Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Υπερταμείο: Πωλεί μερισματοφόρα συμμετοχή του Αεροδρομίου Αθηνών και αναζητά σύμβουλο επενδύσεων έναντι 200 χιλ. ευρώ!

Υπερταμείο: Πωλεί μερισματοφόρα συμμετοχή του Αεροδρομίου Αθηνών και αναζητά σύμβουλο επενδύσεων έναντι 200 χιλ. ευρώ!
Το Υπερταμείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε πωλήσεις των περιουσιακών του στοιχείων πριν λάβει τη μελέτη σκπιμότητας για τη βελτίωση των επενδυτικών του δραστηριοτήτων...
Σχετικά Άρθρα
Σε κρατικό επενδυτικό ταμείο (sovereign wealth fund) φιλοδοξούσε να μετατρέψει το Υπερταμείο (EΕΣΥΠ) ο διευθύνων σύμβουλος του κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά προσώρας αρκείται σε προκήρυξη διαγωνισμών για σύμβουλους επενδύσεων σε αθρόες προσλήψεις στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Το Υπερταμείο προκήρυξε διαγωνισμό έναντι 200 χιλ. ευρώ (μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2023) για έναν σύμβουλο επενδύσεων ο οποίος θα προχωρήσει “σε μελέτη σκοπιμότητας για την βελτίωση των επενδυτικών δραστηριοτήτων, με στόχο να αυξηθεί ο αντίκτυπος του Υπερταμείου στην ελληνική οικονομία, να ενισχύσει τις επενδυτικές ικανότητες της ΕΕΣΥΠ μέσω της επανεπένδυσης των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων ώστε να δημιουργούν αξία μακροπρόθεσμα.”
Όπως θα δούμε, οι κινήσεις στις οποίες προχωρά το Υπερταμείο, όχι μόνο δεν αυξάνουν την αξία μακροπρόθεσμα, αλλά ούτε και σε βραχυπρόθεσμο διάστημα ( τρίμηνα ) καθώς θα χάσει έσοδα από πωλήσεις – πριν αυτές λάβουν και την αξία τους από την αγορά.

Πώληση του 10% του ΔΑΑ πριν την Δημόσια Εγγραφή;

Πριν λάβει την μελέτη σκοπιμότητας, το Υπερταμείο σχεδιάσει να προχωρήσει σε πωλήσεις των περιουσιακών του στοιχείων και μάλιστα πρός ένα επενδυτικό ταμείο το οποίο πραγματικά είναι κρατικό επενδυτικό ταμείο. Το PSP Investments το οποίο εξασφαλίζει τις συντάξεις των αστυνομικών και πυροσβεστών του Καναδά, μόνο στις υποδομές διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 23,5 δισ. καναδικά δολάρια, έχει ετήσια έσοδα χαρτοφυλακίου 2,7 δις και 5ετή απόδοση 10,5%!
Αντίθετα, το Υπερταμείο δια της θυγατρικής του ΤΑΙΠΕΔ εντός του πρώτου εξαμήνου πρόκειται να πωλήσει το 10% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο κρατικό καναδικό ασφαλιστικό ταμείο fund PSP Investments.
Από μια συμμετοχή από την οποία στο πρώτο 9μηνο του 2022, το Υπερταμείο εισέπραξε το 68% των μερισμάτων που εισπράττει ή 50 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς τα επόμενα τρίμηνα η ΕΕΣΥΠ θα χάσει έσοδα από τα μερίσματα.
Μάλιστα, το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο Psp Investments, σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι διατεθειμένο να αγοράσει με premium τις μετοχές έναντι της τιμής διάθεσης του ΔΑΑ στο χρηματιστήριο. Με άλλα λόγια, το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο το οποίο λαμβάνει επί χρόνια μερίσματα απο το Αεροδρόμιο και γνωρίζει επακριβώς την αξία του θα αυξήσει το ποσοστό του απο 40 % σε 50%. Δηλαδή, το καναδικό ταμείο, εκτός από τα μερίσματα, τα οποία έχει λάβει, θα έχει την ευκαιρία να αποτυπώσει χρηματιστηριακά τα όποια κεφάλαια επένδυσε ( αν και 4 ελληνικές τράπεζες κάλυψαν τον δανεισμό του ΔΑΑ ).
Από την πλευρά του, το Υπερταμείο θα κατέχει το 25% και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο 20% , αλλά ουσιαστικά θα έχει πωλήσει ένα ποσοστό της συμμετοχής του.
Εικάζουμε ότι, ο CEO του Υπερταμείου δεν χρειάζεται την μελέτη σκοπιμότητας για να αντιληφθεί ότι η αξία του Ελευθέριος Βενιζέλος θα είναι υψηλότερη μετά από την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο υφιστάμενος του, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, ο οποίος συνηθίζει να αποτιμά τις εταιρείες τις οποίες διαθέτει πρός πώληση ( βλέπε Αττική οδός ) εκτίμησε στο Bloomberg πως το προς διάθεση 30% αναμένεται να αποτιμηθεί μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 100 % θα αποτιμάται περίπου σε 4 δις. ευρώ.

Aγνοείται η συμμετοχή του ΟΛΘ;

Από μια δεύτερη συμμετοχή της ΕΕΣΥΠ (ΟΛΘ) καταλαβαίνει κανείς την προχειρότητα της διαχείρισης τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και το Υπερταμείο.
Η ΕΕΣΥΠ, σύμφωνα με το Αποθετήριο κατέχει το 7,27% των μετοχών του ΟΛΘ, αλλά η συμμετοχή δεν αποτυπώνεται πουθενά στις οικονομικές της καταστάσεις, ούτε στα μερίσματα τα οποία εισπράτει.
Προφανώς, η συμμετοχή ανήκει ακόμα στην 100% θυγατρική της, το ΤΑΙΠΕΔ.
Ως μέτοχος, όμως, το Ταμείο δεν έχει φροντίζει ούτε τα συμφέροντα του και ο τίτλος πραγματοποίησε χθες μόλις 543 κομμάτια, όταν διαπραγματεύονται 10 εκατ. μετοχές.
Είναι ανάγκη η ΕΕΣΥΠ να προσλάβει σύμβουλο και να πληρώσει 200 χιλ. ευρώ σε σύμβουλο επενδύσεων προκειμένου να της προτείνει ένα split μετοχών προκειμένου να αποκτήσει εμπορευσιμότητα η μετοχή;

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης