Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζες - Το σέκελ -8% τον Φεβρουάριο έναντι του δολαρίου

Ισραήλ: Έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζες - Το σέκελ -8% τον Φεβρουάριο έναντι του δολαρίου
Ένα αποδυναμωμένο σέκελ επιβαρύνει την ισραηλινή οικονομία και καθιστά τις εισαγωγές ακριβότερες
Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συγκάλεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Amir Yaron, για να συζητήσει τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της απότομης πτώσης του σέκελ, όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε την Πέμπτη να σχολιάσει αν πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση, σύμφωνα με το Reuters.
Το σέκελ, το νόμισμα του Ισραήλ κατρακύλησε στις τελευταίες συνεδριάσεις σε χαμηλό τριών ετών έναντι του δολαρίου εν μέσω της νευρικότητας των επενδυτών που απορρέει από το σχέδιο της κυβέρνησης να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα της χώρας.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην ειδική συνεδρίαση της επιτροπής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι της Τράπεζας του Ισραήλ και του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και της ρυθμιστικής αρχής για τις κινητές αξίες.
Σήμερα το σέκελ ανακάμπτει, μετά από πτώση άνω του 8% από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αύξηση του δημοσίου χρέους

Ένα αποδυναμωμένο σέκελ επιβαρύνει την ισραηλινή οικονομία και καθιστά τις εισαγωγές ακριβότερες, πλήττοντας τους Ισραηλινούς στην τσέπη και τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Από μια ευρύτερη προοπτική, μια ισχυρή άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου θα αυξήσει το εθνικό χρέος του Ισραήλ κατά δισεκατομμύρια σέκελ.
Όπως αναφέρει η "Globes", το μεγαλύτερο μέρος του χρέους του Ισραήλ είναι σε σέκελ, αλλά το 25% αυτού είναι σε ξένο νόμισμα, γεγονός που διογκώνει σημαντικά το χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης