Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο sell off στη Wall, μετά την πρώτη πτώχευση τράπεζας στις ΗΠΑ από το 2008 – Στο -1,45% ο S&P 500, o Nasdaq -1,76%

Νέο sell off στη Wall, μετά την πρώτη πτώχευση τράπεζας στις ΗΠΑ από το 2008 – Στο -1,45% ο S&P 500, o Nasdaq -1,76%
Στο κόκκινο η Wall...
Ισχυρή πτώση, ξανά, σημείωσε η Wall Street, καθώς φαίνεται πως αναδύεται άλλη μια στιγμή Lehman, με πηγή κινδύνου τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
Ανησυχία έχει γεννήσει και η ανθεκτική αγορά εργασίας, προοιωνιζόμενη ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και εύλογα άσκηση πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed, γεγονός που θα «επιτρέψει» μεγαλύτερη πτώση στις αποτιμήσεις των μετοχών…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,07%, στις 31.909 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 διολίσθησε στο -1,45%, στις 3.861 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε υποχώρηση -1,76%, στις 11.138 μονάδες.
Καταγραφή_96.JPG
Στο ταμπλό, η Intel (+2,95%) και η JPMorgan (+2,54%) σημείωσαν μάλιστα την μεγαλύτερη άνοδο και από το σύνολο των μετοχών του S&P 500, ενώ αντίθετα ισχυρές απώλειες γνώρισαν οι Signature Bank (-22,87%), First Republic Bank (-14,84%) και Charles Schwab (-11,69%).

Κάτι έσπασε...


Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής αναλυτής της Bank of America, Michael Hartnett, ανέφερε πως η Federal Reserve θα συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξη μέχρι κάτι να σπάσει…
Ε, λοιπόν, κάτι έσπασε…
Μνήμες 2008 ξυπνούν για τις τράπεζες της Wall Street, με τον δείκτη KBW Bank να υποχωρεί, σε εβδομαδιαία βάση, κατά 18% - η χειρότερη πτώση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

H Silicon Valley Bank (SVB) έκλεισε με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ να αναλαμβάνει διαχειριστής, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή.
Όλες οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες στους καταθέτες όχι αργότερα από τη Δευτέρα το πρωί.

Υπενθυμίζεται πως αργά την Τετάρτη (9/3), η SVB αποκάλυψε ότι έχασε περίπου 1,8 δισ. δολάρια μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου τίτλων αξίας 21 δισ. δολαρίων, το οποίο ξεφορτώθηκε ως απάντηση στη μείωση των καταθέσεων των πελατών της.
Οι απώλειες ώθησαν την τράπεζα να ανακοινώσει πώληση μετοχών 2,25 δισεκ. δολ. για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.
Οι απότομες απώλειες από την πώληση των τίτλων της SVB έστρεψαν την προσοχή των επενδυτών στους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν στα τεράστια χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατείχαν άλλες αμερικανικές τράπεζες, πολλές από τις οποίες επένδυσαν την εισροή καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σε τίτλους μακράς διάρκειας, όπως τα κρατικά ομόλογα.
Η αξία αυτών των χαρτοφυλακίων έχει μειωθεί απότομα σε τιμές κατά το τελευταίο έτος, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν ραγδαία.
Ως αποτέλεσμα όλοι οι μεγάλοι δείκτες της αμερικανικής χρηματαγοράς είναι κάτω από τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ήτο ο κυρίως υστερών την εβδομάδα που πέρασε, αλλά, γενικά, η Wall Street βάφτηκε… κόκκινη.

Ο VIX εκτοξεύτηκε κλείνοντας στα υψηλά της ημέρας, στις 28 μον.

Παράλληλα, σε καθοδική τροχιά παρέμειναν για δεύτερη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε 21 μονάδες βάσης στο 3,69% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα 29 μονάδες βάσης στο 4,60%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε1,3% στα 76,68 δολ.

και η τιμή του χρυσού σημείωσε «άλμα» 1,8% στα 1.867 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0639 δολ.

Στα μάκρο, ισχυρή παραμένει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τις νέες καταστάσεις μισθοδοσίας εκτός γεωργικού τομέα να ανέρχονται σε 311 χιλιάδες τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ωστόσο, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,6% από 3,4%.
Η αύξηση του ωρομίσθιου τους τελευταίους 12 μήνες ανήθε σε 4,6%
Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ αυξήθηκε σε 62,5% από 62,4%.
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Barron's, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Fed, όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη νομισματική πολιτική, με τους traders να προεξοφλούν νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
usa_3.jpg
Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση εμφάνισε δημοσιονομικό έλλειμμα 262 εκατ. δολαρίων τον Φεβρουάριο, υψηλότερο κατά 21% σε σχέση με πέρυσι.
Toν Ιανουάριο το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 217 δισ. δολάρια.
Όπως μεταδίδει το Reuters, τα έσοδα υποχώρησαν 10% στα 262 δισ. δολάρια, ενώ τα έξοδα αυξήθηκαν 4% στα 525 δισ. δολάρια.
Για τους πρώτους πέντε μήνες του δημοσιονομικού έτους που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, το συνολικό έλλειμμα ανήλθε στα 723 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τραπεζικό sell off στις ευρωπαϊκές αγορές


Επέστρεψαν οι ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πρόσκαιρη βελτίωση, με φόντο τους τριγμούς που προκάλεσε στις μετοχές των τραπεζών η κρίση στη Silicon Valley Bank.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,3%, με τις μετοχές των HSBC, Deutsche Bank, Barclays, Unicredit και Commerzbank να σημειώνουν βουτιά μεταξύ 4,9% και 6,7%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 1,31% στις 15.427 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,67% στις 7.748 μονάδες.
Στις 7.220 μονάδες με πτώση 1,3% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,55% στις 27.281 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων εννέα μηνών την Παρασκευή, μία ημέρα μετά το απότομο ξεπούλημα των αμερικανικών τραπεζών.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης STOXX σημείωσε πτώση 4,2%, με στόχο τη μεγαλύτερη μονοήμερη πτώση από τις αρχές Ιουνίου, με πτώση για τα περισσότερα μεγάλα ονόματα, συμπεριλαμβανομένης της HSBC με πτώση 4,5% και της Deutsche Bank με πτώση 7,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης