Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραπεζικό sell off στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -1,9% - Φόβοι για κραχ στις ΗΠΑ λόγω SVB

Τραπεζικό sell off στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -1,9% - Φόβοι για κραχ στις ΗΠΑ λόγω SVB
Οι επενδυτές έχασαν 52,4 δισ. δολάρια από την αγοραία αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών βάσει ενεργητικού την Πέμπτη
Σχετικά Άρθρα
(upd) Επιστρέφουν οι ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πρόσκαιρη βελτίωση, με φόντο τους τριγμούς που προκάλεσε στις μετοχές των τραπεζών η κρίση στη Silicon Valley Bank.
Οι επενδυτές έχασαν 52,4 δισ. δολάρια από την αγοραία αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών βάσει ενεργητικού την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023, εν μέσω μιας εκτεταμένης πώλησης χρηματοπιστωτικών μετοχών που οι αναλυτές συνέδεσαν με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων του κλάδου.
Το sell off της JPMorgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo φάνηκε να πυροδοτήθηκε από τις δυσκολίες της Silicon Valley Bank, μιας μικρής τράπεζας με επίκεντρο την τεχνολογία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,3%, με τις μετοχές των HSBC, Deutsche Bank, Barclays, Unicredit και Commerzbank να σημειώνουν βουτιά μεταξύ 4,9% και 6,7%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1,9% στις 15.345 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 2,10% στις 7.714 μονάδες.
Στις 7.181 μονάδες με πτώση 1,8% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 2,5% στις 27.010 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 2,2% στις 9.213 μονάδες.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει πτώση 0,6% στις 2.276 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 47 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στο +9%.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,8% στα 80,92  δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό 1,11% στα 74,86 δολ. το βαρέλι.


ΗΠΑ: Ισχυρή η αγορά εργασίας - Δημιουργία 311 χιλ. νέων θέσεων τον Φεβρουάριο, άνω των εκτιμήσεων

Ισχυρή παραμένει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τις νέες καταστάσεις μισθοδοσίας εκτός γεωργικού τομέα να ανέρχονται σε 311 χιλιάδες τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ωστόσο, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,6% από 3,4%.
Η αύξηση του ωρομίσθιου τους τελευταίους 12 μήνες ανήθε σε 4,6%
Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ αυξήθηκε σε 62,5% από 62,4%.
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Barron's, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Fed, όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη νομισματική πολιτική, με τους traders να προεξοφλούν νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Sell off στις τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων εννέα μηνών την Παρασκευή, μία ημέρα μετά το απότομο ξεπούλημα των αμερικανικών τραπεζών.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης STOXX σημείωσε πτώση 4,2%, με στόχο τη μεγαλύτερη μονοήμερη πτώση από τις αρχές Ιουνίου, με πτώση για τα περισσότερα μεγάλα ονόματα, συμπεριλαμβανομένης της HSBC με πτώση 4,5% και της Deutsche Bank με πτώση 7,9%.
Ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 τερμάτισε με πτώση 6,6% την Πέμπτη, αφού ο δανειστής του τεχνολογικού κλάδου SVB Financial Group προχώρησε σε πώληση μετοχών για να ενισχύσει τον ισολογισμό του λόγω της μείωσης των καταθέσεων από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που αγωνίζονται για χρηματοδότηση.

Τριγμοί στην Ασία - Ο Hang Seng -3% μετά το sell off στη Wall Street

Τριγμούς προκάλεσε στις αγορές της Ασίας το sell off στη Wall Street, εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ και εν μέσω ανησυχίας για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, στον απόηχο των δηλώσεων του διοικητή Jerome Powell.
Ο Asia Dow υποχώρησε 2,2% στις 3.276 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1,67% στις 28.143 μονάδες.
O Ηang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 3% στις 19.330 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε 1,4% στις 3.230 μονάδες.

Κόντρα στο ρεύμα η BoJ - Διατηρεί τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά - Τέλος εποχής για τον Kuroda

Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας και δήλωσε ότι θα συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, καθώς η τράπεζα οδεύει σε αλλαγή ηγεσίας και αντιμετωπίζεει την απότομη επιβράδυνση της ιαπωνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το Investing.com, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής της στο αρνητικό -0,1% και διατήρησε το μακροπρόθεσμο επιτόκιο στο 0%.
Η BοJ δήλωσε ότι θα διατηρήσει το εύρος διακύμανσης των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων μεταξύ 0,5% και αρνητικού 0,5% και δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό ποσοτικής χαλάρωσης, προσφέροντας καμία έκπληξη ενόψει της αλλαγής των κορυφαίων αξιωματούχων της.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής είναι η τελευταία υπό την ηγεσία του διοικητή Haruhiko Kuroda, η θητεία του οποίου λήγει τον Απρίλιο.
Ο οικονομολόγος Kazuo Ueda πρόκειται να αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας, με την άνω βουλή της Ιαπωνίας να ψηφίζει για τον διορισμό του αργότερα εντός της ημέρας.
Ο Ueda έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει την εξαιρετικά επιφυλακτική στάση της BοJ βραχυπρόθεσμα, αν και οι αναλυτές αναμένουν μια ενδεχόμενη στροφή της τράπεζας κάποια στιγμή αργότερα φέτος.
Η BOJ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μετριαστεί προς τα μέσα του 2023, χάρη στις κυβερνητικές επιδοτήσεις στις τιμές της ενέργειας και στην άμβλυνση των πιέσεων από τις υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης