Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ από Erdogan: Η Σουηδία μη μας υπολογίζει για να μπει στη Συμμαχία - Στις 14/5 οι τουρκικές εκλογές

Βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ από Erdogan: Η Σουηδία μη μας υπολογίζει για να μπει στη Συμμαχία - Στις 14/5 οι τουρκικές εκλογές
Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εμφανίστηκε στις κάμερες μετά τη συνεδρίαση του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου...
Περίοδο κρίσης διανύουν οι σουηδοτουρκικές σχέσεις, με τη Στοκχόλμη να προσδοκά ένταξη στο ΝΑΤΟ… και την Τουρκία να θέτει σκληρούς όρους περί παράδοσης Κούρδων «τρομοκρατών» και γκιουλενιστών, προκειμένου να άρει το βέτο ένταξης στη Συμμαχία.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σε δηλώσεις στις 23 Ιανουαρίου 2023, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, «Το θέμα στο οποίο θέλω να εστιάσω αυτή τη στιγμή είναι τα γεγονότα που ξεκίνησαν με την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τελείωσαν με το κάψιμο του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου.
Η θρησκεία του Ισλάμ έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων και ύβρεων από την ημέρα που δόθηκε στους ανθρώπους μέσω του Προφήτη μας.
Υπάρχει ένας πολύ απλός ορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Το όριο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ατόμου είναι μέχρι το σημείο όπου ξεκινούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων ανθρώπων.
Κανένα άτομο δεν έχει την ελευθερία να προσβάλει τους αγίους των μουσουλμάνων ή τους ανθρώπους άλλων θρησκειών.
Η ενέργεια στη Σουηδία αποτελεί προσβολή για όλους όσοι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους.
Το γεγονός ότι αυτή η χυδαία επίθεση γίνεται μπροστά από την τουρκική πρεσβεία το μετατρέπει σε εθνικό ζήτημα για εμάς.
Αυτή η νοοτροπία προσπαθεί εδώ και καιρό να νομιμοποιήσει τον εναγκαλισμό της με αιματηρές τρομοκρατικές οργανώσεις υπό το πρόσχημα της δημοκρατίας.
Όταν λέμε κάτι, το λέμε με ειλικρίνεια, όταν κάποιος μας ατιμάζει, το επιδεικνύουμε.
Εάν η σουηδική διοίκηση σέβεται τόσο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, θα σεβαστεί πρώτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των μουσουλμάνων.
Εάν δεν δείξετε αυτόν τον σεβασμό, λυπάμαι, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ».
Το κάψιμο του Κορανίου βάζει φωτιά στις σχέσεις Τουρκίας - Σουηδίας

Η αλήθεια είναι πως η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Σουηδίας έχει χτυπήσει «κόκκινο» μετά και τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Στοκχόλμη, όπου Δανός ακροδεξιός πολιτικός έκαψε αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία.
Ενέργεια, που όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη βδελυρή επίθεση στο ιερό μας βιβλίο... Ή
ταν εντελώς απαράδεκτο να επιτραπεί αυτή η αντιϊσλαμική πράξη, που βάζει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.


Eκλογές 14 Μαΐου 2023

Στο μεταξύ, ως αποτέλεσμα των αξιολογήσεων που έκαναν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, «είδαμε ότι η Κυριακή 14 Μαΐου 2023 είναι η καταλληλότερη από κάθε άποψη ημερομηνία για τις εκλογές.
Θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας στις εκλογές αυτή την ημερομηνία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνεται πως από τη στιγμή που ο α’ γύρος των τουρκικών εκλογών διεξαχθεί στις 14 Μαΐου, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην υπάρξει νικητής, καθώς ο εκάστοτε πρόεδρος βάσει Συντάγματος εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% συν μία ψήφο.
Υπό το πρίσμα αυτό, η γειτονική χώρα δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε επαναληπτικές κάλπες μέσα σε επτά ημέρες, με τον Recep Tayyip Erdogan.
Συνεπώς, όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, οι ημέρες ήτοι από τις 14 έως και τις 21 Μαΐου είναι εξαιρετικά επίφοβες, καθώς η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και ρητορική ενδέχεται να τύχουν εκμετάλλευσης από τον Τούρκο πρόεδρο ως εφαλτήριο για να προκαλέσει μια τεχνητή κρίση με την Ελλάδα, με σκοπό να αποκομίσει οφέλη σε πολιτικό επίπεδο.

Σβήνει χρέη και πρόστιμα προεκλογικά

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα AKP ετοιμάζει νόμο για την ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων από το χρέος, κίνηση που κατά τα φαινόμενα στοχεύει στη συσπείρωση της βάσης των ψηφοφόρων του ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.
«Χαρίζουμε χρέη στην Eφορία που δεν ξεπερνούσαν τις 2.000 λίρες (98 ευρώ) στις 31 Δεκεμβρίου 2022», είπε ο Erdogan.
Το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, θα περιλαμβάνει ακόμη πρόστιμα από τροχαίες παραβάσεις και από άλλους φορείς του Δημοσίου.
Η πρόταση για σβήσιμο χρεών και προστίμων θα μπορούσε να είναι το πιο δαπανηρό προεκλογικό δώρο του προέδρου μέχρι σήμερα, καθώς φροντίζει να ενισχύσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που υποστηρίζει τον απλό Τούρκο, ενόψει εκλογών.
Η χώρα αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες πληθωριστικές κρίσεις στον κόσμο.
Οι τιμές κάλπασαν με αυξήσεις πάνω από 85% το 2022, πριν πέσουν στο 64% στο τέλος Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης