Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Πιο εύκολο να κερδίσεις παρά να χάσεις πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο

Eurobank Equities: Πιο εύκολο να κερδίσεις παρά να χάσεις πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο
Η στήριξη του ΧΑ ήταν σίγουρα το καλύτερο μακροοικονομικό υπόβαθρο, η υγιής εταιρική κερδοφορία και οι ελκυστικότερες διαφορές αποδόσεων σε σχέση με άλλες περιοχές
Περισσότεροι τρόποι για να κερδίσεις, λιγότεροι τρόποι για να χάσεις.
Με αυτόν τον υπότιτλο δίνει το στίγμα της νέας χρονιάς η Eurobank Equities, για το ελληνικό χρηματιστήριο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι υπήρξε βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο βοήθησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Ελλάδα έχει επίσης επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη στροφή προς την αξία, όπως δείχνει η υπεραπόδοση του τραπεζικού τομέα, με τις εγχώριες χρηματοοικονομικές εταιρείες να υποστηρίζονται επίσης από την υψηλότερη ευαισθησία τους στην άνοδο των επιτοκίων σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες της ΕΕ.
Το προφίλ αύξησης των κερδών των ελληνικών μετοχών φαίνεται ελκυστικό με σχετικά περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο στο πλαίσιο της αύξησης του ΑΕΠ κατά 1-2%.
Οι αποτιμήσεις παραμένουν επίσης ελκυστικές, με τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (στο 5,5x σε όρους EV EBITDA) και τις τράπεζες (στο 0,6x σε όρους P/BV) να αντιπροσωπεύουν καλή αξία έναντι των ομοειδών εταιρειών της ΕΕ/περιφέρειας (20-30% discount).

... αλλά μοιάζει σαν οι επενδυτές να προτρέχουν με την εξασθένιση του πολιτικού κινδύνου

Η επανεκτίμηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από το πρόσφατο χαμηλό τους είναι τόσο μια σχετική όσο και μια απόλυτη συναλλαγή ενόψει της καλά σχεδιασμένης αναμενόμενης επιστροφής της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το 2023, ωστόσο η Eurobank Equities θεωρεί ότι η αγορά ίσως εφησυχάστηκε πολύ νωρίς με την εξασθένιση του πολιτικού κινδύνου.
Οι επερχόμενες εκλογές το β' τρίμηνο του 2023 (Απρίλιος-Μάιος πιθανότατα) φαίνεται ότι είναι έτοιμες να περιλαμβάνουν 2 εκλογικούς γύρους (αν υποθέσουμε ότι ο πρώτος θα καταλήξει σε κοινοβούλιο χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης) και μια κάπως πιο αμήχανη πορεία προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, υπό το πρίσμα του ολοένα και πιο πολωμένου τοπίου.
Το βασικό σενάριο της Eurobank Equities παραμένει αυτή ενός συνασπισμού μεταξύ των 2 κυρίαρχων κομμάτων, αλλά η πορεία προς αυτό δεν φαίνεται καθόλου γραμμική.

Πώς να τοποθετηθεί κανείς

Συνολικά, η Eurobank Equities αν και πιστεύει ότι η ασυμμετρία των κινδύνων είναι θετική για τις ελληνικές μετοχές το ημερολογιακό 2023 (και μεσοπρόθεσμα), θεωρεί ότι η εικόνα είναι λίγο πιο διαφοροποιημένη βραχυπρόθεσμα, μετά το ράλι του έτους.
Οι καθοδικοί κίνδυνοι φαίνονται μέτριοι, δεδομένου του ανθεκτικού προφίλ κερδών για τις ελληνικές μετοχές, αλλά υποστηρίζει ότι η βραχυπρόθεσμη άνοδος περιορίζεται κάπως από τις πολιτικές εξελίξεις.
Συνεχίζει να υποστηρίζει ένα χαρτοφυλάκιο με μετοχές με σταθερή λειτουργική δυναμική και ορατές μερισματικές αποδόσεις (Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ) που συμπληρώνεται από την Alpha Bank (ελκυστική σχέση κινδύνου-απόδοσης δεδομένης της συμπιεσμένης αποτίμησης).

Τι θα γινόταν αν;

Με τους επενδυτές να αρχίζουν πρόσφατα να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το προφανές ερώτημα είναι η πορεία των τιμών που θα ακολουθούσε σε περίπτωση επίλυσης της σύγκρουσης.
Αν και η άποψη της Eurobank Equities είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σχετικά αμυντικά τοποθετημένοι μέχρι τις εκλογές, για τους συμμετέχοντες στην αγορά που επιθυμούν να κλίνουν προς μια πιο ριψοκίνδυνη στάση εν αναμονή μιας αλλαγής στη γεωπολιτική συνιστά τη ΔΕΗ (ωφελημένη από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου), τη Fourlis (μεγάλη μετατόπιση αποτίμησης, με την OpCo να προσφέρεται ως δωρεάν επιλογή) και την Τράπεζα Πειραιώς (παιχνίδι με το υψηλότερο beta σε θετικά μακροοικονομικά στοιχεία).
Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης