε, απλώς εξισορροπούμε πολύ προσεκτικά όλα τα υπέρ και τα κατά — δεν μιλάμε απλώς για την παράδοση ενός τίποτα στον κανέναν, αυτό είναι ένα νέο είδος μέτρου που επιλέγουμε, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί έχουμε καθήκον να εξετάσουμε προσεκτικά και εντατικά ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για οποιονδήποτε σε αυτή τη σύγκρουση».
Ενώ υπήρξε συμφωνία για την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μεταξύ των συμμάχων που συγκεντρώθηκαν για τη συνάντηση, το CNBC υπογραμμίζει ότι «η Γερμανία αμφιταλαντεύτηκε για περαιτέρω παραδόσεις αρμάτων στην ΕΕ παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις από το Κίεβο και τους συμμάχους».

 Pistorius: Διαφωνούν και άλλοι

«Πρέπει να πω ότι σαφώς δεν υπάρχει ομόφωνη γνώμη.
Η εντύπωση που έχει κατά καιρούς δημιουργηθεί ότι υπάρχει ένας κλειστός συνασπισμός και η Γερμανία στέκεται εμπόδιο σε αυτό, είναι λάθος.
Υπάρχουν πολλοί σύμμαχοι που λένε ότι συμμεριζόμαστε την άποψη που εξήγησα εδώ.
Υπάρχουν καλοί λόγοι για την παράδοση και υπάρχουν καλοί λόγοι εναντίον της», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας.
Πηγαίνοντας στη συνάντηση, αναφέρθηκε ευρέως πριν από μέρες ότι το Βερολίνο μετέφερε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι θα εγκρίνει τα άρματα μάχης Leopard μόνο εάν η Ουάσιγκτον πρωτοστατήσει με την προμήθεια των δικών της αρμάτων μάχης Abrams.
Αλλά η κυβέρνηση Biden έχει κλείσει την πόρτα σε αυτά τα βαριά, προηγμένα τανκς προς το παρόν.

Κάθε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ θα αποφασίσει ξεχωριστά

Η Γερμανία και οι άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή θα πρέπει να αποφασίσουν η κάθε μια ξεχωριστά αν θα εφοδιάσουν το Κίεβο με βαρέα άρματα μάχης, υποστήριξε στις 20/1/2023 ο Ολλανδός πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Rob Bauer.
«Πρόκειται για μια κυρίαρχη απόφαση από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Γερμανία», είπε ο Bauer, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα.
Πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συζητηθεί η παράδοση και άλλων οπλικών συστημάτων που ζητά η Ουκρανία.
«Το να δωρίσουμε τώρα πυρομαχικά κοστίζει χρήματα αλλά το κόστος για όλους μας θα είναι υψηλότερο αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία…
Πρέπει να δούμε σοβαρά τι ζητά η Ουκρανία και, αν είναι εφικτό, να τους δώσουμε αυτά που ζητούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «εγκαίρως».
Ο Bauer ισχυρίστηκε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τη Μόσχα καθώς «δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής κανένας από τους στρατηγικούς στόχους της».

Milley: Δεν μπορεί να εκδιωχθεί ο ρωσικός στρατός από την Ουκρανία

Ξεκάθαρος όσο δεν γίνεται, ήταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Mark Milley, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αμερικανική βάση Ramstein στη Γερμανία, μετά τη σύνοδο για την Ουκρανία.
«Από στρατιωτική άποψη, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας», ανέφερε ο Milley.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί.
Αλλά θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο», τόνισε.

Ουκρανική αντεπίθεση;

Είναι επίσης πολύ πιθανό «οι Ουκρανοί να πραγματοποιήσουν μια σημαντική επίθεση για να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη», πρόσθεσε ο στρατηγός.
Αλλά αυτό «θα εξαρτηθεί από την παράδοση του εξοπλισμού και από την εκπαίδευση».
Οι ΗΠΑ αναμένουν μια αντεπίθεση από τα ουκρανικά στρατεύματα την άνοιξη, δήλωσε από την πλευρά του στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, τονίζοντας ότι εναπόκειται στους συμμάχους να βοηθήσουν το Κίεβο να προετοιμαστεί για αυτήν.
Για την παράδοση των προμηθειών, «έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας από τώρα μέχρι την άνοιξη...μόλις ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, την αντεπίθεσή τους», τόνισε.
«Δεν είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να συγκεντρώσουμε τις κατάλληλες δυνατότητες», συμπλήρωσε.

Εκκλήσεις από τον απογοητευμένο Zelensky

Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ετοιμότητα, αφού εξέφρασαν την προθυμία τους, να στείλουν τα εξαιρετικά εξελιγμένα άρματα μάχης Leopard γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία, συγκεκριμένα στην Πολωνία, τη Δανία και τη Φινλανδία - αλλά το Βερολίνο πρέπει πρώτα να δώσει το πράσινο φως.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky μίλησε στη συνάντηση μέσω σύνδεσης βίντεο, κάνοντας επείγουσα έκκληση προς την ομάδα να καταλήξει σε μία απόφαση για τα τανκς.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει εκλιπαρήσει τη Γερμανία και τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν τα άρματα μάχης τους στο Κίεβο, εν μέσω εικασιών πως το Βερολίνο θα επέτρεπε την επανεξαγωγή γερμανικής κατασκευής Leopard 2 από άλλες χώρες, αλλά δεν θα στείλει απαραίτητα τα δικά του αποθέματα.
Ο Zelensky τόνισε ότι είναι «στην  ευχέρειά σας» να λάβετε τουλάχιστον μια απόφαση αρχής να στείλετε τανκς.
Υποστήριξε περαιτέρω ότι «η Ρωσία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της, όλες τις δυνάμεις της, προσπαθώντας να πείσει τους πάντες ότι το μίσος μπορεί να είναι ισχυρότερο από τον κόσμο». Αποφεύχθηκε οριστικά ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος;

Με τυπικό τρόπο έκανε μια συναισθηματική έκκληση σε ένα σημείο, εκφράζοντας επίσης την απογοήτευσή του...
Αλλά φαίνεται ότι τουλάχιστον προς το παρόν, η Γερμανία επιλέγει την πιο προσεκτική -και θα πρέπει να προσθέσουμε μια πιο λογική προσέγγιση- να μην θέλει να προκαλέσει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο ρίχνοντας προηγμένα δυτικά τανκς στην τρομακτική σύγκρουση, παρά τις συναισθηματικές εκκλήσεις από το Κίεβο.
Εξάλλου η γερμανική κοινή γνώμη είναι στο πλευρό της μη κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία..

Ουκρανική οργή

Η προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για τις συνέπειες των προμηθειών όπλων στους Ουκρανούς τρόμαξε τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden.
Ο Putin τον ανάγκασε να αλλάξει γνώμη για την Ουκρανία, δήλωσε στο κανάλι του στο YouTube ο Oleg Soskin, σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Leonid Kuchma.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Πενταγώνου να παράσχει και άλλο στρατιωτικό πακέτο στην Ουκρανία, ο Soskin είπε ότι η Ουάσιγκτον εμπαίζει το Κίεβο.
«Ο Putin τους φόβισε τόσο πολύ που ο Biden αυτή η κέρινη μούμια από τo μουσείο της Madame Tussaud και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δεν μας δίνουν τίποτα», σημείωσε.

Ανόητος ο Zelensky

Οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για δυσκολίες στην εξυπηρέτηση και συντήρηση των αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία είναι ανόητες δικαιολογίες.
Τα άρματα μάχης Abrams επιχειρούν σε διάφορες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Αίγυπτος.
Από αυτή την άποψη, όλες οι αντιρρήσεις που έχουν διατυπώσει η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να παρέχουν γερμανικά άρματα μάχης Leopard και American Abrams στην Ουκρανία είναι «ανοησίες», είπε ο Oleg Soskin.
Επιπλέον, οι ηθοποιοί στην εξουσία στην Ουκρανία (σ.σ. Zelensky) είναι τόσο ανόητοι που δεν μπορούν καν να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους και να δουν πού βρίσκονται αυτοί τα Abrams και τι κάνουν», είπε ο ειδικός.

Δεν στέλνουν Abrams οι ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει τα άρματα μάχης Abrams.
Η Sabrina Singh, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε ότι δεν υπάρχει νόημα να δοθούν άρματα μάχης Abrams ακόμη, καθώς θα ήταν πολύ περίπλοκο να συντηρηθούν στην Ουκρανία.
Στις 15 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμήθευε σύντομα 14 άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία.
Μια μοίρα 14 τανκς θα σταλεί στην Ουκρανία αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak υποσχέθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου James Cleverley διευκρίνισε ότι εκτός από τα Challenger, το Λονδίνο θα προμήθευε στην Ουκρανία περισσότερα από 200 είδη άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης