Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ήπια διόρθωση αλλά και 10 συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ήπια διόρθωση αλλά και 10 συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Τα μάκρο από τις ΗΠΑ έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τα επιτόκια. Με μεγάλες απώλειες κινούνται αυτήν την ώρα οι αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ και μάλιστα πάνω από 1,5% υποχωρούν οι κυριότεροι δείκτες. Άρα το δικό μας -0,53% είναι μία χαρά. Ψυχραιμία έδειξε λοιπόν και μάλλον το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα. Παρά λοιπόν την ήπια πτώση, η εβδομάδα έκλεισε με άνοδο οριακά μικρότερη του 1% και έτσι συμπληρώσαμε 10 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Από την άλλη αυτές οι μέρες του Φλεβάρη έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς πριν από ένα ακριβώς χρόνο, δηλαδή 24/2/22 ο γενικός δείκτης έχανε 6,42% λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και πριν τρία χρόνια (24/2/20) η αγορά έχανε 8,36% λόγω κορωνοϊού. Ο πόλεμος που θα κρατούσε λίγες μέρες ή εβδομάδες, δυστυχώς, συμπλήρωσε ένα χρόνο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνέχισαν καλά και σήμερα, τουλάχιστον οι 3 από τις 4 συστημικές. Με απώλειες μόνο η Alpha Bank. Αμετάβλητη η Εθνική και με ήπια άνοδο οι άλλες δύο, δηλαδή Eurobank και Πειραιώς. Δυνατά τα αποτελέσματα της Πειραιώς και η διοίκηση έδωσε καλές εκτιμήσεις και για το 2023.

OTE: Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές πιέζουν τις εταιρείες να δώσουν υψηλότερα μερίσματα. Παλαιότερα η Jumbo είχε δεχθεί πυρά, αλλά μετά ήρθε η πανδημία και ο πόλεμος και φάνηκε ότι μάλλον καλά είχε κάνει τότε η διοίκηση. Χθες, πήρε σειρά ο ΟΤΕ γιατί έχει σημαντικά χαμηλότερη μόχλευση έναντι των ομοειδών. Οι άλλες είναι 2 φορές τα EBITDA ο καθαρός δανεισμός και εδώ είναι μισή φορά. Άρα σου λένε οι επενδυτές έχεις και δε δίνεις. Όμως ο ΟΤΕ έχει καταφέρει παρά τις τεράστιες επενδύσεις και τις πρόσφατες καλές διανομές (μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών) να έχει τέτοιο χαμηλό δανεισμό.

Δηλαδή είναι μία μηχανή που παράγει χρήμα. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Μετά τη σημαντική πτώση των δύο τελευταίων ημερών (4 πτωτικές συνολικά) θεωρούμε εξαιρετικά ελκυστική την αποτίμηση και νομίζουμε πως έναντι άλλων μετοχών έχει μεγάλο discount. Τώρα βέβαια εδώ οι επενδυτές κοιτάνε και τις αποτιμήσεις των ομοειδών. Όμως δε θεωρούμε πως πρέπει να έχει τέτοια απόσταση συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα που ήταν λίγο κάτω από τα 18 ευρώ. Τα έχουν ξεπεράσει άλλες κι άλλες. Και τα 20 ευρώ θα μπορούσε να δει αυτός ο Οργανισμός. Μη μας τρελάνουν τώρα για 75 εκατ. ευρώ διαφορά στο πρόγραμμα επιβράβευσης… Στα 14,49 ευρώ που ήταν και χαμηλό ημέρας και στο -2,09%.

ΕΛΠΕ: Πρόβλεψη άνω των 300 εκατ. ευρώ για έκτακτο φόρο και καθαρά δημοσιευμένα κέρδη 890 εκατ. ευρώ με τα 100 εκατ. ευρώ να είναι λόγω αποτίμησης αποθεμάτων. Μέρισμα 0,50 ευρώ ανακοίνωσε και μαζί με το προσωρινό των 0,25 ευρώ και το έκτακτο λόγω ΔΕΠΑ Υποδομών (0,40 ευρώ) πάει στα 1,15 ευρώ το συνολικό. Υποχώρησε 2,21% η μετοχή.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Γίνονται πολλές επαφές μαθαίνουμε και εκτός μιλάνε όλοι με όλους όπως φαίνεται. Το σχήμα Κούτρα που θα διεκδικούσε την Άκτωρ φαίνεται πως δε θα πετύχει το στόχο, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται πως υπάρχει και από Intrakat. Τώρα γιατί ο κ.Εξάρχου (Intrakat) έτρωγε χθες με τον κ.Περδικάρη (Τέρνα) δεν το γνωρίζουμε.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Εδώ, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές σύντομα θα έχουν σχεδόν μηδενικό κόστος κτήσης. Άλλο ένα μέρισμα να δώσει όπως εκείνο των 3,249 ευρώ (καθαρό) που έδωσε στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη θα είναι αρκετό. Και θα το δώσει να είστε σίγουροι, γιατί το έχει πει και τα νούμερα βγαίνουν. Προσέξτε όμως, γιατί πέρα από τα μετρητά που έχει στο ταμείο και δε χρειάζεται να είναι τόσα, θα αποκτήσει από τη συμφωνία Skyline σημαντικό έργο και νομίζουμε θα έχει σημαντικά κέρδη κάθε χρόνο. Στα 8,92 ευρώ και στο +3,72%.

EPSILON NET: Από τότε που έκανε τη συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα, ξαναβρήκε το δρόμο της. Πλέον βρίσκεται πέριξ του τιμήματος που έδωσε η Εθνική. Όταν έγινε η ανακοίνωση η τιμή της μετοχής ήταν σημαντικά χαμηλότερη από το τίμημα. Στα 7,30 ευρώ και στο +1,96%.

ΜΠΡΙΚ-ΙΝΤΕΡΚΟ: Η συναλλαγή αφορά περισσότερο τους μετόχους των δύο εισηγμένων και κυρίως της ΙΝΤΕΡΚΟ, όπου οι κάτοχοι μετοχών θα έχουν σε κάποιους μήνες μετοχές της ΜΠΡΙΚ. Άρα αυτοί κοιτάνε τη σχέση ανταλλαγής. Το ταμπλό έδειξε πως βλέπει θετικά το deal και οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ οι τιμές των μετοχών δείχνουν πως η επιστροφή κεφαλαίου θα είναι υψηλή και ίσως 3,5 ευρώ. Μία ακόμα μετοχή θα φύγει με έμμεσο τρόπο από ταμπλό. Στο +2,97% η ΜΠΡΙΚ και στο +5,43% η ΙΝΤΕΡΚΟ.

REVOIL: Μόλις είδαν πτωτική συνεδρίαση την πήγαν στο -5,56%. Δηλαδή κάπου έλεος…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Όχι ότι δεν το περιμέναμε. Τελευταία στην άνοδο, πρώτη στην πτώση. Στο -3,56% και στα 4,34 ευρώ.

Καλό τριήμερο…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης