Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις στις υποκλοπές - Ο Τσίπρας δίνει στη Βουλή τα ονόματα από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ - Έκθετη η κυβέρνηση

Ραγδαίες εξελίξεις στις υποκλοπές - Ο Τσίπρας δίνει στη Βουλή τα ονόματα από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ - Έκθετη η κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα γνωστοποιήσει τα ονόματα που βρίσκονται στον λευκό φάκελο που έλαβε από τον Χρήστο Ράμμο
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της ενόψει των εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα αποκαλύψει αύριο (24/1/2023) από το βήμα της Βουλής, τα ονόματα των προσώπων, τα οποία έχουν πέσει… θύματα των παρακολουθήσεων, όπως προέκυψε από σχετικούς ελέγχους της ΑΔΑΕ. Τα ονόματα αυτά περιλαμβάνονται στο λευκό φάκελο που έλαβε από τον Χρήστο Ράμμο, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα (24/1/2023).
«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι θεσμικός και δεν πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της Βουλής στο ναό της δημοκρατίας. Αύριο αναμένεται να λάβει τον λόγο και να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για την υγεία στην ολομέλεια», έλεγαν συνεργάτες του για τα ονόματα που περιέχει ο φάκελος που έλαβε από την ΑΔΑΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Χρήστο Ράμμο.
Η τελευταία εξέλιξη αφήνει έκθετους τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και την κυβέρνηση γενικότερα.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέρριψε αίτημα του προέδρου ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, για ενημέρωση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σχετικά με τους ελέγχους που διεξήγαγε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία» δήλωνε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφερόμενος στο αίτημα του κ. Ράμμου.
Στον απόηχο αυτής της άρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα (24/1/2023) με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ερευνών, που άλλωστε πραγματοποιήθηκαν έπειτα δικό του αίτημα.

Η νέα επιστολή Ράμμου

Νωρίτερα, σήμερα (24/1/2023), ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ με νέα επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων τους ενημερώνει για τα ευρήματα ελέγχων που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ σχετικά με τις παρακολουθήσεις.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην επιστολή αναφέρονται ονόματα συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία παρακολουθούσε η ΕΥΠ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 8 παρ. 6 του ν. 5002/2022 προβλέπεται ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ «ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ράμμος απέστειλε επιστολή στους προαναφερθέντες παραλήπτες, γνωστοποιώντας πως τα πρόσωπα τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να διερευνηθεί η παρακολούθηση τους (στις 7 Δεκεμβρίου) ήταν εν τέλει παγιδευμένα από τους κοριούς της ΕΥΠ.

Η συνάντηση Τσίπρα με Ράμμο

«Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας εξερχόμενος της ΑΔΑΕ, όπου συναντήθηκε με τον Χρήστο Ράμμο.
Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης με φόντο τις εξελίξεις από την υπόθεση των υποκλοπών και το αίτημα του προέδρου της Αρχής να ενημερώσει την Πολιτεία για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ.

Οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΑΕ πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα έλεγχο τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προκειμένου να διαπιστώσει εάν κατά το παρελθόν έχουν εκδοθεί διατάξεις άρσεως απορρήτου των επικοινωνιών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν το φως της δημοσιότητας, η ΑΔΑΕ αφού πραγματοποίησε ελέγχους στους τρεις μεγάλους τηλεφωνικούς παρόχους, διαπίστωσε την παρακολούθηση των τηλεφώνων έξι προσώπων σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται ένας εν ενεργεία υπουργός, ένας στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματικοί που χειρίζονται υποθέσεις εξοπλιστικών κι επίσης ένας πρώην σύμβουλος θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Οικονόμου για υποκλοπές: Περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του η ΑΔΑΕ

Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Η επιστολή που έστειλε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, προς τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, στην οποία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρεται να περιλαμβάνει ονόματα προσώπων που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μαξίμου, με την κυβέρνηση μέσω του Γιάννη Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αφού επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε γνώση για τις υποκλοπές, επετέθη στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ τονίζοντας ότι ήταν επιλογή του «να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐσταται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου:

Η Κυβέρνηση, από τον Αύγουστο, πήρε θέση διαυγή και σταθερή στο ζήτημα των επισυνδέσεων: απέδωσε άμεσα πολιτικές ευθύνες και ανέλαβε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης των οργάνων της Πολιτείας, της ΕΥΠ προεξαρχούσης. Παράλληλα, στηρίζει απροϋπόθετα και συνδράμει ενεργά, μέσω των δημοσίων αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.
Οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να φέρει γρήγορα στο φως την πραγματική διάσταση της υπόθεσης αυτής και ποια ρυπαρά δίκτυα διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς. Ρυπαρά δίκτυα που, προσπαθώντας με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση, δρουν τελικά σε βάρος της Πατρίδας.
Πάμε τώρα και στα υπόλοιπα.
Μια δημοκρατία είναι ισχυρή όταν όλοι σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος δικαίου και κανείς δεν ίσταται υπεράνω των νόμων, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν.
Όσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐστανται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις.
Παραθέτουμε μια ενδεικτική σειρά γεγονότων.
• Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το Σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία.
• Επιπλέον, καθ’ υπέρβαση κάθε αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Αμέσως, αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ.
• Μπροστά στην πρόδηλη νομική αταξία αναγκάστηκε ο Επικεφαλής να προβεί σε αναδίπλωση.
• Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας, αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του Επικεφαλής της.
• Μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «καταθέσεις» σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι φυσιολογικό, εάν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει -εάν θεωρούσε ότι υπάρχει- ζήτημα συνταγματικής παραβίασης, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους συνομιλητές του τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καταστήσει κοινωνό;
• Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου «ακτιβισμού», επελέγη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο να μεταβάλλει την ερμηνεία που η ίδια η ΑΔΑΕ απέδιδε στο νόμο, ο οποίος ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, και αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων. Παρότι η ερμηνεία, την οποία ο ίδιος ο κ. Ράμμος έδινε, αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής μόνο για στατιστικά στοιχεία, ξαφνικά, προβαίνει σε εντελώς αντίθετη ερμηνεία, προσωποποιώντας την πληροφόρηση. Προφανώς, φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο.
Αυτά τα αποκαλυπτικά μέχρι σήμερα. Και ερχόμαστε στα σημερινά.
Χθες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τη σημερινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Ω του θαύματος, σήμερα το πρωί ανακοινώνεται, γύρω στις 10.00, συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμμο. Μετά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας κρατά ένα φάκελο. Το περιεχόμενο του φακέλου ανακοινώνεται, ταχύτατα και κατά σύμπτωση μάλλον, εκεί που δημοσιεύονται και οι πληροφορίες των ρυπαρών δικτύων. Στο τέλος, αρκετά αργότερα, λαμβάνει μια επιστολή από τον κ. Ράμμο και ο Πρωθυπουργός.
Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα.
Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει.
Σήμερα όμως εξέλειπε κάθε αμφιβολία.
Αυτά για τον κ. Ράμμο, με γεγονότα και χρονική αλληλουχία. Ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός, οφείλει να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες. Τέλος, βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.
Η Κυβέρνηση, με απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, έχοντας μιλήσει καθαρά από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση των επισυνδέσεων, εγγυάται τόσο την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας όσο και την πολιτική ομαλότητα.

Συνάντηση Τσίπρα - Σακελλαροπούλου μετά τη «τσουνάμι» αποκαλύψεων για τις υποκλοπές

Καθόλου τυχαία δεν είναι η συγκυρία της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το απόγευμα της Δευτέρας (24/1).
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 6 μ.μ. και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές ενώ αναμένονται δηλώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης