Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μία προς μία ψάχνει τις εντολές στην Attica bank η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Τα σχέδια για αναβάθμιση του ΧΑ

Μία προς μία ψάχνει τις εντολές στην Attica bank η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Τα σχέδια για αναβάθμιση του ΧΑ
Οι πρωτοβουλίες Σταϊκούρα, Λαζαράκου, Κοντόπουλου
Σημαντικές ειδήσεις έβγαλε η εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την παρουσίαση της Στρατηγικής Ενίσχυσης της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις κινήσεις για να αναβαθμιστεί η αγορά, αλλά και σε ό,τι αφορά τους εποπτικούς ελέγχους που η καθυστέρηση ή η ολιγωρία των αρχών προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης και μέσω κορυφαίου στελέχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τονίστηκε πως η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο χειραγώγησης στη μετοχή της Τράπεζας Αττικής ψάχνοντας τις εντολές που μπήκαν στο σύστημα και συγκεκριμένα από την εντολή που μπήκε στο υψηλότερο σημείο στις 2 Ιανουαρίου.
Φυσικά και πρόκειται για εκατοντάδες εντολές που έστειλαν την μετοχή τόσο ψηλά και προκαλώντας τις αντιδράσεις των υποψήφιων αγοραστών της τράπεζας.
Οι εντολές έχουν περάσει μέσα από πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες, μεγάλες και μικρές.
Ο έλεγχος ξεκίνησε από ψηλά και ελέγχονται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε συντονισμός.
Επιπλέον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κοιτάζει με προσοχή και τις εξελίξεις στη ΜIG περιμένοντας τις ανακοινώσεις του κ.Ηλιόπουλου.

Η στρατηγική του Υπουργείου Οικονομικών για την αναβάθμιση του Χ.Α.

Ξεδιπλώνεται η στρατηγική του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Η στρατηγική για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς όπως παρουσιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι μέσω έξι πυλώνων:

1. Συνέχεια στην ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου, συμβατή με την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική
2. Επέκταση επενδυτικών ευκαιριών και ανάπτυξη οικοσυστημάτων Fin Tech και ESG
3. Δίκαιο και διαφανές φορολογικό πλαίσιο
4. Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας
5. Ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές
6. Επιτάχυνση και εμβάθυνση προσπαθειών για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Σε εκδήλωση χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναλύθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η στρατηγική και όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση μεταξύ αυτών και τα οικονομικά κίνητρα.
Υπενθυμίζεται πως έχει ανακοινωθεί η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου στο 0,2% (από 0,5%), η μείωση κατά 50% στον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, στο 0,1% (από 0,2%), η εναρμόνιση της φορολογίας των εταιρικών ομολόγων για όλους τους τύπους επενδυτών (εγχώριους και ξένους), αλλά και κίνητρα εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω ενίσχυσης επιλέξιμων δαπανών εισαγωγής, π.χ. με έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο.
Από την πλευρά της η Andeea Moraru, διευθύντρια και επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα και την Κύπρο, μίλησε με πολύ θετικά λόγια για την Ελλάδα και όσα έχει κάνει, σημειώνοντας πως από το 2015 έχει βάλει στην Ελλάδα 6,5 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «ακούει» τις εισηγμένες

«Με τόσο ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία πρέπει να δούμε πως θα χαράξουμε και εμείς στην Ελλάδα την κεφαλαιαγορά», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου.
«Το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο ακολουθεί το ευρωπαϊκό. Το περιθώριο εθνικού πλαισίου είναι για συγκεκριμένους τομείς όπως αρρύθμιστα πεδία πχ εταιρική διακυβέρνηση. Ένα άλλο πεδίο που θα δούμε είναι τα νέα προϊόντα. Το ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να βελτιωθεί ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Λαζαράκου.
Επιπλέον ανέφερε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνει μεγάλη σημασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις υποδομές γιατί θα βοηθήσουν να φέρουν την Ε.Κ. στην επόμενη μέρα.
«Θα μας επιτρέψουν να είμαστε πιο γρήγοροι στην εποπτεία. Έχουμε ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με εισηγμένες για να δούμε θέματα που τους απασχολούν στην κεφαλαιαγορά ώστε να έρθουμε όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος συναντήσεων να βελτιώσουμε τη λειτουργία», είπε επίσης η πρόεδρος της Ε.Κ..
Παράλληλα ανέδειξε και πάλι το θέμα της υποστελέχωσης αλλά τόνισε και την αξία της ενημέρωσης λέγοντας πως οι ενημερωμένοι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν την κεφαλαιαγορά και μέσα από τις καταγγελίες τους να μπορεί να πετύχει πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική εποπτεία.
Όλα αυτά βέβαια σε μία περίοδο που η Ε.Κ. δέχθηκε τα πυρά πολλών επιχειρηματιών και στελεχών της αγοράς για μη ανάληψη πρωτοβουλιών σε θέματα χειραγώγησης και ελέγχου της πορείας συγκεκριμένων μετοχών.

Οι κινήσεις της ΕΧΑΕ για αναβάθμιση

Ο Δρ. Ν. Πορφύρης, Επιτελικός Διευθυντής Μετασυναλλακτικών Υπηρεσιών & Διεθνών Δραστηριοτήτων στον Όμιλο του Χρηματιστήριου Αθηνών μίλησε για τις ενέργειες της διοίκησης του χρηματιστηρίου για να ξαναγίνει ανεπτυγμένη αγορά, αλλά και στις πρωτοβουλίες για νέες εισαγωγές, αυξήσεις κεφαλαίου, εταιρικά ομόλογα και παράλληλη εισαγωγή εταιρειών.
Παράλληλα ανέφερε πως θέλει η ΕΧΑΕ να επαναλανσάρει την Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) αυξάνοντας ρευστότητα και διασπορά, αλλά και τις προσπάθειες ώστε να πιάσει τα κριτήρια και να γίνει πάλι αναβαθμισμένη αγορά η ελληνική.
Είναι σε στενή συνεργασία με τους οίκους (FTSE, MSCI, Dow Jones και S&P) που μας αξιολογούν, είπε ο κ.Πορφύρης και προσπαθεί η ΕΧΑΕ να επικοινωνήσει όσα έχει κάνει για να ικανοποιεί τα κριτήρια και οι εκδότες να μπουν στους δείκτες.
Τα επόμενα βήματα είναι τον Απρίλιο 2023 όπου θα γίνει εξέταση κριτηρίων και πρέπει να εξηγήσει η ΕΧΑΕ γιατί τα πληροί τα κριτήρια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης