Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκθεση - βόμβα από Credit Suisse: Γιατί το δολάριο «τελειώνει» - Ποιος είναι ο νέος παγκόσμιος νομισματικός ηγεμόνας

Έκθεση - βόμβα από Credit Suisse: Γιατί το δολάριο «τελειώνει» - Ποιος είναι ο νέος παγκόσμιος νομισματικός ηγεμόνας
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η εμφάνιση ενός πολυπολικού χρηματοπιστωτικού συστήματος...
Σχετικά Άρθρα
Με έκθεση - βόμβα για το αμερικανικό δολάριο, που επιγράφεται «Το μέλλον του νομισματικού συστήματος» και σας παρουσιάζει το Bankingnews, προειδοποιεί τους επενδυτές η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, καταθέτοντας την άποψή της για το μέλλον του τρέχοντος νομισματικού κόσμου αλλά και την πιθανή... διάδοχη κατάσταση.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα αυξάνονται, λόγω της επιθετικής εξωτερικής οικονομικής πολιτικής και του τεράστιου εξωτερικού χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και, φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει ανάγκη για «αποταμίευση» δολαρίων με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Ως αποτέλεσμα, οι αναδυόμενες αγορές κινούνται προς διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και οι οικονομολόγοι είναι βέβαιοι ότι ο οικονομικός κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της  Credit Suisse, μοιραία η εμπιστοσύνη στο δολάριο και στην οικονομία των ΗΠΑ έχει χαθεί, γεγονός που… διευκολύνεται από την επιτάχυνση του πληθωρισμού, ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα (1,3 τρισεκατομμύριο δολάρια) και ένα μη βιώσιμο εξωτερικό χρέος (31 τρισεκατομμύρια, 121,5% επί του ΑΕΠ). Επιπλέον, σε κανένα κράτος ή οντότητα δεν αρέσει το γεγονός πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο ως όπλο.
«Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως και οι γεωπολιτικές εντάσεις.
Η πιθανότητα εγκατάλειψης του δολαρίου ΗΠΑ διογκώνεται» σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως αυτοί οι κίνδυνοι επισημαίνονται και στις ΗΠΑ.
Η αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στο γεγονός ότι το δολάριο θα χάσει την ιδιότητά του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, δήλωσε η Marjorie Taylor Green, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
«Ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων των ΗΠΑ με τη Ρωσία στην Ουκρανία <...> θα συνεχίσει να βλάπτει τις ΗΠΑ και πολλούς αθώους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Εξαντλεί τους στρατιωτικούς μας πόρους, προκαλεί πληθωρισμό, βλάπτει το παγκόσμιο εμπόριο και οι Αμερικανοί δεν τον υποστηρίζουν.
Μπορεί επίσης να φέρει την κατάργηση του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος» έγραψε η βουλευτής στο Twitter.

Τέλος ως αποθεματικό (;)

Παρότι στη δεκαετία του 1970 το δολάριο αντιπροσώπευε το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων, το 2022 ήταν μόλις 58,8% - πτώση πάνω 20% σε διάστημα 20 χρόνων.
Υπό συνθήκες κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας, η χρήση του ως προστατευτικού μηχανισμού έναντι της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος δεν είναι πλέον σημαίνουσας σημασίας.
Με μια συνεπή νομισματική πολιτική, η ίδια η αγορά βρίσκει ισορροπία στο βέλτιστο σημείο, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Επιπλέον, η παγκοσμιοποίηση «υποδηλώνει» ότι πολλές χώρες, αντί να «προχρηματοδοτούν» με δολάρια την αντιμετώπιση κρίσεων, μπορούν απλώς να έχουν πρόσβαση σε αυτά «εν κινήσει», όταν χρειάζεται.
«Για όσους πληρώνουν για εισαγωγές σε νόμισμα διαφορετικό από αυτό των ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα μπορεί κάλλιστα να μειώσει τη χρήση δολαρίων και να αποκτήσει χρήματα άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων» εξηγεί η έκθεση.

Οικονομικά μπλοκ

Οι οικονομολόγοι θεωρούν τη συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα και την Ινδία χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Πέρυσι, η Μόσχα, το Πεκίνο και μετά το Δελχί έκαναν τους διακανονισμούς τους σε εθνικό νόμισμα.
Οι Κινέζοι και οι Ινδοί πληρώνουν για τα ρωσικά προϊόντα αποκλειστικά σε γιουάν και ρουπίες.
Κατά συνέπεια, το δολάριο υποχώρησε.
«Οι διπλωματικές και στρατιωτικές συγκρούσεις αναδιαμορφώνουν το διεθνές εμπόριο.
Οι παγκόσμιες δυνάμεις σχηματίζουν τα δικά τους χρηματοπιστωτικά και οικονομικά μπλοκ.
Προϊόντος του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν νέα νομίσματα που θα απλοποιήσουν τους αμοιβαίους διακανονισμούς εντός αυτών των μπλοκ» λέει ο Evgeny Shatov, συνεργάτης της Capital Lab.

Νέος ηγεμόνας

Η Credit Suisse, αφού ανέλυσε όλες τις διαδικασίες, «επισκέφθηκε» διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ενός παγκόσμιου νομίσματος ή ενός νέου… ηγεμόνα.
Και οι δύο περιπτώσεις, ωστόσο, είναι απίθανες.
Η πρώτη επιλογή απαιτεί πολιτική απόφαση.
Και όμως, ακόμη δεν υπάρχει τίποτα που να αντικαταστήσει το δολάριο.
Για παράδειγμα, προκειμένου το γιουάν να πληροί τις προϋποθέσεις ως νέος ηγεμόνας, το ποσοστό του στο διεθνές εμπόριο πρέπει να αυξηθεί εκθετικά από το τρέχον 3%.
Με άλλα λόγια, η αξία του στον κόσμο είναι εξαιρετικά περιορισμένη, δεν είναι ένα πλήρως μετατρέψιμο νόμισμα.
Επιπλέον, η συναλλαγματική ισοτιμία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η εμφάνιση ενός πολυπολικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σε αυτό θα συμβάλουν η αυξημένη χρησιμοποίηση των εθνικών νομισμάτων στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές και η ανάπτυξη περιφερειακών κεφαλαιαγορών, αλλά και μηχανισμών ασφάλισης έναντι κραδασμών, που προκαλούνται από τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.
Τα BRICS, για παράδειγμα, έχουν ήδη δημιουργήσει μια δεξαμενή συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Ζώνες νομισμάτων

Ταυτόχρονα, μακροπρόθεσμα, μια υπερεθνική νομισματική μονάδα είναι αρκετά δυνατή.
«Η επιταχυνόμενη διαίρεση του κόσμου σε οικονομικά και πολιτικά μπλοκ σύμφωνα με τις γραμμές ΗΠΑ - Κίνας θα οδηγήσει σε κατακερματισμό νομισμάτων.
Αυτό έχει ήδη συμβεί στην ιστορία.
Αρκεί να θυμηθούμε τον σκληρό αγώνα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας για τη νομισματική… Ηγεσία.
Ο κόσμος, όπως και στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, κάποια στιγμή θα χωριστεί προσωρινά σε δύο ή περισσότερες ζώνες», υποστηρίζει ο Aleksey Fedorov, κορυφαίος οικονομολόγος στο κέντρο πληροφοριών και ανάλυσης TeleTrade.
Οι επιλογές, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να είναι διαφορετικές: το γιουάν και το δολάριο, το γιουάν, το δολάριο και το ευρώ ή κάτι άλλο - όλα εξαρτώνται από τον βαθμό έντασης της αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
«Για παράδειγμα, ακούμε δηλώσεις για το ενιαίο νόμισμα της Βραζιλίας και της Αργεντινής, στις χώρες της ΕΑΕΕ - μια λογιστική μονάδα συνδεδεμένη με χρυσό για τις συναλλαγές της Ρωσίας με το Ιράν και ούτω καθεξής.
Όλα αυτά θα ισχύσουν για μια μεταβατική περίοδο, μέχρι να αποκαλυφθεί ο νικητής στη μάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, αλλά, όταν συμβεί αυτό (όχι νωρίτερα από το 2035-2040), ο κόσμος θα έχει ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα», υποστηρίζει ο οικονομολόγος.
Ωστόσο, ένα αποθεματικό νόμισμα σημαίνει… εξάρτηση από ένα άλλο κράτος.
Επομένως, ο κόσμος μπορεί να προτιμήσει μια ενιαία υπερεθνική νομισματική μονάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό να υπάρξει ένα νέο διεθνές ψηφιακό νόμισμα, που θα εκδίδεται από τις Κεντρικές Τράπεζες διαφορετικών χωρών και πάντα υπό την αίρεση διαφόρων προϋποθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης